• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اومانیسم (کلام جدید)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اومانیسم، انسان‌سالاری، اصالت بشر، بشرسالاری یا خودبنیادی مکتبی است که انسان را محور و مدار آفرینش قرار داده و با اصالت دادن به او اصالت خدا، دین یا هر امر غیربشری را نفی می‌کند.
معنای اعم این اصطلاح عبارت است از هر نظام فلسفی، سیاسی، اقتصادی، اخلاقی یا اجتماعی که هسته مرکزی آن انسان است. اومانیسم در واقع به معنای پرستش انسان است نه انسان‌دوستی یا تکریم انسان که مورد تاکید اسلام و سایر ادیان توحیدی است.



مکتب اومانیسم انسان را یگانه حقیقت آفرینش فرض کرده و آن را به جای خدا می‌نشاند. بنابراین در تضاد با خدامحوری است و در شکل افراطی‌اش هرگونه‌ اندیشه متافیزیکی مانند وحی الهی را انکار می‌کند. با فرض بشر به عنوان مالک و فرمانروای عالم بت جدیدی به نام انسان اختراع کرده و پرستش آن را ترویج می‌کند. اومانیسم در واقع به معنای پرستش انسان است نه انسان‌دوستی یا تکریم انسان که مورد تاکید اسلام و سایر ادیان توحیدی است.
[۱] آیت قنبری، نقدی بر لیبرالیسم و اومانیسم، قم، فراز‌اندیشه، ‌ ۱۳۸۳، ص۲۰-۲۲؛ .

پیشینه اومانیسم به یونان باستان باز می‌گردد که خدایان صفات و حتی صورت انسانی داشتند و‌ اندام انسان مهم‌ترین مساله در هنر نقاشی و مجسمه‌سازی بود. پس از ظهور مسیحیت و رسمی شدن آن در امپراطوری روم با فرمان کنستانتین، حاکمیت سیاسی- فرهنگی نیز در کنار رهبری دینی تحت اختیار کلیسا درآمد. تفریط‌های کلیسا در قرون وسطی در مواجهه با ارزش انسان و کرامت او موجب واکنش افراطی در توجه به انسان و پیدایش اومانیسم شد. برخی از آراء و رفتارهای ضد انسانی کلیسا که همواره تاکید و ترویج می‌شد عبارتند از:
انسان ذاتاً‌ موجودی گنهکار است. انسان هیچ اختیاری از خود ندارد. عقل و علم انسانی مغایر دین و هر کار علمی دخالت شیطانی در امور عالم و ضد عبودیت است. دین و دنیا، ‌لذایذ روحانی و جسمانی همواره مخالف و مغایر هم و غیر قابل جمع هستند. مردم نسبت به عقاید و افکار خود اختیاری در برابر کیسا ندارند. مالکیت آسمان، ‌بخشش گناهان، ‌فروش ارضی بهشت از اختیارات کلیساست.
در اثر این تفریط‌ها و نادیده گرفتن کرامت انسانی، ‌ نخستین مخالفت‌ها بر ضد کلیسا، ‌امپراطوری و فئودال‌ها در جنوب ایتالیا آغاز شد و در قرن ۱۴تا ۱۶ سراسر ایتالیا و سپس آلمان، ‌ فرانسه، ‌اسپانیا و انگلستان را فرا گرفت. مخالفان‌، مدعی احیاء کرامت انسانی بودند و ابتدا با زنده کردن ادبیات کلاسیک روم و یونان سعی در بازگرداندن آزادی از دست رفته بودند. ایشان با تکیه بر آزادی خرد و مخالفت با ریاضت‌های دینی در صدد بودند تا لذایذ جسمانی که در کلیسا مورد غفلت بود را هدف نهایی بشر معرفی کرده و زهد و پرهیزکاری را عامل منفی در کسب لذت و سود تلقی کنند.
[۲] صانع‌پور، مریم، خدا و دین در رویکردی اومانیستی، تهران، موسسه فرهنگ و‌اندیشه معاصر، ۱۳۸۱، ص۱۴-۱۵.

