• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مصاحف صحابه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مصاحف صحابه، مصاحف جمع آوری شده توسط صحابه پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) را می‌گویند. پـس از رحـلـت پـیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و پذیرفته نشدن مصحف علی (علیه‌السّلام)، علاوه بر زید، عده دیگری از بـزرگـان صحابه به جمع قرآن پرداختند. وجود مصاحف مختلف در صدر اسلام هرگز به معنای اختلاف ماهوی میان این مصاحف نیست؛ گرچه امروزه با توجه به فقدان این مصاحف، ارزیابی میزان تفاوت آنان غیرممکن است. و نیز با توجه به گزارش‌هایی که از این مصاحف در منابع تاریخی آمده، به خوبی می‌توان دریافت که این مصاحف به جز در مواردی بسیار اندک، با هم یکسانند و اختلافات ذکر شده، به نحوه قرائت نص واحد آسمانی یا کیفیت تنظیم سوره‌های قرآن کریم محدود است.



مصاحف صحابه در مقابل مصاحف تابعین، به نوشته‌هایی حاوی آیات قرآن اطلاق می‌شود که اصحاب رسول گرامی (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) آن را گردآوری، تنظیم و با نوشت افزارهای مختلف مکتوب کرده‌اند. بعضی از این مصاحف دربرگیرنده همه آیات قرآن بود و بعضی دیگر تنها قسمت‌هایی از آیات و سوره‌های قرآن را شامل می‌شد؛ مانند: مصحف حمزه سیدالشهدا که در جنگ احد و هشت سال پیش از پایان دوره نزول وحی شهید شد.


پـس از رحـلـت پـیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و پذیرفته نشدن مصحف علی (علیه‌السّلام)، علاوه بر زید، عده دیگری از بـزرگـان صحابه به جمع قرآن پرداختند از جمله: عبدالله بن مسعود، ابی بن کعب، مقداد بن اسود، سالم مولی ابی حذیفه، معاذ بن جبل و ابوموسی اشعری.
گویند: نخستین کسی که سوره‌های قرآن را مـرتـب نمود، سالم مولی ابی حذیفه بود وقتی قرآن جمع آوری و روی اوراق نوشته شد، آن گاه خود و هم دستانش گرد هم آمدند و درباره نام آن به شور نشستند برخی نام (سفر) را پیشنهاد کـردنـد، سالم ودیگران آن را نپسندیدند، زیرا نام کتاب‌های یهود است سپس سالم عنوان مصحف را پـیـش نـهاد کرد و گفت : همانند این کتاب (صحیفه‌های جمع شده) را در حبشه دیدم که آن را (مـصـحـف) مـی گـفـتـنـد هـمـه حـاضـران نـام مـصـحـف را برای صحیفه‌های جمع شده پذیرفتند.
[۱] ابن اثیر، الـکـامـل فـی التاریخ، ج۳، ص۵۵.
[۲] سیوطی، جلال الدین، الاتقان فی علوم القرآن، ج۱، ص۵۸.
[۳] مصاحف سجستانی، ص۱۴-۱۱.
(پـوشـیـده نـمـانـد کـه قـرآن، نام (مایقرا) آن چه خوانده می‌شود است آن گاه که در صحیفه‌ها به صورت کتاب درآمد نام مصحف به خود گرفت.) در این جا به معرفی برخی از مصاحف صحابه و ویژگی‌های آن‌ها اشاره می‌شود.


