• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

انواع تغییر جنسیت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



تغییر جنسیت از مسائل جدید بوده و از پدیده‌های پزشکی صد سال اخیر است. در فقه نیز که عهده‌دار استنباط و بیان حکم شرعی موضوعات است نه تنها از حرام بودن و نبودن آن بلکه از واجب بودن و نبودن آن در بعض موارد نیز بحث به میان آمده است.



به تبدیل، آشکارسازی و یا تعیین جنسیت فرد با عمل جراحی تغییر جنسیت گفته می‌شود.


انواع تغییر جنسیت که امام خمینی در پایان کتاب تحریرالوسیله خویش، تحت عنوان "البحث حول المسائل المستحدثة" درباره حکم آن‌ها به‌طور صریح یا غیرصریح اظهارنظر کرده است به شرح زیر هست.

۲.۱ - تبدیل‌شدن از یک جنس به جنس دیگر

این معنا بر دو گروه صادق است. گروه نخست افرادی که هم ازنظر جسمی و هم ازنظر روحی دچار هیچ نقص، ابهام و یا اختلالی نیستند و بااین‌حال درصدد تغییر جنیست فعلی خویش برمی‌آیند.
گروه دوم اشخاص ترا جنسیتی‌اند؛ این‌ها گرچه دارای جنسیت واحد و آشکار بوده و از جهت فیزیکی با هیچ‌گونه نقص یا ابهامی روبرو نیستند لیکن ازنظر روانی خود را از گروه جنس مخالف دانسته و به همین دلیل جنسیت خود را به جنس دیگر که روان خود را متعلق به آن می‌دانند تغییر می‌دهند.

۲.۲ - تعیین و یا رفع ابهام از جنسیت شخص خنثی (دوجنسیتی)

تعیین و یا رفع ابهام از جنسیت شخص خنثی (دوجنسیتی)

۲.۳ - آشکارسازی جنسیت مستور

این شامل افرادی است تک جنسیتی که از جنسیت واحد واقعی اما پنهان برخوردارند؛ و کسی که در ظاهر زن به نظر می‌آید درواقع مرد است و بالعکس. پس این‌ها در حقیقت با عمل جراحی تنها جنسیت مستور و پوشیده خود را آشکار می‌سازند.


حکم اقسام تغییر جنسیت:

۳.۱ - تغییر جنسیت و زن شدن مرد و یا مرد شدن زن

تغییر جنسیت و زن شدن مرد و یا مرد شدن زن با عمل جراحی، ظاهراً حرام نیست. قدر متیقن این فتوا افراد ترا جنسیتی‌اند که علی‌رغم برخورداری از سلامتی جسم، با اختلال روانی روبرو هستند ولی اطلاق کلام ایشان، افرادی را هم دربر می‌گیرد که هم از جسم سالم و هم از روان سالم برخوردارند؛ و با این‌که دچار هیچ نقص، ابهام و یا اختلالی جسمی و روحی نیستند تصمیم به تغییر جنیست فعلی خویش می‌گیرند.
[۶] خمینی، روح الله، دانشنامه امام خمینی، ص۴۳۵.


۳.۲ - جواز الحاق خنثی به زن یا مرد

ملحق کردن خنثی به زن یا مرد با عمل جراحی حرام نیست. افراد خنثی و دوجنسیتی به دو گروه خنثای مشکل یا دوجنسیتی کامل و خنثای غیر مشکل تقسیم می‌شوند. این فتوای کلی و عام هر دو گروه را دربر می‌گیرد.

۳.۳ - آشکار کردن جنسیت مستور با جراحی

برفرض اگر کسی جنسیت حقیقی خود را بداند ولی در ظاهر برعکس آن به نظر ‌آید؛ یعنی می‌داند که درواقع مرد است ولی ظاهراً زن دیده می‌شود و بالعکس. آشکارسازی جنسیت واقعی پنهان برای این دسته نیز گرچه بی‌اشکال است اما واجب نیست مگر این‌که عمل به تمام یا بعضی از وظایف شرعی متوقف بر آشکارسازی جنسیت واقعی پنهان باشد و یا پرهیز از محرمات الهی بدون آن ممکن نباشد. پس در این صورت تغییر جنسیت واجب است.


۱. موسوعة الامام الخمینی ج۲۳، تحریرالوسیله ج۲ ص۶۶۸ مساله ۱.    
۲. موسوعة الامام الخمینی ج۲۳، تحریرالوسیله ج۲ ص۶۶۸ مساله ۱.    
۳. موسوعة الامام الخمینی ج۲۳، تحریرالوسیله، ج۲، ص۶۶۸، مساله ۲.    
۴. موسوعة الامام الخمینی ج۲۳، تحریرالوسیله، ج۲، ص۶۷۰، مساله ۱۰.    
۵. موسوعة الامام الخمینی ج۲۳، تحریرالوسیلة، ج۲، ص۶۶۸، مساله ۱.    
۶. خمینی، روح الله، دانشنامه امام خمینی، ص۴۳۵.
۷. موسوعة الامام الخمینی ج۲۳، تحریرالوسیلة، ج۲، ص۶۶۸، مساله ۱.    
۸. موسوعة الامام الخمینی ج۲۳، تحریرالوسیلة، ج۲، ص۶۶۸، مساله ۲.    



• ساعدی، محمد، (مدرس حوزه و پژوهشگر)، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی.


رده‌های این صفحه : دیدگاه های فقهی امام خمینی




جعبه ابزار