کم کم دین منافی آزادی انسانی و تنها به عنوان ابزاری برای خدمت به خواسته‌های او تفسیر شد. عالم غیب به فراموشی سپرده شده و مادی‌گری اساس کار قرار گرفت و سرانجام با تلقی تقابل دین و دنیا لذت‌های دنیوی ترجیح داده شد.
[۳] صانع‌پور، مریم، نقدی بر معرفت‌شناسی اومانیستی، تهران، موسسه فرهنگ و‌اندیشه معاصر، ۱۳۷۸، ص۲۲.
[۴] صانع‌پور، مریم، نقدی بر معرفت‌شناسی اومانیستی، تهران، موسسه فرهنگ و‌اندیشه معاصر، ۱۳۷۸، ص۵۰-۵۳.



۱: محوریت انسان در مقابل محوریت خداوند: انسان میزان همه امور و مرکز عالم است. مالک مطلق هستی اوست. تمام امور باید توسط او ارزش‌گذاری شود. گرچه برخی گرایش‌های اومانیستی از مذهب و اعتقاد به خدا سخن می‌گویند لیکن این پای‌بندی فقط برای جلوگیری از بی‌نظمی اجتماعی است. در این گرایش‌ها نیز اومانیست‌های خداپرست انسان و آزادی او را هدف و شناخت خدا را وسیله می‌دانند.
[۵] صانع‌پور، مریم، نقدی بر معرفت‌شناسی اومانیستی، تهران، موسسه فرهنگ و‌اندیشه معاصر، ۱۳۷۸، ص۲۶-۲۸.

۲: تاکید بر آزادی و اختیار انسان: قدرت و سرنوشت انسان به خود او واگذار شده و حاکمیت تقدیر الهی مردود است. افراد از قید کلیسا و دین آزادند و می‌توانند بر دین، تاریخ، طبیعت و دولت مسلط شوند. (در مواجهه با سلب اختیار انسان در قرون وسطی)
۳: عقل برتر انسان: خرد انسان برابر با خرد خداوند و چه بسا بالاتر از آن است. عقل انسان رهبری بشر را بر عهده گرفته و دین را از فرماندهی و هدایت خلع می‌کند. عقل اومانیستی عقلی خودبنیاد و بی‌نیاز از وحی است.
[۶] صانع‌پور، مریم، نقدی بر معرفت‌شناسی اومانیستی، تهران، موسسه فرهنگ و‌اندیشه معاصر، ۱۳۷۸، ص۱۹.
[۷] صانع‌پور، مریم، نقدی بر معرفت‌شناسی اومانیستی، تهران، موسسه فرهنگ و‌اندیشه معاصر، ۱۳۷۸، ص۲۰-۲۲.

۴: طبیعت‌گرایی: قلمرو انسان طبیعت است و او با حواس خود می‌تواند با آن ارتباط یابد. بنابراین متافیزیک و امور غیبی تحقیر شده و توجه به جهان غیرمادی برای حل مشکلات بشر، تلاشی برای ضعیف و بی‌ارزش کردن عقل انسان است. پس تمام نظریه‌های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و غیره باید از مبانی مابعدالطبیعی دور باشد.
۵: مدارا: با اصالت دادن به انسان همه رفتارها و عقاید انسانی ارزشمند می‌شوند. (این تفکر تا حدی متاثر از جنگ‌های مذهبی قرن ۱۶ و ۱۷ بود.) تمام عقاید و مذاهب حتی مذاهب توحیدی و الحادی، اصیل و خرافی از یک ریشه هستند پس صاحبان آنها باید با هم مدارا داشته باشند. جامعه باز و دموکراسی بهترین تضمین کننده حقوق انسانی است.
[۸] صانع‌پور، مریم، نقدی بر معرفت‌شناسی اومانیستی، تهران، موسسه فرهنگ و‌اندیشه معاصر، ۱۳۷۸، ص۲۸-۲۹.

