• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خبرحاکمیت مستضعفان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اخبار غیبی خدا ، گزارشهایی است که خداوند از حوادث گذشته و یا آینده داده و این گزارشها از نظرها پنهان بوده است که یکی از این اخبار درباره حاکمیت مستضعفان می‌باشد.



خبر غیبی خدا، درباره حاکمیت مستضعفان شیعه در آینده، از اخبار غیبی است که در قرآن به این موضوع اشاره شده است.
«ونرید ان نمن علی الذین استضعفوا فی الارض ونجعلهم ائمة ونجعلهم الورثین؛ و خواستيم بر كسانى كه در آن سرزمين فرو دست شده بودند منّت نهيم و آنان را پيشوايان (مردم‌) گردانيم، و ايشان را وارث (زمین‌) كنيم».
در این دو آیه خداوند پرده از روى اراده و مشیت خود در مورد مستضعفان برداشته و پنج امر را در این زمینه بیان مى کند که با هم پیوند و ارتباط نزدیک دارند.
نخست اینکه ما مى خواهیم آنها را مشمول نعمتهاى خود کنیم (و نرید ان نمن ...). دیگر اینکه ما مى خواهیم آنها را پیشوایان نمائیم (نجعلهم ائمة).
سوم اینکه ما مى خواهیم آنها را وارثان حکومت جباران قرار دهیم (و نجعلهم الوارثین).

۱.۱ - حکومت جهانى مستضعفان

گفتیم آیات فوق، هرگز سخن از یک برنامه موضعى و خصوصى مربوط به بنی اسرائیل نمى گوید، بلکه بیانگر یک قانون کلى است براى همه اعصار و قرون و همه اقوام و جمعیتها، مى گوید: (ما اراده داریم که بر مستضعفان منت بگذاریم و آنها را پیشوایان و وارثان حکومت روى زمین قرار دهیم).
این بشارتى است در زمینه پیروزى حق بر باطل و ایمان بر کفر. این بشارتى است براى همه انسانهاى آزاده و خواهان حکومت عدل و داد و برچیده شدن بساط ظلم و جور. .

۱.۲ - بحث روایی

در الدر المنثور است که ابن ابى شیبه، ابن منذر، و ابن ابى حاتم ، از علی بن ابی طالب (علیه‌السلام)، روایت کرده اند که در ذیل آیه (و نرید ان نمن على الذین استضعفوا فى الارض) ، فرموده: (مستضعفین فى الارض ( عبارتند از: یوسف و فرزندانش مؤلف: شاید مراد همان بنى اسرائیل باشند وگرنه ظهور آیه در خلاف معناى مزبور روشن است و در معانی الاخبار به سند خود از محمد بن سنان، از مفضل بن عمر، روایت کرده که گفت: از امام صادق (علیه‌السلام) شنیدم، مى فرمود: رسول خدا (صلی‌الله‌الیه‌و آله‌و‌سلم) نگاهى به على و حسن و حسین (علیهم‌السلام ) کرد و گریست و فرمود: شما بعد از من مستضعف خواهید شد، مفضل مى گوید عرضه داشتم معناى این کلام رسول خدا (صلى‌الله‌الیه‌و آله‌و‌سلم) چیست؟ فرمود: معنایش این است که : بعد از من شما امامید، چون خداوند عزوجل مى فرماید: (و نرید ان نمن على الذین استضعفوا فى الارض و نجعلهم ائمه و نجعلهم الوارثین). پس این آیه تا روز قیامت درباره ما جریان دارد و این پیشوایى تا روز قیامت در ما جارى است. . (بر اساس برخی احادیث در تفسیر آیه است.)
[۵] طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۷-۸، ص۳۷۵.



۱. قصص/سوره۲۸، آیه۵.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۶، ص۱۶.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۶، ص۱۷.    
۴. طباطبایی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۶، ص۱۷.    
۵. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۷-۸، ص۳۷۵.



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «خبر حاکمیت مستضعفان»    




جعبه ابزار