• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بهشت متقین (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یکی از مصادیق بهشتیان که در آیات قرآن معرفی شده‌اند متقین هستند.



برخوردارى متّقين، از بهشت:
۱. «... لِلَّذِينَ اتَّقَوْا عِندَ رَبِّهِمْ جَنَّاتٌ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا...؛... براى كسانى كه پرهيزگارى پيشه كرده‌اند، و از اين سرمايه‌ها، در راه مشروع استفاده مى‌كنند، در نزد پروردگارشان، باغهايى بهشتى است كه نهرها از پاى درختانش مى‌گذرد....»
۲. «لَكِنِ الَّذِينَ اتَّقَوْاْ رَبَّهُمْ لَهُمْ جَنَّاتٌ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا ...؛ولی کسانی (که ایمان دارند، و) از پروردگارشان می‌پرهیزند، برای آنها باغهایی از بهشت است، که از زیر درختانش نهرها جاری است؛ همیشه در آن خواهند بود....»
۳. «مَّثَلُ الْجَنَّةِ الَّتِي وُعِدَ الْمُتَّقُونَ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ أُكُلُهَا دَآئِمٌ وِظِلُّهَا تِلْكَ عُقْبَى الَّذِينَ اتَّقَواْ ...؛وصف بهشتى كه به پرهيزگاران وعده داده شده، اين است كه نهرها از پاى درختانش جارى است، ميوه‌هاى آن هميشگى، و سايه‌اش دائمى است؛ اين سرانجام كسانى است كه پرهيزگارى پيشه كردند....»
۴. «إِنَّ الْمُتَّقِينَ فِي جَنَّاتٍ وَعُيُونٍ • ... وَمَا هُم مِّنْهَا بِمُخْرَجِينَ؛.به یقین، پرهیزگاران در باغها (ی سرسبز بهشت) و در کنار چشمه‌ها هستند. ... و هیچ گاه از آن اخراج نمی‌گردند!»
۵. «... وَلَنِعْمَ دَارُ الْمُتَّقِينَ • جَنَّاتُ عَدْنٍ يَدْخُلُونَهَا تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ...؛... و چه خوب است سرای پرهیزگاران ! باغهایی از بهشت جاویدان است که همگی وارد آن می‌شوند؛ نهرها از زیر درختانش می‌گذرد....»
۶. «قُلْ أَذَلِكَ خَيْرٌ أَمْ جَنَّةُ الْخُلْدِ الَّتِي وُعِدَ الْمُتَّقُونَ كَانَتْ لَهُمْ جَزَاء وَمَصِيرًا • لَهُمْ فِيهَا مَا يَشَاؤُونَ خَالِدِينَ كَانَ عَلَى رَبِّكَ وَعْدًا مَسْؤُولًا؛(ای پیامبر!) بگو: آیا این بهتر است یا بهشت جاویدانی که به پرهیزگاران وعده داده شده؟! بهشتی که پاداش اعمال آنها، و قرارگاهشان است. هر چه بخواهند در آنجا برایشان فراهم است؛ جاودانه در آن خواهند ماند؛ این وعده‌ای است مسلّم که پروردگارت بر عهده گرفته است!»
۷. «هَذَا ذِكْرٌ وَإِنَّ لِلْمُتَّقِينَ لَحُسْنَ مَآبٍ • جَنَّاتِ عَدْنٍ مُّفَتَّحَةً لَّهُمُ الْأَبْوَابُ؛این یک یادآوری است، و برای پرهیزکاران فرجام نیکویی است. باغهای جاویدان بهشتی که درهایش به روی آنان گشوده است.»
۸. «إِنَّ الْمُتَّقِينَ فِي مَقَامٍ أَمِينٍ • فِي جَنَّاتٍ وَعُيُونٍ؛(ولی) پرهیزگاران در جایگاه امنی قرار دارند، در میان باغها و چشمه‌ها.»
۹. «مَثَلُ الْجَنَّةِ الَّتِي وُعِدَ الْمُتَّقُونَ فِيهَا أَنْهَارٌ مِّن مَّاء غَيْرِ آسِنٍ وَأَنْهَارٌ مِن لَّبَنٍ لَّمْ يَتَغَيَّرْ طَعْمُهُ وَأَنْهَارٌ مِّنْ خَمْرٍ لَّذَّةٍ لِّلشَّارِبِينَ وَأَنْهَارٌ مِّنْ عَسَلٍ مُّصَفًّى وَلَهُمْ فِيهَا مِن كُلِّ الثَّمَرَاتِ وَمَغْفِرَةٌ مِّن رَّبِّهِمْ كَمَنْ هُوَ خَالِدٌ فِي النَّارِ وَسُقُوا مَاء حَمِيمًا فَقَطَّعَ أَمْعَاءهُمْ؛توصیف بهشتی که به پرهیزگاران وعده داده شده، چنین است در آن نهرهایی از آب صاف و خالص که بدبو نشده، و نهرهایی از شیر که طعم آن دگرگون نگشته، و نهرهایی از شراب (طهور) که مایه لذّت نوشندگان است، و نهرهایی از عسل مصفّاست، و برای آنها در آن از همه انواع میوه‌ها وجود دارد؛ و (از همه بالاتر) آمرزشی است از سوی پروردگارشان! آیا اینها همانند کسانی هستند که همیشه در آتش دوزخند و از آب جوشان نوشانده می‌شوند که اندرونشان را از هم متلاشی می‌کند؟!»
۱۰. «إِنَّ الْمُتَّقِينَ فِي جَنَّاتٍ وَعُيُونٍ؛به یقین، پرهیزگاران در باغهای بهشت و در میان چشمه‌ها قرار دارند.»
۱۱. «إِنَّ الْمُتَّقِينَ فِي جَنَّاتٍ وَنَعِيمٍ؛ولی پرهیزگاران در میان باغهای بهشت و نعمتهای فراوان جای دارند.»
۱۲. «إِنَّ الْمُتَّقِينَ فِي جَنَّاتٍ وَنَهَرٍ؛یقیناً پرهیزگاران در باغها و نهرهای بهشتی جای دارند.»
۱۳. «إِنَّ الْمُتَّقِينَ فِي ظِلَالٍ وَعُيُونٍ؛(در آن روز) پرهیزگاران در سایه‌های (درختان بهشتی) و در میان چشمه‌ها قرار دارند.»


