• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ذبح (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





ذِبح: (وَ فَدَيْنَاهُ بِذِبْحٍ عَظِيمٍ)
ذِبح این کلمه (به کسر ذال) به معنای «آماده شدن برای کشتن» است و به فتح ذال «مصدر» است [ذَبَحَ، یَذبَحُ، ذِبحاً] و «ذَبح» (به فتح ذال) به معنای «کشتن و بریدن رگ‌های گردن» است.
ابراهیم (علیه‌السّلام) پس از آنکه آماده ذبح کردن فرزند برومند خویش شد و با نهایت تسلیم و رضا بی‌آنکه خم به ابرو آورد به امتثال این فرمان شتافت و پس از آنکه کارد برنده در گلوی لطیف فرزندش کمترین اثر نگذاشت برای این که برنامه‌اش ناتمام نماند و در پیشگاه خدا قربانی کرده باشد و آرزویش برآورده شود، خداوند قوچی بزرگ فرستاد تا به جای فرزند قربانی کند و سنتی برای آیندگان در مراسم حج و سرزمین منی از خود بگذارد.



به موردی از کاربرد ذبح در قرآن، اشاره می‌شود:

۱.۱ - ذبح (آیه ۱۰۷ سوره صافات)

(وَ فَدَيْنَاهُ بِذِبْحٍ عَظِيمٍ.) (ما قربانى عظيمى را فداى او كرديم)

۱.۲ - ذبح در المیزان و مجمع‌البیان

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: يعنى ما فرزند او را فدا داديم به ذبحى عظيم كه بنا بر آنچه در روايات آمده عبارت بود از قوچى كه جبرئيل از ناحيه خداى تعالى آورد. و مراد از ذبح عظيم بزرگى جثه قوچ نيست، بلكه چون از ناحيه خدا آمد و خداى تعالى آن را عوض اسماعيل قرار داد عظمت داشت.

۱.۳ - ذبح در تفسیر نمونه

ابراهیم (علیه‌السّلام) پس از آنکه آماده ذبح کردن فرزند برومند خویش شد و با نهایت تسلیم و رضا بی‌آنکه خم به ابرو آورد به امتثال این فرمان شتافت و پس از آنکه کارد برنده در گلوی لطیف فرزندش کمترین اثر نگذاشت برای این که برنامه‌اش ناتمام نماند و در پیشگاه خدا قربانی کرده باشد و آرزویش برآورده شود، خداوند قوچی بزرگ فرستاد تا به جای فرزند قربانی کند و سنتی برای آیندگان در مراسم حج و سرزمین منی از خود بگذارد، چنان که قرآن می‌گوید:
«ما ذبح عظیمی را فدای او کردیم» (وَ فَدَیْنٰاهُ بِذِبْحٍ عَظِیمٍ) در این که عظمت این ذبح از چه نظر بوده از نظر جسمانی و ظاهری؟ و یا از جهت این که فدای فرزند ابراهیم شد؟ و یا از نظر این که برای خدا و در راه خدا بود؟ و یا از این نظر که این قربانی از سوی خدا برای ابراهیم فرستاده شد؟ مفسران گفتگوهای فراوانی دارند، ولی هیچ مانعی ندارد که تمام این جهات در ذبح عظیم جمع، و از دیدگاه‌های مختلف دارای عظمت باشد.
یکی از نشانه‌های عظمت این ذبح آن است که با گذشت زمان، سال به سال وسعت بیشتری یافته، و الآن در هر سال بیش از یک‌میلیون به یاد آن ذبح عظیم ذبح می‌کنند و خاطره‌اش را زنده نگه می‌دارند.


۱. صافات/سوره۳۷، آیه۱۰۷.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۳۲۶.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۹، ص۱۱۶.    
۴. صافات/سوره۳۷، آیه۱۰۷.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۴۵۰.    
۶. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۷، ص۲۳۲.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۷، ص۱۵۳.    
۸. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۱، ص۲۹.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۸، ص۷۰۸.    
۱۰. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۹، ص۱۱۶.    



شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «ذبح»، ج۲، ص۷۸.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره صافات | لغات قرآن




جعبه ابزار