توجه به این نکته بسیار لازم است که وجود مصاحف مختلف در صدر اسلام (به ویژه با توجه به تعلق و انتساب آن به اشخاص) هرگز به معنای اختلاف ماهوی میان این مصاحف نیست؛ گرچه امروزه با توجه به فقدان این مصاحف، ارزیابی میزان تفاوت آنان غیرممکن است. و نیز با توجه به گزارش‌هایی که از این مصاحف در منابع تاریخی آمده، به خوبی می‌توان دریافت که این مصاحف به جز در مواردی بسیار اندک، با هم یکسانند و اختلافات ذکر شده، به نحوه قرائت نص واحد آسمانی یا کیفیت تنظیم سوره‌های قرآن کریم محدود است. میزان شهرت، مقبولیت و رواج این مصاحف، به عوامل مختلفی مثل سابقه صاحبان آن در اسلام و نیز منزلت اجتماعی و جایگاه علمی آنان بستگی داشت.
متاسفانه این مصاحف که گنجینه‌های ارزشمندی در فرهنگ اسلامی تلقی می‌شوند، در دوره توحید مصاحف از بین رفت و از آن‌ها جز نامی در تاریخ، چیزی به یادگار نمانده است.


از عبدالله بن مسعود، ابن عباس، ابودرداء، ابوبکر، ابوزید، ابوموسی اشعری، ابی بن کعب، ‌ ام ورقه، حفصه و… می‌توان به عنوان معروف‌ترین صحابه دارای مصحف نام برد.
[۴] معرفت، محمد هادی، ۱۳۰۹ -۱۳۸۵، التمهید فی علوم القرآن، ج۱، ص۳۱.
[۵] شاهین، عبد الصبور، تاریخ القرآن، ص۱۲.
[۶] رامیار، محمود، ۱۳۰۱ - ۱۳۶۳، تاریخ قرآن، ص (۳۳۳-۳۹۲).



مصحف ابن مسعود دارای ویژگی‌های زیر بود:

۵.۱ - ترتیب سوره‌ها

ترتیب سوره‌ها چنین بود: سبع طوال، مئین، مثانی، حوامیم، ممتحنات و مفصلات.

۵.۲ - تعداد سوره‌ها

این مصحف ۱۱۱ سوره داشت، زیرا فاقد سوره حمد و سوره‌های معوذتین بود او بر این عقیده بود کـه ثبت سوره‌ها در مصحف برای حفظ آن از پراکندگی و گم شدن است و سوره حمد به جهت تکرار قرائت آن در نمازها هرگز گم نمی‌شود یا آن که سوره حمد عدل قرآن است و نباید جـز قـرآن آورده شـود‌ امـا دلـیـل نـیـاوردن دو سـوره مـعـوذتین این بود که این دو سوره را جز قـرآن نمی‌دانست بلکه دعای چشم زخم (باطل السحر) می‌دانست که از جانب خدا بر پیامبر وحی شد، تا برای سلامتی حسنین آن را بخواند و آنان را از چشم زخم محفوظ دارد او هرگاه می‌دید که در مـصـحفی این دو سوره را نوشته‌اند، آن را پاک می‌کرد و می‌گفت: (غیر قرآن را با قرآن خلط نکنید و هرگز در نماز این دو سوره را نمی‌خواند).
[۹] ابن حجر عسقلانی، فتح الباری، ج۸، ص۵۸۱.


۵.۳ - بسم الله در سوره برائت

صـاحـب کـتاب الاقناع روایتی نقل کرده که در آن آمده است در مصحف ابن مسعود برای سوره برائت (بسم الله الرحمن الرحیم) ثبت شده بود سپس می‌نویسد: نباید آن را معتبر دانست.

۵.۴ - مخالفت با مشهور

ایـن مـصـحف در بسیاری از آیات و کلمات قرآنی با مشهور مخالفت دارد، زیرا ابن مسعود بر این بـاور بـود که می‌توان کلمات قرآن را به مترادف آن تبدیل کرد او می‌گفت: (هرگاه کلمه‌ای بر شـمـا دشوار باشد یا برای خواننده فهم آن مشکل آید، می‌توان آن را به کلمه دیگر که سهل و واضح اسـت و مـعـنای آن را دارد، تبدیل کرد) او کلمه زخرف را به کلمه ذهب، و کلمه عهن را به کلمه صوف تبدیل می‌کرد زیرا معنای هر دو کلمه در هر دو موضع یکی است او در تعلیم یک نفر اعجمی کـه تـلـفـظ کـلـمـه اثـیـم بـر وی دشـوار بود، تجویز کرد تا به جای آن بگوید: (ان شجرة الزقوم طعام الفاجر) به جای (طعام الاثیم).
[۱۲] حموی، یاقوت، معجم الادبا، ج۴، ص۱۹۳.
[۱۵] طبری، محمد بن جریر، تفسیرطبری، ج۲۳، ص۹۶.