متقين، از وارثان بهشت:
۱. «جَنَّاتِ عَدْنٍ الَّتِي وَعَدَ الرَّحْمَنُ عِبَادَهُ بِالْغَيْبِ ... • تِلْكَ الْجَنَّةُ الَّتِي نُورِثُ مِنْ عِبَادِنَا مَن كَانَ تَقِيًّا؛وارد باغهایی جاودانی می‌شوند که خداوند رحمان بندگانش را به آن وعده داده است؛ هر چند آن را ندیده‌اند؛ مسلماً وعده خدا تحقق یافتنی است! این همان بهشتی است که به بندگان پرهیزگار خود، به ارث می‌دهیم.»
۲. «وَسِيقَ الَّذِينَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ إِلَى الْجَنَّةِ زُمَرًا ... • وَقَالُوا الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي صَدَقَنَا وَعْدَهُ وَأَوْرَثَنَا ...؛و کسانی که تقوای الهی پیشه کردند گروه گروه به سوی بهشت برده می‌شوند؛ هنگامی که به آن می‌رسند درهای بهشت گشوده می‌شود و نگهبانان به آنان می‌گویند: سلام بر شما! گوارایتان باد این نعمتها! داخل بهشت شوید و جاودانه بمانید! آنها می‌گویند: حمد و ستایش مخصوص خداوندی است که به وعده خویش درباره ما وفا کرد و زمین (بهشت) را میراث ما قرار داد که هر جا را بخواهیم منزلگاه خود قرار دهیم؛ چه نیکوست پاداش عمل‌کنندگان!»


بهشت، با وسعت آسمانها و زمین، آماده شده براى متقين:
«وَسَارِعُواْ إِلَى مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ؛و شتاب کنید برای رسیدن به آمرزش پروردگارتان؛ و بهشتی که وسعت آن، آسمانها و زمین است؛ و برای پرهیزگاران آماده شده است.»


بهشت، در نزديكى و دسترسى متقين:
۱. «وَأُزْلِفَتِ الْجَنَّةُ لِلْمُتَّقِينَ؛(در آن روز،) بهشت برای پرهیزکاران نزدیک می‌شود.»
۲.«وَأُزْلِفَتِ الْجَنَّةُ لِلْمُتَّقِينَ غَيْرَ بَعِيدٍ؛(در آن روز) بهشت را به پرهیزگاران نزدیک می‌کنند، و فاصله‌ای از آنان ندارد!»


