• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قصاص زن شیرده

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



به‌جهت بهره‌مندی کودک از شیر مخصوص بعد از زایمان که طبق روایات در سلامتی جسمی و روحی کودک تأثیر دارد، به‌ویژه آن‌که مدّت زمان آن کم است، احتیاط اقتضا دارد که اجرای قصاص به‌تاخیر افتد تا خطر رفع گردد و فرزند بتواند از آن استفاده نماید.



پس از آن‌که زن حامله وضع حمل نمود و جنین متولّد گردید، باید اجرای قصاص به‌تاخیر افتد تا جنین بتواند از شیر مخصوص (در زبان عربی آن شیر را لَبَا نامند. و در فارسی آغوز نامیده می‌شود.
[۲] انوری، حسن، فرهنگ بزرگ سخن، ج۱، ص۱۲۲.
) زایمان که در ساعات اوّل زایمان در پستان مادر می‌آید و گفته شده فرزند اگر از آن استفاده نکند غالباً زنده نمی‌ماند، بهره‌مند گردد، زیرا دانشمندان طبّ و تغذیه معتقدند، اطفالی که از خوردن این ماده محروم می‌گردند در معرض امراض گوناگون قرار می‌گیرند و از ناحیه روح و جسم ضعیف می‌باشند.

بعضی از روایات نیز اشعار بر این معنا دارد. مانند آن‌که امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام) فرموده است: شیر مادر با برکت‌ترین غذا برای کودک است. «مَا مِنْ لَبَنٍ یُرْضَعُ بِهِ الصَّبِیُّ اَعْظَمَ بَرَکَةً عَلَیْهِ مِنْ لَبَنِ اُمِّهِ».

بی‌شک، کودک برای بهره‌مند شدن از سلامتی جسمی و روحی، نیاز به شیر مادر از جمله شیر مخصوص زایمان دارد. به‌ویژه آن‌که مدّت زمان آن کم است. بنابراین، احتیاط اقتضا دارد اجرای قصاص به‌تاخیر افتد تا خطر رفع گردد و فرزند بتواند از آن استفاده نماید.


۱. ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج۱، ص۱۵۰.    
۲. انوری، حسن، فرهنگ بزرگ سخن، ج۱، ص۱۲۲.
۳. شیخ طوسی، محمد بن حسن، المبسوط، ج۷، ص۵۹.    
۴. علامه حلی، حسن بن یوسف، قواعد الاحکام، ج۳، ص۶۲۸.    
۵. شهید ثانی، زین‌الدین بن علی، مسالک الافهام، ج۱۵، ص۲۵۲.    
۶. شهید ثانی، زین‌الدین بن علی، الروضة البهیة، ج۵، ص۴۵۵-۴۵۶.    
۷. شیخ کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۱۱، ص۴۲۴، باب الرضاع، ح۱.    
۸. شهید ثانی، زین‌الدین بن علی، مسالک الافهام، ج۱۵، ص۲۵۲.    
۹. فاضل هندی، محمد بن حسن، کشف اللثام، ج۱۱، ص۱۶۹.    



انصاری، قدرت‌الله، احکام و حقوق کودکان در اسلام، ج۱، ص۲۳۲، برگرفته از بخش «گفتار دوّم:احکام جنین و رعایت حقوق کودک پیش از تولّد»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۸/۱۶.    


رده‌های این صفحه : حقوق کودکان | قصاص | مباحث فقهی




جعبه ابزار