کتاب گیا (کتاب)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
«کتاب گیا» تالیف دکتر
حسین گل گلاب، راهنمای گیاهی برای یافتن گیاهان از روی مشخصات طبیعی آنهاست که در ضمن جداولی تدوین شده است. از آنجا که در کتاب از مجموعهای از گیاهان بحث شده است، برای آن نام کلی «گیا» معادل کلمه لاتینی «فلورا» انتخاب شده است.
نویسنده کتاب را در چهل سالگی گردآوری نموده است و مخاطب آن را دانشجویان دانشکدههای پزشکی و داروسازی و علوم کشاورزی و عموم دوستداران
گیاه دانسته است.
مؤلف در ابتدای کتاب هدف از نگارش این اثر و منابع تالیف این اثر را بیان کرده و سپس در چند صفحه به روش یافتن گیاهان در این اثر پرداخته است.
در ادامه در فهرستی تفصیلی راهنمای تیرهها را ذکر کرده است. مطالب کتاب در ۱۵۵ تیره گیاهی دسته بندی شده است که با بحث پیرامون تیره یکم از گیاهان با عنوان الگان شروع شده و با تیره جلبکها خاتمه مییابد.
در نگارش این اثر علاوه بر جستجوهای شخصی و تحقیقات محلی، از منابع فارسی و انگلیسی فراوانی استفاده شده است که مخزن الادویه
سید محمد حسین عقیلی و تحفة المؤمنین میر
محمد مؤمن از آن جمله است.
نویسنده تمام صفحات کتاب را به صورت ابروهایی شماره گذاری درآورده است که از ابرویی به ابروی دیگر رجوع داده میشود. برای این که حجم کتاب از حد معمولی زیادتر نشود به ذکر علامتهای برجسته هر گیاه اکتفاء شده است.
در این اثر گیاهان و درختان بسیاری ذکر شده است و در عین اختصار حاوی بخش مهمی از تیرههای گیاهی است. قسمت عمده کتاب مخصوص رستنیهای گلدار است، ولی برای این که وضع عمومی تمام تیرههای گیاهان معلوم باشد از رستنیهای بی گل و مخصوصا قارچهای چتری نامی برده نشده است.
مؤلف در هر تیره گیاهی از گونههای آن تیره با ذکر خصوصیات ظاهری آن بحث میکند. همچنین نام علمی، مدت ماندگاری و محل رویش آن را متذکر میشود.
در هر مبحث عکسهایی سیاه و سفید نیز از گونههای هر تیره میآورد که برای آشنایی دانشجویان با گونههای مختلف گیاهی بسیار سودمند است.
کتاب گیا در سال ۱۳۴۰ ش توسط انتشارات
دانشگاه تهران منتشر شده است. افست این اثر را مؤسسه مطالعات
تاریخ پزشکی،
طب اسلامی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال ۱۳۸۶ با مقدمهای کوتاه پیرامون کتاب به قلم آقای دکتر
محمد مهدی اصفهانی منتشر کرده است.
در پایان کتاب فهرستهایی به ترتیب زیر است:
۱- شرح مختصر تیرههای عمده گیاهان.
۲- فهرست نام فارسی گیاهان به ترتیب حروف الفبا با تلفظ کلمات به حروف لاتین. ۳- فهرست نامهای لاتین گیاهان.
۴- فرهنگ مختصر اصطلاحات گیاهی که در کتاب به کار رفته است.
۵- نام بعضی از گیاهان داروئی یا صنعتی که در متن کتاب بدانها اشاره نشده است.
نرم افزار جامع طب، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.