• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

یوحنّا بن ماسویه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یوحنّا بن ماسویه، طبیب سریانی الاصل قرن سوم قمری در دربار عباسیان که از طرف‌ هارون الرشید موظف به ترجمه کتاب‌های قدیمی شد. او پزشک‌ هارون الرشید و مامون بود و تا زمان متوکل به طبابت بیماران آنان می‌پرداخت.



ابوزکریا، طبیبی سریانی الاصل بود که در میان عرب بزرگ شد و در زمان خویش، از بزرگان علم طب به‌شمار می‌رفت. پدرش در جندی شاپور خوزستان، داروساز بود و سپس در بغداد به چشم پزشکی پرداخت. پدر یوحنّا وارد حکومت‌ هارون الرشید شد و یوحنّا در بغداد بزرگ شد و خوش درخشید.
او از زمره کسانی بود که از طرف‌ هارون الرشید موظف به ترجمه کتاب‌های قدیمی به‌دست آمده از آنکارا و عموریه و روم شدند. این کتاب‌ها به «بیت الحکمة» بغداد منتقل شده بود و یوحنّا به‌عنوان متصدی ترجمه این کتاب‌ها به زبان عربی تعیین شد.‌ هارون، نویسندگانی حاذق و چیره‌دست را جهت تدوین و جمع‌آوری و استنساخ در اختیار وی گذاشت. او از قدردانی و حمایت خلیفه «واثق» بهره‌مند بود و با ترجمه ذخایر علمی خارجی از احسان و بخشش و عطایای واثق متنعم شد.
او پزشک‌ هارون الرشید و مامون بود و سپس تا زمان متوکل به طبابت بیماران آنان می‌پرداخت. یوحنّا شهرت و ثروت فروانی به‌دست آورد. مجلس او پرجمعیت‌ترین مجالس بغداد بود که در آن، طبقات گوناگون از طبیبان، فیلسوفان، ادیبان و نقادان گرد می‌آمدند.
قدیمی‌ترین درمان تاری چشم و بیماری‌های چشم، به او و شاگردش حنین بن اسحاق، منسوب است.
از مهم‌ترین آثار او کتاب البرهان و النوادر الطبیه، خواص الادویة و خواص الاغذیه، معرفة العین و طبقاتها و الحمّیات است. فرنگیان او را «مسیو» (Mesue) می‌خوانند.
[۴] ابن جلجل، سلیمان بن حسان، طبقات الاطباء، ص۶۵ .
[۵] دائرة المعارف الاسلامیه، ماده «ابن ماسویه».



۱. زرکلی، خیرالدین، الاعلام، ج۹، ص۲۷۹.    
۲. قفطی، علی بن یوسف، تاریخ الحکام، ص۲۸۲-۲۹۳.    
۳. ابن ابی اصیبعه، احمد بن قاسم، طبقات الاطباء، ص۳۴۶.    
۴. ابن جلجل، سلیمان بن حسان، طبقات الاطباء، ص۶۵ .
۵. دائرة المعارف الاسلامیه، ماده «ابن ماسویه».



عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۱، ص۵۲۴.






جعبه ابزار