۵.۵ - تبدیل کلمات

ابـن مـسـعود در مصحف خود برخی کلمات را برای روشن شدن مراد آیه به کلمات دیگر تبدیل می‌کرد مثلا (والسارق والسارقة فاقطعوا ایدیهما) را به (فاقطعوا ایمانهما) تبدیل کرد، زیـرا مـعلوم نبود مراد آیه کدام دست است و یا آیه (واقیموا الوزن بالقسط) را به صورت (و اقیموالوزن باللسان) ثبت کرده بود، زیرا معتقد بود اقامه وزن به واسطه زبانه ترازوست و یا آیه (انی نذرت للرحمن صوما فلن اکلم الیوم انسیا) را (انی نذرت للرحمان صمتا) ثبت کرده بود، زیرا روزه صمت (سکوت) نذر کرده بود.
[۲۱] زمخشری، الکشاف، ج۱، ص۴۵۹.
[۲۲] ابوحامد غزالی، احیا علوم الدین، ج۲، ص۷۷.
[۲۵] بخاری، محمد بن اسماعیل، صحیح بخاری، ج۶، ص۲۲۸.


۵.۶ - افزودن الفاظ اضافی

او احـیانا الفاظی را به منظور شرح و تفسیر در ضمن جمله‌ها و عبارات قرآن می‌افزود این گونه زوائد تفسیری که در کلام گذشتگان بسیار به چشم می‌خورد، در مواردی بود که موجب اشتباه با نص قرآنی نمی‌گردید مثلا در آیه (کان الناس امة واحدة (فاختلفوا) فبعث الله النبیین مبشرین ومنذرین وانزل معهم الکتاب بالحق لیحکم بین الناس فیما اختلفوا فیه) افزودن (فـاخـتـلفوا) برای روشن شدن این مطلب بود که بعثت انبیا پس از اختلاف بوده است بنابر نقل سیوطی از ابن مردویه، ابن مسعود می‌گفت: (در زمان پیامبر این آیه را این گونه تلاوت مـی‌کـردیم :
(یا ایها الرسول بلغ ما انزل الیکمن ربک (ان علیا مولی المؤمنین) وان لم تفعل فما بلغت رسالته والله یعصمک من الناس) از این موارد در مصحف ابن مسعود بسیار است که بـرای روشـن شـدن مفهوم آیه، بر آیات افزوده شده است البته این افزودن‌ها پرسش‌هایی از جمله مـسـالـه تحریف را مطرح کرده است ولی بسیاری از این نسبت‌ها قطعی نیست و احتمال دخالت سـیـاست در جعل و نسبت خلاف به ابن مسعود بسیار می‌رود به ویژه که وی مخالفت‌هایی با حکام وقـت داشـت از طرف دیگر مواردی از این زیادت‌ها جنبه تفسیری و توضیحی دارد و در آن زمان بـسـیـار مـتـداول بـوده اسـت کـه صحابه در کنار مصحف خود مطالب تفسیری را می‌نوشتند، و به دیگران نقل می‌کردند تا مفهوم و پیام آیه در میان مردم حفظ شود.
[۳۰] باقلانی، ابوبکر، التمهید، ج۱، ص۳۲۲-۳۲۰.



ویژگی‌های مصحف ابی بن کعب به شرح ذیل است:

۵.۱ - ترتیب سوره‌ها

تـرتیب سوره‌های مصحف ابی بن کعب تقریبا هماهنگ با ترتیب مصحف ابن مسعود بود جز آن که سوره یونس را پیش از دو سوره انفال و برائت قرار داده بود و نیز در تقدیم و تاخیر برخی سوره‌ها با آن تـفـاوت داشـت تـفـاوت دیگری که با مصحف ابن مسعود داشت آن که مشتمل بر سوره حمد و معوذتین بود.

