• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اصلاح کتمان کنندگان حقایق (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اصلاح در برابر افساد، به معنای برطرف کردن فساد و تباهی و انجام دادن کار شایسته است.



کتمان کنندگان حقایق دینی در صورت توبه و اصلاح خود از لعنت خدا نجات می‌یابند و همچنین اصلاح کتمان حقایق و تبیین آن‌ها، سبب پذیرش توبه و برخورداری از رحمت خداوند می‌گردد:
ان الذین یکتمون ما انزلنا من البینـت والهدی من بعد ما بینه للناس فی الکتـب اولـئک یلعنهم الله ویلعنهم اللعنون (كسانى كه نشانه‌هاى روشن و رهنمودى را كه فرو فرستاده‌ايم بعد از آنكه آن را براى مردم در كتاب توضيح داده‌ايم نهفته مى‌دارند آنان را خدا لعنت مى‌كند و لعنت‌كنندگان لعنتشان مى‌كنند). الا الذین تابوا واصلحوا..(مگر كسانى كه توبه كردند و خود را اصلاح نمودند و حقیقت را آشكار كردند پس بر آنان خواهم بخشود و من توبه‌پذير مهربانم).

۱.۱ - تفسیر آیات مذکور

گرچه روى سخن در این آیه طبق شاءن نزول، به علماى یهود است، ولى این معنى هرگز مفهوم آیه را که یک حکم کلى و عمومى درباره کتمان کنندگان حق بیان مى‌کند محدود نخواهد کرد.
آیه شریفه، این افراد را با شدیدترین لحنى مورد سرزنش قرار داده مى‌گوید: کسانى که دلائل روشن و وسائل هدایت را که نازل کرده‌ایم بعد از بیان آن براى مردم در کتاب آسمانی، کتمان مى‌کنند خدا آنها را لعنت مى‌کند (نه فقط خدا بلکه همه لعنت‌کنندگان نیز آن‌ها را لعن مى‌کنند (ان الذین یکتمون ما انزلنا من البینات و الهدى من بعد ما بیناه للناس فى الکتاب اولئک یلعنهم الله و یلعنهم اللاعنون).
از این آیه به خوبى استفاده مى‌شود که هم خدا، و هم تمامى بندگان خدا و فرشتگان او از این کار بیزارند، و به تعبیر دیگر کتمان حق عملى است که خشم همه طرفداران حق را بر مى‌انگیزد، چه خیانتى از این بالاتر که دانشمندان، آیات خدا را که امانت‌هاى او است به خاطر منافع شخصى خویش کتمان کنند و مردم را به گمراهى بکشانند.
جمله من بعد ما بیناه للناس فى الکتاب اشاره به این است که این گونه افراد در واقع زحمات پیامبران و فداکارى مردان خدا را در نشر آیات پروردگار با این عمل خود بر باد مى‌دهند، و این گناهى است بزرگ و غیر قابل اغماض. در تفسیر مجمع البیان از رسول خدا (ص) روایت آورده که در تفسیر آیه فرموده: (هر کس از هر علمى سؤ ال شود و او علم آنرا داشته باشد و کتمانش کند، روز قیامت لگامى از آتش بر دهانش مى‌زنند) و این است معناى (اولئک یلعنهم اللّه و یلعنهم اللاعنون).


۱. بقره/سوره۲، آیه۱۵۹.    
۲. بقره/سوره۲، آیه۱۶۰.    
۳. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱، ص۵۴۷.    
۴. تفسیر مجمع البیان، ذیل آیه۱۵۹ سوره بقره.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «اصلاح کتمان کنندگان حقایق».    




جعبه ابزار