سال 585 هجری قمری
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
سال ۵۸۵ هجری قمری، هشتاد و پنجمین سال از قرن ۶ قمری و مصادف با
سال ۵۶۷ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: کشمکش فرماندهان صلیبی بر سر وراثت
قدس، چیرگی
پادشاه انگلستان بر
قبرس، همپیمانی
صلاحالدین ایوبی و امپراتور روم، آغاز جهانگردی
ابن جبیر، وقوع
جنگ صلیبی سوم، همپیمانی
قلیچ ارسلان با فردریک، غرق شدن امپراتور آلمان هنگام عبور از رودخانه، جنگ
موحدون و پرتغالها در
اندلس، درگذشت برخی از شخصیتهای مشهور دیگر مانند:
ابن غانیه و ... .
- با درگذشت سی بیلا، دختر آموری اول و ملکه بیت المقدس، همسرش گی دو لوزینیان از قدرت کنار رفت و حکومت به ایزابل، خواهر سی بیلا و همسرش مارکیز کنراد دو منفرا، حاکم صور انتقال یافت.
- ریچارد، پادشاه انگلستان، در بندر لیماسول لنگر میاندازد و بر جزیره که در قلمرو دولت بیزانسی بود، چیره میشود.
- در پی گزارش جنگ صلیبی سوم به صلاحالدین، وی با امپراتور روم، اسحاق ثانی آنجولوس همپیمان میشود.
- صلاحالدین، امیر بهاءالدین قراقوش را بر عکا میگمارد.
- جهانگردی ابن جبیر از ۹ ربیع الاول سال ۵۸۵ق (۲۷ آوریل سال ۱۱۸۹م) آغاز شد و در ۱۳ شعبان سال ۵۸۷ق (۵ دسامبر سال ۱۱۹۱م) به انجام رسید.
- قشونهای آلمان، فرانسه و انگلیس روانه سرزمین شام شدند. این قشون به فرماندهی فردریک بار باروس از راه قسطنطنیه عازم سرزمین شام شد. امپراتور بیزانس از این قشون استقبال نکرد؛ زیرا امپراتور آلمان با نورمان های سیسیل که از دشمنان امپراتوری بیزانس بودند، همپیمان بود.
- قشون آلمان، آناتولی را پشت سر نهاد و وارد قونیه، پایتخت سلاجقه روم شد. قلیچ ارسلان به دلیل دشمنیاش با صلاحالدین به آنان خوشامد گفت و دو راهنما برای عبور قشون از اراضی تحت قلمرو خود همراه امپراتور کرد. چون قشون آلمان به کلیکیا در سرزمین ارمنستان صغیر رسید، امیر ارمنستان، لئودوم، عبور از اراضی خود را برای آنان هموار کرد. چون فردریک به سرزمین شام نزدیک شد، صلاحالدین اعلان جهاد کرد و به ویرانی برج و باروهای شهر پرداخت تا قشون آلمانی از آن بهره نبرند.
- غرق شدن امپراتور آلمان هنگام عبور از رودخانه کلیکیا به نابسامانی و افسار گسیختگی سپاه منجر شد. برخی از فرماندهان فردریک از سپاه جدا شدند و به آلمان بازگشتند؛ ولی سپاه به فرماندهی پسر فردریک به حرکت خود به سوی شام ادامه داد.
- گی دولوزینیان به پیمان خود با صلاحالدین مبنی بر اینکه بر وی سلاح نکشد، وفادار نمیماند و به قشون آلمان میپیوندد. گی دولوزینیان، عکا را از خشکی، و ناوگان های ژنوا و بندقیه (ونیز) را از دریا محاصره کرد.
- صلاحالدین، پادشاهان و فرمانروایان مسلمان را از مشرق و مغرب به کمک خود و شرکت در جهاد فرا میخواند. فرمانروایان شام و عراق پاسخ مثبت میدهند و نیروی کمکی میفرستند؛ ولی امیر موحدون به بهانه اینکه صلاحالدین، او را امیرالمؤمنین نخوانده است، از کمک خودداری میکند.
- قشونهای فرانسه و انگلیس از راه دریا آمدند. قشون فرانسوی به فرماندهی پادشاه فیلیپ اگوست و قشون انگلیسی به فرماندهی ریچارد شیر دل بود. این دو قشون به نیروهای صلیبی در محاصره دریایی عکا پیوستند. امیر قراقوش، حاکم عکا از مقاومت در برابر نیروهای صلیبی، ناتوان شده، شهر عکا را واگذار میکند و مسلمانان از شهر بیرون میروند. صلاحالدین مجبور میشود از آنجا عقبنشینی کند. پس از تسلیم شدن عکا، صلیبیان این دو شهر را به تصرف خود در میآورند.
- ابویوسف یعقوب، امیرموحدون دریا را به قصد اندلس پشت سر مینهد تا بدین وسیله از تاخت وتازهای سانچوی اول، پادشاه پرتغال، بر سرزمینهای مسلمان جلوگیری کند و انتقام خون پدرش که در سال ۵۸۰ق کشته شد، بگیرد. ابویوسف روانه شنترین و اشبونه میشود و مراتع این دو شهر را نابود کرده و روستاهای شان را به آتش می کشد، دارایی های آن را تاراج و مردمش را می کشد و با گرفتن اسیر و غنایمی به مغرب باز میگردد.
• ابن غانیه علی.
• ابن ابی عصرون.
• ابن ابی فانه.
• ابن یعیش مالقی.
• بطروجی.
• عیسی هکاری.
• موفق الدین اربلی.
عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۲۳۸.