اومانیسم از جهات مختلف شاخه‌های متعددی می‌پذیرد از جمله اومانیسم فردگرا، جمع‌گرا، ادبی، فلسفی، دینی، الحادی و..
[۹] آیت قنبری، نقدی بر لیبرالیسم و اومانیسم، قم، فراز‌اندیشه، ‌ ۱۳۸۳، ص۳۷-۴۶.



۱- از جمله اشکالات اومانیسم تفسیر غلط عقل انسانی است. عقل انسان که از والاترین موهبت‌های خداوند است مهم‌ترین ابزار شناخت انسان محسوب می‌شود. انسان با به کارگیری عقل می‌فهمد که حوزه ادراک او منحصر به حواس او نیست. عقل انسان مفاهیمی چون «من‌»، «‌بودن»، «نبودن» و گزاره‌هایی چون «‌من هستم»، «اصل تناقض» و غیره که پایه‌های متافیزیک هستند را بدون استفاده از حواس در می‌یابد و با مبنا قراردادن آنها گزاره‌های دیگری را نیز نتیجه می‌گیرد و علوم عقلی و متافیزیک که اعتباری بیش از حواس دارند پدید می‌آید.
همین عقل با کمک گزاره‌های بدیهی، اصول اولیه دین همچون توحید و معاد را اثبات می‌کند و متواضعانه حکم می‌کند که از اموری که به سعادت و شقاوت ابدی انسان مربوط می‌شود بی‌اطلاع است و نیاز به کسی دارد که او را از این امور آگاه سازد. (نبی) با دقت در اوصاف خدا و انسان، جایگاه انسان در برابر خدا را به درستی درک می‌کند. و این اختصاصی به دین خاصی ندارد. اما اومانیسم با بی‌توجهی به ابعاد ادراک عقل، انسان را از مهم‌ترین و سرنوشت سازترین علوم محروم نموده است. از سوی دیگر اتکاء صرف به عقل و علم بشری امری ناصواب است که امروزه در غرب نیز مخالفین جدی دارد.
[۱۰] آیت قنبری، نقدی بر لیبرالیسم و اومانیسم، قم، فراز‌اندیشه، ‌ ۱۳۸۳، ص۵۱.

۲: اومانیسم با نگاه غلط خود، دین که برنامه خوشبختی دنیا و آخرت انسان است را منافی اختیار خود دانسته و آزادی او را در بی‌دینی می‌شمارد و در نتیجه انسان را از موهبت وحی محروم می‌سازد.
۳: توجه به بعد زمینی و مادی انسان، بشر را موجودی تک‌ساحتی و در زمره حیوانات معرفی می‌کند که اهتمامی فراتر از لذت مادی ندارد.
[۱۱] آیت قنبری، نقدی بر لیبرالیسم و اومانیسم، قم، فراز‌اندیشه، ‌ ۱۳۸۳، ص۴۶.

۴: نتیجه عینی انسان‌محوری در قرون اخیر از بین رفتن ارزش‌های اخلاقی از یک سو و رشد بی‌رویه صنعتی شدن از سوی دیگر است که افزایش فاصله‌های طبقاتی و پایمال شدن حقوق فقرا، بارزترین پیامد صنعتی شدن است.
[۱۲] آیت قنبری، نقدی بر لیبرالیسم و اومانیسم، قم، فراز‌اندیشه، ۱۳۸۳، ص۵۱.

