• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حس‌گرایی کافران (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مشرکین اعتقاد دارند حیاتی نیست مگر همین حیات دنیایی ما که با آن در دنیا زندگی می‌کنیم، پس لایزال بعضی از ما یعنی سالخوردگان می‌میرند، و بعضی دیگر یعنی اخلاف و نسلهای جدید زنده می‌مانند، و ما را جز دهر و روزگار کسی هلاک نمی‌کند، این گذشت زمان است که هر نوی را کهنه، و هر سالمی را فاسد، و هر زنده‌ای را آماده مرگ می‌سازد.



قرآن کریم در مورد اعتقاد کافران حس گرا به انحصار زندگی در دنیا می فرماید: «... یقول الذین کفروا ان هـذا الا اسـطیر الاولین• وقالوا ان هی الا حیاتنا الدنیا وما نحن بمبعوثین» ... و کافران می‌گویند اینها افسانه‌های پیشینیان است• آنها گفتند: چیزی جز این زندگی دنیا نیست و ما هرگز برانگیخته نخواهیم شد.
«وقال الملا من قومه الذین کفروا... واترفنـهم فی الحیوة الدنیا ما هـذا الا بشر مثلکم یاکل مما تاکلون منه ویشرب مما تشربون• ان هی الا حیاتنا الدنیا نموت ونحیا وما نحن بمبعوثین» ولی اشرافیان خود خواه قوم او که کافر شده بودند ...و ناز و نعمت در زندگی دنیا به آنها داده بودیم گفتند: این بشری است مثل شما! از آنچه شما می‌خورید می‌خورد و از آنچه می‌نوشید می‌نوشد! • غیر از این زندگی دنیا چیزی در کار نیست، پیوسته گروهی از ما می‌میرند و نسل دیگری جای آنها را می‌گیرید و ما هرگز برانگیخته نخواهیم شد.
«وقالوا ما هی الا حیاتنا الدنیا نموت ونحیا وما یهلکنا الا الدهر...» آنها گفتند: چیزی جز همین زندگی دنیا در کار نیست، گروهی از ما می‌میرند و گروهی جای آنها را می‌گیرند، و جز طبیعت و روزگار ما را هلاک نمی‌کند... .


مشرکین گفتند حیاتی نیست مگر همین حیات دنیایی ما که با آن در دنیا زندگی می‌کنیم، پس لایزال بعضی از ما یعنی سالخوردگان می‌میرند، و بعضی دیگر یعنی اخلاف و نسلهای جدید زنده می‌مانند، و ما را جز دهر و روزگار کسی هلاک نمی‌کند، این گذشت زمان است که هر نوی را کهنه، و هر سالمی را فاسد، و هر زنده‌ای را آماده مرگ می‌سازد، پس مساءله مرگ عبارت از انتقال از خانه‌ای به خانه دیگر که منتهی به بعث و بازگشت به سوی خدا باشد نیست.


و چه بسا که این کلام، گفتار بعضی از جاهلان و عوام از وثنیت عرب باشد، و گر نه با عقیده وثنیت سازگار نیست، چون عقیده‌ای که در بین وثنی‌ها دائر است عقیده تناسخ است، و آن این است که وقتی انسان (البته انسان تکامل نیافته) می‌میرد، جانش به کالبدی منتقل می‌شود که در حال خلقت است، حال اگر جانی که از بدن قبلی جدا شده در آن بدن سعادتی کسب کرده بوده، منتقل به بدنی جدید می‌شود، و در آن بدن متنعم و سعادتمند می‌گردد، و اگر در بدن اول شقاوت کسب کرده باشد، به بدنی متعلق می‌شود که در آن معذب باشد، تا کیفر عمل خود را ببیند، و همچنین از این بدن به بدنی دیگر. و این وثنی‌ها منکر استناد مرگ به وساطت ملائکه نیستند، آنها نیز قائلند که مرگ هم مانند زندگی به وساطت ملائکه انجام می‌شود.


۱. انعام/سوره۶، آیه۲۵.    
۲. انعام/سوره۶، آیه۲۹.    
۳. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۷، ص۷۷.    
۴. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۵، ص۲۰۴.    
۵. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۳۳.    
۶. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۳۷.    
۷. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۱۵، ص۴۱.    
۸. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ۱۴ج، ص۲۳۷.    
۹. جاثیه/سوره۴۵، آیه۲۴.    
۱۰. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۱۸، ص۲۶۵.    
۱۱. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۲۱، ص۲۷۰.    
۱۲. تفسیر صافی، فیض کاشانی، ج۶، ص۴۳۸.    
۱۳. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۹، ص۱۳۱.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حس‌گرایی کافران».    



رده‌های این صفحه : حس‌ گرایی | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار