• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

فضائل بیت المقدس (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«فضائل بیت المقدس»، کتابی است به زبان عربی که بررسی فضیلت‌های یکی از مقدسترین شهرهای جهان اسلام و معرفی صحابه‌ای که در این شهر سکونت گزیده‌اند می‌پردازد.



کتاب؛ مشتمل بر یک مقدمه به قلم محقق، آقای محمد مطیع الحافظ و هیجده باب می‌باشد. محقق، خود نیز بابی به آخر کتاب افزوده و در آن به معرفی سماعاتی که توسط افراد مختلف نسبت به احادیث کتاب حاضر صورت گرفته می‌پردازد.
[۱] فضائل بیت المقدس، مقدمه محقق.

مولف در این کتاب به روش محدثان به نقل احادیث و روایات پرداخته؛ یعنی هر روایت را به صورت تماما مسند از مشایخی که روایت را از ایشان تلقی و اخذ نموده روایت می‌کند و در پایان برخی روایات، به نقل روایت در صحاح سته اهل سنت نیز اشاره می‌کند. مولف همچنین به بیان دیدگاه خود درباره صحت و ضعف روایات پرداخته و احیانا تعلیقه سایرین درباره روایت را نقل می‌کند.


کتاب، بخش دوم از کتابی با نام «فضائل الشام» است که توسط مولف نگاشته شده است می‌باشد. موضوع ابواب متعدد این کتاب، که مجموعا ۶۶ حدیث را در خود جای داده‌اند، به ترتیب عبارت است از:
۱- روایاتی که در آنها از قول پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم نقل شده تنها سه مسجد است که شایسته است، به نیت عبادت و تقرب به خداوند عزم سفر بدان‌ها را نمود، و این ویژگی به جهت بزرگداشت و گرامی داشتن این سه مکان است. این سه مسجد عبارتند از: مسجدالحرام، مسجدالاقصی و مسجدالنبی. این باب مشتمل بر هفت روایت است.
۲- در این باب به نقل روایاتی که در آنها کلمه «سور» در آیه فضرب بینهم بسور له باب باطنه فیه الرحمة و ظاهره من قبله العذاب بر بیت المقدس تطبیق شده، پرداخته شده است. این باب مشتمل بر ۴ روایت است.
۳- فرشتگان موکل بر هر یک از مساجد سه گانه، موضوع تنها روایت این باب است.
۴- در این باب به نقل روایاتی درباره نخستین مساجدی که بر روی زمین بنا شدند، پرداخته شده و از مسجد الاقصی به عنوان دومین مسجد نام برده شده است. دو روایت در این باب گنجانده شده است.
۵- در این باب به بیان فضیلت نمازگزاردن در مسجد الاقصی پرداخته شده و ۶ حدیث در این زمینه روایت شده است.
۶- در این باب به بیان واقعه تغییر قبله از بیت المقدس به سوی کعبه معظمه و مدت زمانی که مسلمانان با پیامبر اکرم به سوی مسجدالاقصی نماز می‌گزاردند، ضمن پنج حدیث پرداخته شده است.
۷- فضیلت صخره بیت المقدس؛ یعنی همان صخرهای که معراج پیامبر از آنجا آغاز شد، ضمن ۸ حدیث در این باب بیان گردیده است.
۸- در باب هشتم سه روایت درباره اینکه در هنگامه برپایی قیامت و خروج دجال، این موجود عجیب به بیت المقدس وارد نمی‌شود، نقل شده است.
۹- در این باب یک روایت نقل می‌شود که در آن چنین آمده: به هنگام خروج دجال، تمام مسلمانان در بیت المقدس مقام می‌گیرند (گرد هم می‌آیند) و دجال ایشان را محاصره می‌کند و....
۱۰- در این باب درباره سکونت در بیت المقدس و نیز پیش بینی فتح آن توسط مسلمان از سوی پیامبر، پنج روایت نقل شده است.
۱۱- در این باب تنها یک روایت آمده که عمران و آبادانی بیت المقدس را همزمان با خرابی یثرب (مدینة النبی) و... معرفی کرده است.
۱۲- در این باب تک روایتی درباره اینکه مهدی چون ظهور کند در بیت المقدس نزول اجلال می‌کند، وارد شده است.
۱۳- در این باب داستان اسراء؛ یعنی سیر شبانه پیامبر از مدینه به بیت المقدس در شب معراج، ضمن یازده روایت، به نحو مبسوط بیان شده است.
۱۴- در این باب با نقل دو روایت، مکانی از بیت المقدس که پیامبر در آنجا نماز اقامه کردند، معرفی می‌گردد.
۱۵- در این باب با نقل دو حدیث به فضیلت احرام بستن برای حج بیت الله الحرام از بیت المقدس اشاره شده است.
۱۶- در این باب به معرفی صحابه‌ای که از این شهر برای انجام حج احرام بسته‌اند، ضمن سه روایت پرداخته شده است. در ذیل این باب، آن دسته از صحابه که در بیت المقدس سکونت گزیده‌اند، معرفی شده‌اند.
۱۷- در این باب فضیلت موذنان مسجدالاقصی ضمن یک روایت بیان گردیده است.
۱۸- در این باب هم دو حدیث درباره مخشن بن مخاشن نمیری، یکی از سربازان شجاع سپاه اسلام نقل گردیده است.


کتاب؛ مشتمل بر پاورقی‌هایی به قلم محقق و نیز فهرست‌های ذیل می‌باشد: فهرست آیات، مشایخ مولف، سماعات و محتوای کتاب.


۱. فضائل بیت المقدس، مقدمه محقق.



نرم افزار جغرافیای جهان اسلام، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.




جعبه ابزار