• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

امتحان با آب (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



از راه‌های امتحان الهی، امتحان با آب است. در این مقاله آیات مرتبط با امتحان با آب معرفی می‌شوند.



امتحان کردن جن و انس با فراوانی آب:
«و الوا استقموا علی الطریقة لاسقینهم ماء غدقا لنفتنهم فیه...؛ و اگر جن و انس در راه راست (طریقه اسلام) پایداری ورزند، به طور قطع آب فراوانی (روزی زیاد) به آنان می‌نوشانیم تا آنان را در این باره بیازماییم.»


تقسيم آب ميان مردم و ناقه صالح:
«انا مرسلوا الناقة فتنة لهم فارتقبهم واصطبر و نبئهم ان الماء قسمة بینهم کل شرب محتضر؛ ما برای آزمایش آنان، آن ماده شتر را فرستادیم و به صالح گفتیم: مراقب آنان باش و شکیبایی کن و به آنان خبر ده که آب میانشان بخش شده است و هر کدام را آب به نوبت خواهد بود.»
در آیات ۱۵۵ سوره شعراء و ۱۳ سوره شمس نیز به همین معنا اشاره شده است.


امتحان سپاه طالوت با آشامیدن آب:
«فلما فصل طالوت بالجنود قال ان الله مبتلیکم بنهر فمن شرب منه فلیس منی ومن لم یطعمه فانه منی الا من اغترف غرفة بیده فشربوا منه الا قلیلا منهم؛و هنگامي كه طالوت (به فرماندهي لشكر بنی‌اسرائیل منصوب شد، و) سپاهيان را با خود بيرون برد، به آنها گفت: خداوند، شما را به وسيله يك نهر آب، آزمايش مي‌كند، آنها (كه به هنگام تشنگي،) از آن بنوشند، از من نيستند، و آنها كه جز يك پیمانه با دست خود، بيشتر از آن نخورند، از من هستند! جز عده كمي، همگي از آن آب نوشيدند. سپس هنگامي كه او، و افرادي كه با او ايمان آورده بودند، (و از بوته آزمايش، سالم به در آمدند،) از آن نهر گذشتند، (از كمي نفرات خود، ناراحت شدند، و عده‌ اي) گفتند: امروز، ما توانايي مقابله با جالوت و سپاهيان او را نداريم. اما آنها كه مي‌دانستند خدا را ملاقات خواهند كرد (و به روز رستاخیز، ايمان داشتند) گفتند، چه بسيار گروههاي كوچكي كه به فرمان خدا، بر گروههاي عظيمي پيروز شدند! و خداوند، با صابران (و استقامت كنندگان) است.»

۳.۱ - ناکامی اکثریت

ناكامى اكثر سپاه طالوت در امتحان با نوشيدن آب رودخانه:
فلمّا فصل طالوت بالجنود قال إنّ اللّه مبتليكم بنهر فمن شرب منه فليس منّى ومن لّم يطعمه فإنّه منّى إلّامن اغترف غرفة بيده فشربوا منه إلّاقليلا مّنهم؛و هنگامي كه طالوت (به فرماندهي لشكر بنی‌اسرائيل منصوب شد، و) سپاهيان را با خود بيرون برد، به آنها گفت: خداوند، شما را به وسيله يك نهر آب، آزمايش مي‌كند، آنها (كه به هنگام تشنگي،) از آن بنوشند، از من نيستند، و آنها كه جز يك پيمانه با دست خود، بيشتر از آن نخورند، از من هستند! جز عده كمي، همگي از آن آب نوشيدند. سپس هنگامي كه او، و افرادي كه با او ايمان آورده بودند، (و از بوته آزمايش، سالم به در آمدند،) از آن نهر گذشتند، (از كمي نفرات خود، ناراحت شدند، و عده‌ اي) گفتند: امروز، ما توانايي مقابله با جالوت و سپاهيان او را نداريم. اما آنها كه مي‌دانستند خدا را ملاقات خواهند كرد (و به روز رستاخيز، ايمان داشتند) گفتند، چه بسيار گروههاي كوچكي كه به فرمان خدا، بر گروههاي عظيمي پيروز شدند! و خداوند، با صابران (و استقامت كنندگان) است.»


۱. جن/سوره۷۲، آیه۱۶.    
۲. جن/سوره۷۲، آیه۱۷.    
۳. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۱۰، ص۱۵۱.    
۴. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن،، ج۲۰، ص۴۶.    
۵. قمر/سوره۵۴، آیه۲۷.    
۶. قمر/سوره۵۴، آیه۲۸.    
۷. شمس/سوره۹۱، آیه۱۳.    
۸. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۵۵.    
۹. بقره/سوره۲، آیه۲۴۹.    
۱۰. بقره/سوره۲، آیه۲۴۹.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۴، ص۲۹۲، برگرفته از مقاله «امتحان با آب».    






جعبه ابزار