۵- بی‌توجهی به حدود آزادی‌های انسان و افراط در آن به بهانه کرامت انسانی سبب شد از سویی نوعی مطلق‌العنانی فرعونی و سلطه‌طلبی و طغیان در برابر سایر انسانها را تجویز نمود.
[۱۳] آیت قنبری، نقدی بر لیبرالیسم و اومانیسم، قم، فراز‌اندیشه، ‌ ۱۳۸۳، ص۴۷.
[۱۴] آیت قنبری، نقدی بر لیبرالیسم و اومانیسم، قم، فراز‌اندیشه، ۱۳۸۳، ص۵۸.
و از سویی رابطه عبودیت و بندگی میان انسان و خالق را نفی کرد تا آنجا که حتی اومانیست‌هایی که از دین سخن می‌گویند نیز آن را ابزاری در خدمت آزادی انسان و به این اعتبار ارزشمند بدانند.
[۱۵] صانع‌پور، مریم، خدا و دین در رویکردی اومانیستی، تهران، موسسه فرهنگ و‌اندیشه معاصر، ۱۳۸۱، ص۳۳.
که این امر مورد انتقاد تمام ادیان توحیدی است.
زمینه‌هایی که موجب بی‌اعتمادی به دین و کلیسا و پیدایش اومانیسم گردید هیچ یک در دین اسلام راه ندارد. اهتمام به علم و عقل، کرامت انسانها، آزادی عقیده و بیان و قابلیت تبیین عقلانی آموزه‌های دینی در اسلام بسیار روشن است.


۱. آیت قنبری، نقدی بر لیبرالیسم و اومانیسم، قم، فراز‌اندیشه، ‌ ۱۳۸۳، ص۲۰-۲۲؛ .
۲. صانع‌پور، مریم، خدا و دین در رویکردی اومانیستی، تهران، موسسه فرهنگ و‌اندیشه معاصر، ۱۳۸۱، ص۱۴-۱۵.
۳. صانع‌پور، مریم، نقدی بر معرفت‌شناسی اومانیستی، تهران، موسسه فرهنگ و‌اندیشه معاصر، ۱۳۷۸، ص۲۲.
۴. صانع‌پور، مریم، نقدی بر معرفت‌شناسی اومانیستی، تهران، موسسه فرهنگ و‌اندیشه معاصر، ۱۳۷۸، ص۵۰-۵۳.
۵. صانع‌پور، مریم، نقدی بر معرفت‌شناسی اومانیستی، تهران، موسسه فرهنگ و‌اندیشه معاصر، ۱۳۷۸، ص۲۶-۲۸.
۶. صانع‌پور، مریم، نقدی بر معرفت‌شناسی اومانیستی، تهران، موسسه فرهنگ و‌اندیشه معاصر، ۱۳۷۸، ص۱۹.
۷. صانع‌پور، مریم، نقدی بر معرفت‌شناسی اومانیستی، تهران، موسسه فرهنگ و‌اندیشه معاصر، ۱۳۷۸، ص۲۰-۲۲.
۸. صانع‌پور، مریم، نقدی بر معرفت‌شناسی اومانیستی، تهران، موسسه فرهنگ و‌اندیشه معاصر، ۱۳۷۸، ص۲۸-۲۹.
۹. آیت قنبری، نقدی بر لیبرالیسم و اومانیسم، قم، فراز‌اندیشه، ‌ ۱۳۸۳، ص۳۷-۴۶.
۱۰. آیت قنبری، نقدی بر لیبرالیسم و اومانیسم، قم، فراز‌اندیشه، ‌ ۱۳۸۳، ص۵۱.
۱۱. آیت قنبری، نقدی بر لیبرالیسم و اومانیسم، قم، فراز‌اندیشه، ‌ ۱۳۸۳، ص۴۶.
۱۲. آیت قنبری، نقدی بر لیبرالیسم و اومانیسم، قم، فراز‌اندیشه، ۱۳۸۳، ص۵۱.
۱۳. آیت قنبری، نقدی بر لیبرالیسم و اومانیسم، قم، فراز‌اندیشه، ‌ ۱۳۸۳، ص۴۷.
۱۴. آیت قنبری، نقدی بر لیبرالیسم و اومانیسم، قم، فراز‌اندیشه، ۱۳۸۳، ص۵۸.
۱۵. صانع‌پور، مریم، خدا و دین در رویکردی اومانیستی، تهران، موسسه فرهنگ و‌اندیشه معاصر، ۱۳۸۱، ص۳۳.



سایت پژوهه، برگرفته از مقاله «اومانیسم»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۷/۲۴.    






جعبه ابزار