در اجراى قوانین کیفری و مدنى- مانند سنّ بلوغ- گاه نظر پزشکخبره جهت تشخيص نوع و مقدار آسيب وارد شده و نيز برخى امور ديگر، ضرور مىنمايد. چنين كارشناسىاى در اصطلاح، پزشکیقانونى ناميده مىشود. پزشکقانونى از اهل خبره به شمار مىرود؛ بدين جهت نظر او در صورت افادۀ علم و یقین، حجّت است.
پزشكىقانونى به كارگيرى دانش پزشکی و رشتههاى وابسته به آن در تشخيص امور جنايى و مانند آن است. در اجراى قوانین کیفری و مدنى- مانند سنّ بلوغ- گاه نظر پزشکخبره جهت تشخيص نوع و مقدار آسيب وارد شده و نيز برخى امور ديگر، ضرور مىنمايد. چنين كارشناسىاى در اصطلاح، پزشکیقانونى ناميده مىشود
پزشکقانونى از اهل خبره به شمار مىرود؛ بدين جهت نظر او در صورت افادۀ علم و یقین، حجّت است و اگر علمآور نباشد در موضوعات و مواردى كه قول اهل خبرهحجّت است پذيرفته مىشود ولى در ديگر موارد- همچون موارد اثبات اصل قصاص، حدود و دیات- كه از نظر شرع تنها اقرار يا بیّنه ، حجّت و قابل پذيرش است، حجّت نمىباشد؛ ليكن در تشخيص برخى امورى كه به اجراى قصاص يا حد مربوط مىشود، نظر وى معتبر است، مانند آنكه پزشکقانونى تشخيص دهد اجراى حدّ تازيانه يا قصاص عضو به دليل وضعيت خاصّ جسمانى فرد موجب مرگ يا ابتلاى وى به بيمارى يا تشديد آن مىگردد كه در اين موارد اجراى حد تا زمان سلامت فرد تأخير مىافتد. قصاص نيز تبديل به دیه مىشود.