• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ابوالخیر حسن خوارزمی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ابوالخیر حسن خوارزمی، ابوالخیر حسن بن سوار بن بابا بن بهرام خوارزمی، معروف به ابن خمار، از افاضل منطقیین و شاگرد یحیی بن عدی بود. در طب و فلسفه استاد بود.



مولد او به بغداد به سال ۳۳۱ ه’ ۳۹. ق. فاضلی منطقی، شاگرد یحیی بن عدی. در طب و فلسفه استاد بود و مامون بن محمد خوارزمشاه او را از بغداد بخوارزم بخواست و ندیم و طبیب خاص خویش کرد و آنگاه که سلطان محمود غزنوی بر خوارزم دست یافت او را به غزنه برد و بدانجا در ۱۰۲ سالگی مسلمانی گرفت و تا پادشاهی سلطان ابراهیم بزیست.


شیخالرئیس ابوعلی بن سینا نام وی را بعظمت می‌بُرد و آرزوی دیدار او می‌کرد. و در تتمه صوان الحکمه آمده است که سلطان محمود پس از اسلام آوردن ابوالخیر ناحیت خمار را از اعمال غزنه باقطاع وی کرد و از این‌رو او را ابن خمار گفتند.
لکن ابن ندیم که سال‌ها پیش از رفتن او به غزنه و ظاهراً به بغداد او را دیده است کنیت او را ابوالخیر بن خمار گوید و از اینرو گفته صاحب صوان الحکمه بر اساسی متین نیست و بی‌شبهه خمار لقب یا نام یکی از اسلاف اوست.
و نیز صاحب صوان الحکمه گوید او را در اجزاء علوم حکمت تصانیف بسیار است و ابوالخیر را بقراط ثانی گویند و در تدبیر مشایخ تصنیفی لطیف دارد. ابن ندیم گوید: ابوالخیر حسن بن سوار بن بابا بن بهرام، معاصر ما از افاضل منطقیین و شاگرد یحیی بن عدی است در نهایت ذکاء و فطنت. مولد ۳۳۱.


او راست:
۱-کتاب الهیولی در یک مقاله.
۲-کتاب الوفاق بین رای الفلاسفه و النصاری در سه مقاله.
۳-کتاب تفسیر ایساغوجی، مشروحاً.
۴-کتاب تفسیر ایساغوجی، مختصراً.
۵-کتاب الصدیق و الصداقه در یک مقاله.
۶-کتاب سیرة الفیلسوف در یک مقاله.
۷-کتاب الحوامل و آن مقالتی است در طب.
۸-کتاب دیابطا یعنی تقطیر در یک مقاله.
۹-کتاب الاخًثار المخیله فی الجو الحادثه عن البخار المائی و هی الهاله و القوس و الضباب در یک مقاله و آنرا از سریانی به عربی نقل کرده.
۱۰-کتاب الاخًثارالعلویه و آن نیز ترجمه است.
۱۱-کتاب اللبس فی الکتب الاربعه فی المنطق، الموجود من ذلک.
۱۲-کتاب مسائل ثَاُوفرسطس و آنرا نیز نقل کرده است.
۱۳-کتاب مقاله فی الاخلاق و آن هم ترجمه است.


روزی سواره از بازار کفش‌گران می‌گذشت اسب او از اشتری برمید و وی را بیفکند و او از این زخم در ۱۰۸ سالگی به سال ۴۴۰ درگذشت.


علمای قرن چهارم هجری.


سایت علما و عرفا، برگرفته از مقاله «ابوالخیر حسن خوارزمی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۲/۰۲.    




جعبه ابزار