برخوردارى متقين، از جايگاهى والا نزد خداوند توانا در بهشت:
«إِنَّ الْمُتَّقِينَ فِي جَنَّاتٍ وَنَهَرٍ • فِي مَقْعَدِ صِدْقٍ عِندَ مَلِيكٍ مُّقْتَدِرٍ؛یقیناً پرهیزگاران در باغها و نهرهای بهشتی جای دارند. در جایگاه صدق نزد خداوند مالک مقتدر!»


بهره‌مندى متقين، از باغهاى انگور در بهشت:
«إِنَّ لِلْمُتَّقِينَ مَفَازًا • حَدَائِقَ وَأَعْنَابًا؛مسلّماً برای پرهیزگاران نجات و پیروزی بزرگی است. باغهایی سرسبز، و انواع انگورها.»


برخوردارى متقين، از حوریان بسيار جوان و هم سن و سال:
«إِنَّ لِلْمُتَّقِينَ مَفَازًا • وَكَوَاعِبَ أَتْرَابًا؛مسلّماً برای پرهیزگاران نجات و پیروزی بزرگی است. و حوریانی بسیار جوان و هم‌سن و سال.»


برخوردارى متقين، از جامهاى شراب و لبريز بهشتى:
«إِنَّ لِلْمُتَّقِينَ مَفَازًا • وَكَأْسًا دِهَاقًا؛مسلّماً برای پرهیزگاران نجات و پیروزی بزرگی است و جامهایی لبریز و پیاپی (از شراب طهور)!»


متقين، به دور از هرگونه سخن لغو و دروغ در بهشت:
«إِنَّ لِلْمُتَّقِينَ مَفَازًا • لَّا يَسْمَعُونَ فِيهَا لَغْوًا وَلَا كِذَّابًا؛مسلّماً برای پرهیزگاران نجات و پیروزی بزرگی است. در آنجا نه سخن لغو و بیهوده‌ای می‌شنوند و نه دروغی!»


۱. آل عمران/سوره۳، آیه۱۵.    
۲. آل عمران/سوره۳، آیه۱۹۸.    
۳. رعد/سوره۱۳، آیه۳۵.    
۴. حجر/سوره۱۵، آیه۴۵.    
۵. حجر/سوره۱۵، آیه۴۸.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۱، ص۹۱.    
۷. نحل/سوره۱۶، آیه۳۰.    
۸. نحل/سوره۱۶، آیه۳۱.    
۹. فرقان/سوره۲۵، آیه۱۵.    
۱۰. فرقان/سوره۲۵، آیه۱۶.    
۱۱. ص/سوره۳۸، آیه۴۹.    
۱۲. ص/سوره۳۸، آیه۵۰.    
۱۳. دخان/سوره۴۴، آیه۵۱.    
۱۴. دخان/سوره۴۴، آیه۵۲.    
۱۵. محمد/سوره۴۷، آیه۱۵.    
۱۶. ذاریات/سوره۵۱، آیه۱۵.    
۱۷. طور/سوره۵۲، آیه۱۷.    
۱۸. قمر/سوره۵۴، آیه۵۴.    
۱۹. مرسلات/سوره۷۷، آیه۴۱.    
۲۰. مریم/سوره۱۹، آیه۶۱.    
۲۱. مریم/سوره۱۹، آیه۶۳.    
۲۲. زمر/سوره۳۹، آیه۷۳.    
۲۳. زمر/سوره۳۹، آیه۷۴.    
۲۴. آل عمران/سوره۳، آیه۱۳۳.    
۲۵. شعراء/سوره۲۶، آیه۹۰.    
۲۶. ق/سوره۵۰، آیه۳۱.    
۲۷. قمر/سوره۵۴، آیه۵۴.    
۲۸. قمر/سوره۵۴، آیه۵۵.    
۲۹. نبا/سوره۷۸، آیه۳۱.    
۳۰. نبا/سوره۷۸، آیه۳۲.    
۳۱. نبا/سوره۷۸، آیه۳۱.    
۳۲. نبا/سوره۷۸، آیه۳۳.    
۳۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۶، ص۴۸-۴۹.    
۳۴. نبا/سوره۷۸، آیه۳۱.    
۳۵. نبا/سوره۷۸، آیه۳۴.    
۳۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۶، ص۴۹.    
۳۷. نبا/سوره۷۸، آیه۳۱.    
۳۸. نبا/سوره۷۸، آیه۳۵.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶ف ص۵۰۷، برگرفته از مقاله «مصادیق بهشتیان (متقین)»    


رده‌های این صفحه : بهشت | تقوا | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار