• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ضَریع (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





ضَريع: (طَعامٌ إِلَّا مِنْ ضَرِيْعٍ)
«ضَريع» از مادّه‌ «ضُرُوع» است و در اين كه‌ «ضَرِيع» چيست؟ مفسران تفسيرهاى گوناگونى دارند؛ بعضى گفته‌اند: نوعى خار است كه به زمين مى‌چسبد، هنگامى كه خشک نبود قریش آن را «شَبْرَق» مى‌ناميدند، و هنگامى كه خشک مى‌شد، آن را «ضَرِيع» مى‌گفتند، گياهى است سمى كه هيچ حيوان و چهارپايى به آن نزديک نمى‌شود.
«خليل» از علماى لغت مى‌گويد: «ضَرِيع» «گياه سبز بدبوئى است كه از دریا بيرون مى‌افتد».
«ابن عباس» گفته است: «درختى است از آتش كه اگر در دنيا باشد، زمين و هر چه را بر آن است مى‌سوزاند»! ولى، در حديثى از پیغمبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وآله) مى‌خوانيم: «ضريع چيزى است در آتش دوزخ، شبيه خار، تلخ‌تر از صبر، متعفن‌تر از مردار، و سوزنده‌تر از آتش، خداوند آن را ضريع نام نهاده است» («أَلضَّرِيْعُ شَىْ‌ءٌ يَكُونُ فِى النَّارِ يَشْبَهُ الشَّوْكَ، أَشَدُّ مَرارَةً مِنَ الصَّبْرِ، وَ أَنْتَنُ مِنَ الْجِيْفَةِ، وَ أَحَرُّ مِنَ النَّارِ، سَمَّاهُ اللَّهُ ضَرِيْعاً»).
بعضى نيز گفته‌اند: «ضَرِيع» طعامى است ذلت‌آفرين كه دوزخيان براى رهايى از آن، به درگاه خدا تضرع مى‌كنند (فراموش نكنيم ماده «ضرع» به‌معناى ضعف و ذلت و خضوع است) اين تفسيرها با هم منافاتى ندارد و ممكن است در معناى اين واژه جمع باشد.



(لَّيْسَ لَهُمْ طَعَامٌ إِلَّا مِن ضَرِيعٍ) (غذايى جز از ضريع [گياهى نامطبوع‌] ندارند.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: بعضى‌ گفته‌اند: ضريع نام نوعى از تيغ‌ها است كه به آن شبرق هم مى‌گويند، و اهل حجاز آن را وقتى خشک شد ضريع مى‌نامند، و ناگوارترين و تهوع‌آورترين گياه است كه هيچ حيوانى آن را نمى‌خورد، و شايد ناميدن آنچه در آتش است به نام ضريع، صرفا از نظر شباهت در شكل و خاصيت بوده باشد. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. غاشیه/سوره۸۸، آیه۶.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۶، ص۴۳۱.    
۳. غاشیه/سوره۸۸، آیه۶.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۵۹۲.    
۵. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۲۰، ص۴۵۷.    
۶. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۲۰، ص۲۷۳.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۷، ص۴۰.    
۸. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۱۰، ص۷۲۶.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «ضَرِیع»، ص۳۴۵.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره غاشیه | لغات قرآن




جعبه ابزار