• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

التعلیقة علی ریاض المسائل (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مؤلف اثر سید عبد الحسین لاری از علمای بزرگ شیعه در قرن چهاردهم و متوفای سال ۱۳۴۲ هجری قمری است.



سید علی طباطبائی (۱۱۶۱- ۱۲۳۱ ق) که با عنوان صاحب ریاض از او یاد می‌شود دو شرح بر کتاب مختصر النافع محقق حلی نوشته‌اند، یکی «ریاض المسائل فی تحقیق الاحکام بالدلائل» یا «ریاض المسائل و حیاض الدلائل» که به شرح کبیر معروف است و شرح دیگری که شرح صغیر نامیده می‌شود.
ریاض المسائل از مهم‌ترین و دقیق‌ترین کتب فقهی امامیه شمرده می‌شود و به همین سبب از زمان تالیف همواره مورد توجه فقها قرار گرفته و حواشی متعددی بر آن نوشته شده است.


حاشیه ی مرحوم سید عبد الحسین لاری بر ریاض یکی از حواشی مفید و محققانه‌ای است که عظمت مقام علمی محشی را به خوبی نمایان می‌سازد. ایشان در ابتدا عباراتی از ریاض را که نیاز به توضیح داشته و یا این که نظرشان با نظر ماتن متفاوت بوده به صورت «قوله...» نقل نموده و سپس به توضیح عبارت منقول و یا بیان دیدگاه خویش می‌پردازند.


ابوابی از فقه که در این حاشیه مورد بحث قرار گرفته عبارت‌اند از: طهارت ، صلاة ، تجارت ، نکاح ، مواریث، قضا، شهادات، حدود ، قصاص و دیات. حدودا دو سوم حواشی به کتاب الطهاره و یک ششم آن‌ها به کتاب الصلاة تعلق دارند و سایر ابواب دارای حاشیه‌هایی اندک و مختصرند.


مصادر چاپ موجود:
۱- نسخه‌ای به خط مؤلف شامل حواشی کتاب الطهارة، کتاب الصلاة و کتاب التجارة.
۲- نسخه‌ای از کتاب ریاض که مرحوم لاری حواشی خود را بر کتاب نکاح و کتب فقهی بعدی در آن مرقوم داشته‌اند.
کتاب التعلیقه علی ریاض المسائل توسط کنگره ی بزرگداشت آیت‌الله لاری در سال ۱۴۱۸ ق در شهر مقدس قم در یک جلد به چاپ رسیده است.


۱. الذریعه، شیخ آقا بزرگ تهرانی، ج۶، ص۹۸.    
۲. الذریعه، شیخ آقا بزرگ تهرانی، ج۱۱، ص۳۳۶.    
۳. الذریعه، شیخ آقا بزرگ تهرانی، ج۱۴، ص۵۹.    



نرم افزار جامع فقه اهل بیت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.




جعبه ابزار