۶.۲ - سوره اضافی

ایـن مصحف دو سوره به نام‌های خلع و حفد بیش از مصاحف دیگر دارد این دو دعای قنوت‌اند و به گمان این که از سوره‌های قرآن است، در قرآن درج شده است.
دعـای خـلع: (بسم الله الرحمان الرحیم اللهم انا نستعین بک و نستغفرک و نثنی علیک الخیر و لا نکفرک و نخلع و نترک من یفجرک).
دعـای حفد: (بسم الله الرحمان الرحیم اللهم ایاک نعبد و لک نصلی و نسجد والیک نسعی و نحفد، نخشی عذابک و نرجوا رحمتک ان عذابک بالکفارملحق).

۵.۲ - تعداد سوره‌ها

در‌ ایـن مـصـحـف میان دو سوره فیل و قریش (بسم الله الرحمن الرحیم) نیامده و آن دو، یک سـوره پنداشته شده است در روایات اهل بیت (علیه‌السّلام) نیز آمده است که هر کس در نماز، سوره فـیل را بخواند باید سوره قریش را نیز بخواند، لیکن با آوردن (بسم الله الرحمن الرحیم) بـیـن دو سوره، یعنی این دو سوره قرائتا یک سوره محسوب می‌شود، ولی از نظر ثبت در قرآن دو سـوره بـه حـسـاب مـی‌آیـد این روایت عکس مصحف ابی بن کعب را ثابت می‌کند بنابراین مصحف ابی بن کعب دارای ۱۱۵ سوره بود.

۶.۴ - تعداد حوامیم

در‌ ایـن مـصـحـف ابـتدای سوره زمر با (حم) شروع شده بود و در نتیجه حوامیم این مصحف به جای هفت سوره، هشت سوره است.

۶.۵ - اختلاف قرائت با مشهور

این مصحف با مشهور، اختلاف قرائت داشت برخی کلمات به مترادف‌های آن‌ها تبدیل شده است: آیه (قالوا یا ویلنا من بعثنا من مرقدنا هذا) به صورت (من هبنا من مرقدنا) و آیه (کلما اضاء لهم مشوا فیه) بـه صـورت (مـروا فـیـه) یا (سعوا فیه) خوانده شـده اسـت بـرخـی کـلمات برای توضیح و تفسیر آورده شده است: در آیه (فصیام ثلاثة ایام (مـتتابعات) فی الحج) کلمه افزوده شده برای معلوم کردن سه روز روزه مـتـوالـی اسـت و یـا در آیـه (فما استمتعتم به منهن (الی اجل مسمی) فآتوهن اجورهن فریضة) عبارت اضافه شده برای معلوم کردن این است که مقصود، نکاح متعه و انقطاعی است نه دائمی و یا این آیه را چنین خوانده است: (ان الساعة آتیة اکاد اخفیها (من نفسی فکیف اظهرکم علیها) لتجزی کل نفس بما تسعی).
[۴۴] ابن خالویه، شواذ القرائات، ص۸۷.

هـمانگونه که درباره مصحف ابن مسعود بیان شد، نباید گمان برد که این بیان‌های تفسیری در مصاحف صحابه تحریف و زیادت کلمات و یا تردید در قرآن‌های موجود را به دنبال داشته است البته بعدها این روش متروک شد.


از بـرخـی کـتـب قـرائات بـر مـی‌آیـد کـه اختلاف قرائت صحابه به دلیل اختلاف در مصحف‌های جـمـع آوری شـده آن هـا بـود، زیرا در دوران عثمان برای یکسان نمودن مصاحف و از بین بردن اخـتلاف در قرائات، دستور جمع آوری مصحف‌ها داده شد تا منشا اختلاف از بین برود ابن خطیب مـی‌گوید: (قرائات مختلف که از رجال صدر اول و صحابه منقول است در مصحف‌های آنان ثبت شـده بـود)
[۴۵] الفرقان فی جمع و تدوین القرآن، ص۱۱۰.


۷.۱ - قرائت غیر مشهور

اکـنـون بـه بـرخـی از مـصـاحـف غیر معروف به نقل از شواذ القرائات اشاره می‌کنیم: (با شماره صفحات آن که در کنار هر قرائت آورده شده.)

۷.۱.۱ - مصحف عایشه

در صحیح بخاری آمده است که شخصی عراقی مصحف عایشه را خواست تا از آن نسخه‌ای بردارد معلوم می‌شود که عایشه نیز مانند دیگران مصحف گرد آورده‌ای داشت که مخصوص خود او بود.
حافظوا علی الصلوات والصلاة الوسطی و صلاة العصر،
[۴۸] مصحف عایشه، ص۱۵.
ان یدعون من دونه الا اوثانا،
[۴۹] مصحف عایشه، ص۲۹.
انکم و ما تعبدون من دون الله حطب جهنم،
[۵۰] مصحف عایشه، ص۹۳.
اذ تلقونه،
[۵۱] مصحف عایشه، ص۱۰۰.
والذین یاتون ما اتوا و قلوبهم وجلة،
[۵۲] مصحف عایشه، ص۹۰.
ان الله و ملائکته یصلون علی النبی یا ایها الذین آمنو صلوا علیه و سلموا تسلیما و علی الذین یصلون الصفوف الاول.

۷.۱.۲ - مصحف معاذ بن جبل

الا ان یاتیهم الله فی ظلل من الغمام والملائکة و قضا الامر،
[۵۴] مصحف معاذ بن جبل، ص۱۳.
و من یکسب خطیئة،
[۵۵] مصحف معاذ بن جبل، ص۲۸.
ان الذین یکسبون الاثم،
[۵۶] مصحف معاذ بن جبل، ص۴۰.
و بالله لاکیدن،
[۵۷] مصحف معاذ بن جبل، ص۶۵.
و اذا القوا منها مکانا ضیقا مقرنون،
[۵۸] مصحف معاذ بن جبل، ص۱۰۴.
یا قوم اتبعون اهدکم سبیل الرشاد،
[۵۹] مصحف معاذ بن جبل، ص۱۳۲.
(ابن خالویه می‌گوید: (رشاد وصف مبالغه است و مقصود خداست.) لیلا یعلم اهل الکتاب،
[۶۰] مصحف معاذ بن جبل، ص۱۵۳.
و ان کان ذا عسرة فنظرة الی میسرة،
[۶۱] مصحف معاذ بن جبل، ص۱۷.
و انی خفت الموالی من ورائی،
[۶۲] مصحف معاذ بن جبل، ص۸۳.
.

۷.۱.۳ - مصحف ابوالدردا

لواطاعونا ما قتلوا،
[۶۳] مصحف ابوالدردا، ص۲۳.
من بعد وصیة یوصی بها او دین، مصحف ابوالدردا،
[۶۴] مصحف ابوالدردا، ص۲۵.
قلیلا ما تتذکرون،
[۶۵] مصحف ابوالدردا، ص۴۲.

بالغدو و الایصال،
[۶۶] مصحف ابوالدردا، ص۴۸.
ما کان للنبی ان یکون له اسری،
[۶۷] مصحف ابوالدردا، ص۵۰.
لیخرج الناس من الظلمات الی النور،
[۶۸] مصحف ابوالدردا، ص۶۸.
ما کان ینبغی لنا ان نتخذ من دونک من اولیا،
[۶۹] مصحف ابوالدردا، ص۱۰۴.
من ازواجنا و ذریاتنا قرات اعین.
ما اخفی لهم من قرات اعین،
[۷۰] مصحف ابوالدردا، ص۱۱۸.
ما کذب الفؤاد ما رآی،
[۷۱] مصحف ابوالدردا، ص۱۴۶.
کعصف ماکول،
[۷۲] مصحف ابوالدردا، ص۱۸۰.


۷.۱.۴ - مصحف عثمان

ان ربک هو الخالق العلیم،
[۷۳] مصحف عثمان، ص۷۱.
و یهیالکم من امرکم مرفقا،
[۷۴] مصحف عثمان، ص۷۸.


۷.۱.۵ - مصحف انس بن مالک

ملک یوم الدین،
[۷۵] مصحف انس بن مالک، ص۱.
فلا جناح علیه ان لا یطوف بهما،
[۷۶] مصحف انس بن مالک، ص۱۱.
و المقیمون الصلاة،
[۷۷] مصحف انس بن مالک، ص۱۱.
حتی یتطهرن فاذا تطهرن،
[۷۸] مصحف انس بن مالک، ص۱۴.
کشجرة طیبة ثابت اصلها،
[۷۹] مصحف انس بن مالک، ص۶۸.
انی نذرت للرحمان صوما و صمتا،
[۸۰] مصحف انس بن مالک، ص۸۴.


۷.۲ - قرائت مشهور

حافظوا علی الصلوات والصلاة الوسطی. ان یدعون من دونه الا اناثا. انکم وما تعبدون من دون الله حصب جهنم. اذ تلقونه. والذین یؤتون ما آتوا وقلوبهم وجلة. ان الله وملائکته یصلون علی النبی یا ایها الذین آمنوا صلوا علیه وسلموا تسلیما (احزاب، ۵۶). وقضی الامر. ومن یکسب خطیئة. ان الذین یکسبون الاثم. وتالله لاکیدن. واذا القوا منها مکانا ضیقا مقرنین. یا قوم اتبعون اهدکم سبیل الرشاد. لو اطاعونا ما قتلوا. من بعد وصیة یوصی بها او دین. قلیلا ما تذکرون. بالغدو والآصال. ما کان لنبی ان یکون له اسری. لتخرج الناس من الظلمات الی النور. ما کان ینبغی لنا ان نتخذ من دونک من اولیاء. من ازواجنا وذریاتنا قرة اعین. ما اخفی لهم من قرة اعین. ما کذب الفؤاد ما رای. کعصف ماکول. ان ربک هو الخلاق العلیم. ویهیئ لکم من امرکم مرفقا. لئلا یعلم اهل الکتاب. وان کان ذو عسرة فنظرة الی میسرة. وانی خفت الموالی من ورائی. مالک یوم الدین. فلا جناح علیه ان یطوف بهما. والمقیمین الصلاة. حتی یطهرن فاذا تطهرن. کشجرة طیبة اصلها ثابت. انی نذرت للرحمن صوما.


