• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حکم صلوات (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



صلوات در لغت بمعنى دعا و تبریک و تمجید است و معنى جامع آن، صلوات از طرف خدا یعنی رحمت خاصه و از ملائکه استغفار و از مردم دعا است.



لزوم فرستادن سلام و صلوات بر پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در تشهد نماز:
• «ان الله وملـئکته یصلون علی النبی یـایها الذین ءامنوا صلوا علیه... همانا خدا و فرشتگانش همواره بر پیامبر درود مى‌فرستند (خدا بذل رحمت خاص و فرشتگان توصیف و تقدیس مى‌كنند) اى كسانى كه ایمان آورده‌اید بر او درود فرستید و سلام گویید، و كاملا تسلیم (فرمان او) باشید.» احتمال دارد که مقصود از صلوات همان جزء تشهد باشد.


جواز فرستادن صلوات، بر غیر پیامبراکرم از مؤمنان:
• «خذ من امولهم صدقة... وصل علیهم..(اى ولی امر امت) از اموال آنان زكاتى بگیر كه بدین كار (جان و مال) آنها را پاكیزه مى‌كنى و رشد مى‌دهى، و بر آنها دعا كن و درود فرست كه همانا دعا و درود تو مایه آرامشى براى آنهاست؛ و خداوند شنوا و داناست.»برخی گفته‌اند: آیه شریفه بر جواز صلوات بر غیر پیامبر دلالت دارد.
• «... وبشر الصـبرین و حتما شما را به اندكى از ترس و گرسنگى و كاهشى از مال‌ها و جان‌ها و محصولات (درختان، یا ثمرات زندگى از زن و فرزند) آزمایش خواهیم نمود؛ و شكیبایان را مژده ده‌.»
• «اولـئک علیهم صلوت من ربهم.. آنها هستند كه بر آنها درودها و رحمتى از جانب پروردگارشان مى‌رسد، و آنها هستند كه ره‌یافته‌اند.»
• «هو الذی یصلی علیکم وملـئکته... وکان بالمؤمنین.. او همان است كه بر شما درود مى‌فرستد (رحمت خاص خود را بر شما مبذول مى‌دارد) و فرشتگانش نیز (براى شما آمرزش مى‌طلبند) تا شما را از تاریكى‌هاى جهل و کفر و فسق به سوى نور (علم و ایمان و تقوا) بیرون آرد، و او همواره به اهل ایمان مهربان است.»


مطلوبیت فرستادن درود و سلام، از طرف گیرنده زکات، به زکات دهنده:
• «خذ من امولهم صدقة تطهرهم وتزکیهم بها وصل علیهم.. (اى ولى امر امت) از اموال آنان زكاتى بگیر كه بدین كار (جان و مال) آنها را پاكیزه مى‌كنى و رشد مى‌دهى، و بر آنها دعا كن و درود فرست كه همانا دعا و درود تو مایه آرامشى براى آنهاست؛ و خداوند شنوا و داناست‌.»در صورت وجوب یا استحباب صلوات به پرداخت کننده زکات بر پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) جانشین آن حضرت و مامور جمع آوری زکات و فقیه هم همان حکم را خواهد داشت.


۱. قرشی بنایی، علی اکبر، قاموس قرآن، ج۴، ص۱۴۶.    
۲. ابن منظور، محمد بن ‌مکرم، لسان العرب، ج۱۴، ص۴۶۴.    
۳. راغب أصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ج۱، ص۴۹۱.    
۴. احزاب/سوره۳۳، آیه۵۶.    
۵. اردبیلی، احمد بن محمد، زبدة البیان، ص۸۴.    
۶. توبه/سوره۹، آیه۱۰۳.    
۷. اردبیلی، احمد بن محمد، زبدة البیان، ص۱۸۲.    
۸. بقره/سوره۲، آیه۱۵۵.    
۹. بقره/سوره۲، آیه۱۵۷.    
۱۰. احزاب/سوره۳۳، آیه۴۳.    
۱۱. توبه/سوره۹، آیه۱۰۳.    
۱۲. سیوری، مقداد بن عبدالله، کنز العرفان، ج۱، ص۲۲۶.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حکم صلوات».    



رده‌های این صفحه : صلوات | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار