• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حمره مشرقیه‏

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



حمره مَشرقیه عنوان سرخى که در طرف مشرق قبل از طلوع آفتاب و هنگام غروب پدید می‌آید را می گویند.



حُمره مَشرقیه به سرخى پدید آمده در طرف شرق افق قبل از طلوع آفتاب و هنگام غروب آن را می گویند.


عنوان یاد شده در بابهاى صلات، صوم، اعتکاف و حج به کار رفته است.
حمره مشرقیه دو بار در ناحیه شرقى افق پدید مى‌آید: یک بار قبل از طلوع آفتاب که بنابر مشهور، زمان پایان یافتن وقت نافله
[۱] التنقیح (الصلاة) ج۱ص ۳۶۹.
و فضیلت فریضه صبح
[۲] التنقیح (الصلاة) ج۱ص ۲۲۷.
است، و بار دیگر هنگام غروب آفتاب که زوال آن (گذشتن از روى سر)- بنابر مشهور- نشانه غروب آفتاب و پایان روز است.
[۵] التنقیح (الصلاة) ج۱ص ۲۴۰.
بنابر این، عباداتى که مبدأشان غروبآفتاب است، مانند نماز مغرب با زوال حمره مشرقیه، وقتشان داخل مى‌شود؛ چنان که آن دسته از عباداتى که پایان وقت برگزارى آنها غروب آفتاب است، مانند نماز عصر، امساک روزه
[۹] مستند. العروة (الصوم) ج۱، ص ۴۱۷.
و حرمت خروج از سرزمینعرفات در روز عرفه براى حاجی


روز از طلوع فجر است تا برطرف شدن سرخی‌ طرف مشرق‌.

۳.۱ - زوال سرخی افق شرقی پایان وقت نماز ظهر و عصر

وقت نماز ظهر و عصر از هنگام ظهر تا مغرب است، که از اول آن به مقدار ادای نماز ظهر بر حسب حال و وضع نمازگزار، وقت اختصاصی نماز ظهر است و چنین وقتی از آخر آن، وقت اختصاصی نماز عصر است و بین این دو وقت مختص، وقت‌ مشترک نماز ظهر و عصر است‌.

۳.۲ - زوال سرخی افق شرقی آغاز وقت نماز مغرب

از حین زوال سرخی افق شرقی تا نصف شب، وقت نماز مغرب‌ و عشا است، که اول وقت به مقدار ادای نماز مغرب‌، مختص به نماز مغربو آخر وقت به قدر ادای نماز عشا، مختص به نماز عشا است.

۳.۳ - پیدا شدن سرخی طرف مشرق پایان وقت فضیلت نماز صبح

وقت فضیلت نماز صبح از اول سپیده تا پیدا شدن سرخی از طرف مشرق‌ است و شاید پیدا شدن آن هم‌زمان با «بالا آمدن» و «بازشدن» و «روشن شدن صبح» که در روایات به آن تصریح شده است باشد.

۳.۴ - افطار قبل از برطرف شدن سرخی مشرق

و اگر از مخالفین، در امری که به فتوا یا حکم آنان بر می‌گردد، تقیّه کند، روزه‌اش باطل نمی‌شود، پس اگر به خاطر تقیّه چیزی را که مخالفین مبطل روزه نمی‌دانند مرتکب شود، بنابر اقوی روزه او صحیح است و همچنین است اگر قبل از برطرف شدن سرخی‌ (طرف مشرق‌، از روی تقیه) افطار کند، بلکه همچنین است اگر روزی را که یوم الشک است (نمی‌داند از ماه رمضان است یا شوال) به خاطر حکم قضات آنان به حسب موازینی که دارند، از روی تقیّه افطار کند، در صورتی که تا آخر بر شک باقی بماند، بنابر اقوی نباید قضا کند، البته اگر بداند که حکم آنان به عید بودن بر خلاف واقع است، باید به خاطر تقیّه افطار کند و بنابر احتیاط (واجب) باید قضای آن روز را بگیرد.

۳.۵ - پایان روز بودن زوال سرخی مشرق

چهارم (از شروط اعتکاف): نباید اعتکاف کمتر از سه روز به همراه شب‌های ما بین باشد، اما بیشتر از آن مانعی ندارد و حد اکثر ندارد، اگر چه بعد از هر دو روز، سومین روز آن واجب است. پس اگر پنج روز اعتکاف کند، روز ششم واجب است و اگر هشت روز اعتکاف کند، روز نهم بنابر احتیاط (واجب) واجب است و به همین منوال. و روز از طلوع فجر است تا برطرف شدن سرخی‌ طرف مشرق‌، پس اگر از طلوع فجر (روز اول) تا غروب روز سوم اعتکاف کند کفایت می‌کند. و داخل کردن شب اول و چهارم، در اعتکاف لازم نیست، اگر چه جایز است. و در اینکه اعتکاف سه روز به طور تلفیق صحیح و کافی باشد - یعنی، از ظهر روز اول شروع کند تا ظهر روز چهارم - تامل و اشکال است.


۱. التنقیح (الصلاة) ج۱ص ۳۶۹.
۲. التنقیح (الصلاة) ج۱ص ۲۲۷.
۳. جواهر الکلام ج۷ص ۱۰۹    .
۴. جامع المدارک ج۲ص ۲۴۵.    
۵. التنقیح (الصلاة) ج۱ص ۲۴۰.
۶. جواهر الکلام ج۷ص ۹۴.    
۷. العروة الوثقی‌ ج۲ص ۲۴۸.    
۸. العروة الوثقی‌ ج۳،ص ۶۱۱.    
۹. مستند. العروة (الصوم) ج۱، ص ۴۱۷.
۱۰. جواهرالکلام ۱۹ص ۳۵.    
۱۱. مناسک الحج (گلپایگانی)ص ۱۳۲    
۱۲. مناسک الحج (گلپایگانی)ص ۱۳۸.    
۱۳. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریر الوسیلة، ج۱، ص۱۴۴، کتاب الصلاة، المقدمة الاولی، مسالة۶، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۳۴ ه. ق.    
۱۴. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریر الوسیلة، ج۱، ص۱۴۴، کتاب الصلاة، المقدمة الاولی، مسالة۶، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۳۴ ه. ق.    
۱۵. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریر الوسیلة، ج۱، ص۱۴۴، کتاب الصلاة، المقدمة الاولی، مسالة۶، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۳۴ ه. ق.    
۱۶. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریر الوسیلة، ج۱، ص۳۰۳، کتاب الصوم، القول فیما یجب الامساک عنه، مسالة۱۸، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۳۴ ه. ق.    
۱۷. موسوعة الامام الخمینی، ج۲۲، تحریر الوسیلة، ج۱، ص۳۲۲، کتاب الصوم، خاتمة فی الاعتکاف، القول فی شروطه، الرابع، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۳۴ ه. ق.    



فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، ج‌۳،ص ۳۷۸.    
ساعدی، محمد، (مدرس حوزه و پژوهشگر)    ، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی    






جعبه ابزار