۱. ابن اثیر، الـکـامـل فـی التاریخ، ج۳، ص۵۵.
۲. سیوطی، جلال الدین، الاتقان فی علوم القرآن، ج۱، ص۵۸.
۳. مصاحف سجستانی، ص۱۴-۱۱.
۴. معرفت، محمد هادی، ۱۳۰۹ -۱۳۸۵، التمهید فی علوم القرآن، ج۱، ص۳۱.
۵. شاهین، عبد الصبور، تاریخ القرآن، ص۱۲.
۶. رامیار، محمود، ۱۳۰۱ - ۱۳۶۳، تاریخ قرآن، ص (۳۳۳-۳۹۲).
۷. ابن قتیبه، ابن قتیبه، تاویل مشکل القرآن، ج۱، ص۲۴.    
۸. سیوطی، جلال الدین عبدالرحمان، در المنثور، ج۶، ص۶۸۳.    
۹. ابن حجر عسقلانی، فتح الباری، ج۸، ص۵۸۱.
۱۰. سیوطی، جلال الدین، الاتقان فی علوم القرآن، ج۱، ص۲۲۵.    
۱۱. دخان/سوره۴۴، آیه۴۴.    
۱۲. حموی، یاقوت، معجم الادبا، ج۴، ص۱۹۳.
۱۳. فخر رازی، تفسیر کبیر، ج۱، ص۲۱۳.    
۱۴. طبری، محمد بن جریر، تفسیرطبری، ج۲۲، ص۴۳.    
۱۵. طبری، محمد بن جریر، تفسیرطبری، ج۲۳، ص۹۶.
۱۶. ابن قتیبه، تاویل مشکل القرآن، ج۱، ص۳۱.    
۱۷. مائده/سوره۵، آیه۳۸.    
۱۸. الرحمان/سوره۵۵، آیه۹.    
۱۹. مریم/سوره۱۹، آیه۲۶.    
۲۰. طبری، محمد بن جریر، تفسیرطبری، ج۱۸، ص۱۸۳.    
۲۱. زمخشری، الکشاف، ج۱، ص۴۵۹.
۲۲. ابوحامد غزالی، احیا علوم الدین، ج۲، ص۷۷.
۲۳. شمس الدین الذهبی، تذکرة الحفاظ، ج۱، ص۲۷۲.    
۲۴. سیوطی، جلال الدین، الاتقان فی علوم القرآن، ج۱، ص۴۲۰.    
۲۵. بخاری، محمد بن اسماعیل، صحیح بخاری، ج۶، ص۲۲۸.
۲۶. بقره/سوره۲، آیه۲۱۳.    
۲۷. زمخشری، الکشاف، ج۱، ص۲۵۵.    
۲۸. مائده/سوره۵، آیه۶۷.    
۲۹. سیوطی، جلال الدین عبدالرحمان، در المنثور ج۳، ص۱۱۷.    
۳۰. باقلانی، ابوبکر، التمهید، ج۱، ص۳۲۲-۳۲۰.
۳۱. سیوطی، جلال الدین، الاتقان فی علوم القرآن، ج۱، ص۱۷۸.    
۳۲. سیوطی، جلال الدین، الاتقان فی علوم القرآن، ج۱، ص۱۷۹.    
۳۳. شیخ حر عاملی، وسایل الشیعة، ج۴، ابواب القراة فی الصلاة، باب ۱۰.    
۳۴. سیوطی، جلال الدین، الاتقان فی علوم القرآن، ج۱، ص۱۷۵.    
۳۵. یس/سوره۳۶، آیه۵۲.    
۳۶. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۸، ص۴۲۸.    
۳۷. بقره/سوره۲، آیه۲۰.    
۳۸. سیوطی، جلال الدین، الاتقان فی علوم القرآن، ج۱، ص۱۳۳.    
۳۹. بقره/سوره۲، آیه۱۹۶.    
۴۰. زمخشری، الکشاف، ج۱، ص۲۴۲.    
۴۱. نساء/سوره۴، آیه۲۴.    
۴۲. طبری، محمد بن جریر، تفسیرطبری، ج۸، ص۱۷۶.    
۴۳. طه/سوره۲۰، آیه۱۵.    
۴۴. ابن خالویه، شواذ القرائات، ص۸۷.
۴۵. الفرقان فی جمع و تدوین القرآن، ص۱۱۰.
۴۶. بخاری، محمد بن اسماعیل، صحیح بخاری، ج۶، ص۱۸۵.    
۴۷. ابن حجر عسقلانی، فتح الباری، ج۹، ص۳۶.    
