• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

صلوات (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





صلوات:(وَ صَلَواتٌ وَ مَساجِدُ)
«صلوات» جمع‌ «صلوة» به معناى «معبد يهود» است، و بعضى آن را معرب «صلوثا» مى‌دانند كه در لغت عبرانى به معناى نمازخانه است.



(الَّذِينَ أُخْرِجُوا مِن دِيَارِهِمْ بِغَيْرِ حَقٍّ إِلَّا أَن يَقُولُوا رَبُّنَا اللَّهُ وَلَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُم بِبَعْضٍ لَّهُدِّمَتْ صَوَامِعُ وَ بِيَعٌ وَ صَلَوَاتٌ وَ مَسَاجِدُ يُذْكَرُ فِيهَا اسْمُ اللَّهِ كَثِيرًا وَ لَيَنصُرَنَّ اللَّهُ مَن يَنصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ) (همان‌ها كه از خانه‌ها و شهر خود، به ناحق رانده شدند، و گناهى نداشتند جز اين‌كه مى‌گفتند: «پروردگار ما، خداى يكتاست!» و اگر خداوند بعضى از مردم را بوسيله بعضى ديگر دفع نكند، ديرها، و معابد یهود و نصاری، و مساجدى كه نام خدا در آن بسيار برده مى‌شود، ويران مى‌گردد. و خداوند كسانى را كه يارىِ او كنند و از آيينش دفاع نمايند يارى مى‌كند؛ خداوند توانا و شكست‌ناپذير است.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: كلمه صلوات جمع صلاة است كه به معناى مصلا و نمازگاه يهود است و اگر نمازگاه يهود را صلاة ناميده‌اند، از باب تسميه محل به نام حال است، چون نماز حال در نمازگاه است هم چنان كه در آيه (لا تَقْرَبُوا الصَّلاةَ وَ أَنْتُمْ سُكارى‌) با حال مستى نزديک نماز نرويد كلمه نماز به معناى نمازگاه است، به دليل اينكه در آخر دارد(وَ لا جُنُباً إِلَّا عابِرِي سَبِيلٍ‌) و نه در حال جنابت مگر اين‌كه رهگذر باشيد كه معلوم است عبور از نمازگاه ممكن است نه عبور از نماز.
بعضى‌ از مفسرين گفته‌اند: صلاة كلمه عربى شده كلمه صلوثاى عبرانى است، چون صلوثا - با ثاى سه نقطه و الف كوتاه- به معناى مصلى است. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )


۱. حج/سوره۲۲، آیه۴۰.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۴۹۰.    
۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ص۲۶۶.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۴، ص۱۳۰.    
۵. حج/سوره۲۲، آیه۴۰.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۳۳۷.    
۷. زمخشری، جارالله، الکشاف عن حقائق غوامض التنزیل، ج۳، ص۱۶۰.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۴، ص۵۴۴.    
۹. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۴، ص۳۸۵.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۶، ص۲۱۹.    
۱۱. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۷، ص۱۳۹.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه‌، بر گرفته از مقاله «صلوات»، ص۳۳۷.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره حج | لغات قرآن




جعبه ابزار