۴۸. مصحف عایشه، ص۱۵.
۴۹. مصحف عایشه، ص۲۹.
۵۰. مصحف عایشه، ص۹۳.
۵۱. مصحف عایشه، ص۱۰۰.
۵۲. مصحف عایشه، ص۹۰.
۵۳. سیوطی، جلال الدین، الاتقان فی علوم القرآن، ج۲، ص۶۷.    
۵۴. مصحف معاذ بن جبل، ص۱۳.
۵۵. مصحف معاذ بن جبل، ص۲۸.
۵۶. مصحف معاذ بن جبل، ص۴۰.
۵۷. مصحف معاذ بن جبل، ص۶۵.
۵۸. مصحف معاذ بن جبل، ص۱۰۴.
۵۹. مصحف معاذ بن جبل، ص۱۳۲.
۶۰. مصحف معاذ بن جبل، ص۱۵۳.
۶۱. مصحف معاذ بن جبل، ص۱۷.
۶۲. مصحف معاذ بن جبل، ص۸۳.
۶۳. مصحف ابوالدردا، ص۲۳.
۶۴. مصحف ابوالدردا، ص۲۵.
۶۵. مصحف ابوالدردا، ص۴۲.
۶۶. مصحف ابوالدردا، ص۴۸.
۶۷. مصحف ابوالدردا، ص۵۰.
۶۸. مصحف ابوالدردا، ص۶۸.
۶۹. مصحف ابوالدردا، ص۱۰۴.
۷۰. مصحف ابوالدردا، ص۱۱۸.
۷۱. مصحف ابوالدردا، ص۱۴۶.
۷۲. مصحف ابوالدردا، ص۱۸۰.
۷۳. مصحف عثمان، ص۷۱.
۷۴. مصحف عثمان، ص۷۸.
۷۵. مصحف انس بن مالک، ص۱.
۷۶. مصحف انس بن مالک، ص۱۱.
۷۷. مصحف انس بن مالک، ص۱۱.
۷۸. مصحف انس بن مالک، ص۱۴.
۷۹. مصحف انس بن مالک، ص۶۸.
۸۰. مصحف انس بن مالک، ص۸۴.
۸۱. بقره/سوره۲، آیه۲۳۸.    
۸۲. نساء/سوره۴، آیه۱۱۷.    
۸۳. انبیا/سوره۲۱، آیه۹۸.    
۸۴. نور/سوره۲۴، آیه۱۵.    
۸۵. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۶۰.    
۸۶. بقره/سوره۲، آیه۲۱۰.    
۸۷. نسا/سوره۴، آیه۱۱۲.    
۸۸. انعام/سوره۶، آیه۱۲۰.    
۸۹. انبیا/سوره۲۱، آیه۵۷.    
۹۰. فرقان/سوره۲۵، آیه۱۳.    
۹۱. غافر/سوره۴۰، آیه۳۸.    
۹۲. آل عمران/سوره۳، آیه۱۶۸.    
۹۳. نسا/سوره۴، آیه۱۲.    
۹۴. اعراف/سوره۷، آیه۳.    
۹۵. اعراف/سوره۷، آیه۲۰۵.    
۹۶. انفال/سوره۸، آیه۶۷.    
۹۷. ابراهیم/سوره۱۴، آیه۱.    
۹۸. فرقان/سوره۲۵، آیه۱۸.    
۹۹. فرقان/سوره۲۵، آیه۷۴.    
۱۰۰. سجده/سوره۳۲، آیه۱۷.    
۱۰۱. نجم/سوره۵۳، آیه۱۱.    
۱۰۲. فیل/سوره۱۰۵، آیه۵.    
۱۰۳. حجر/سوره۱۵، آیه۸۶.    
۱۰۴. کهف/سوره۱۸، آیه۱۶.    
۱۰۵. حدید/سوره۵۷، آیه۲۹.    
۱۰۶. بقره/سوره۲، آیه۲۸۰.    
۱۰۷. مریم/سوره۱۹، آیه۵.    
۱۰۸. حمد/سوره۱، آیه۴.    
۱۰۹. بقره/سوره۲، آیه۱۵۸.    
۱۱۰. نسا/سوره۴، آیه۱۶۲.    
۱۱۱. بقره/سوره۲، آیه۲۲۲.    
۱۱۲. ابراهیم/سوره۱۴، آیه۲۴.    
۱۱۳. مریم/سوره۱۹، آیه۲۶.    



فرهنگ‌نامه علوم قرآنی، برگرفته از مقاله «مصاحف صحابه».    
سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «مصاحف صحابه»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۴/۱۱/۲۵.    

رده‌های این صفحه : مقالات اندیشه قم




جعبه ابزار