• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

إِسْتَفْزِزْ (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





اسْتَفْزِزْ: (وَ اسْتَفْزِزْ مَنِ اسْتَطَعْتَ)
«اسْتَفْزِزْ» از مادّه‌ «استفزاز» به معنای تحریک کردن و برانگیختن است؛ تحریکی سریع و ساده، ولی در اصل به معنای قطع و بریدن چیزی است؛ لذا هر گاه پارچه یا لباسی پاره شود، عرب می‌گوید: «تفزّز الثَّوْب». استعمال این لغت در معنای تحریک و برانگیختن به خاطر بریدن کسی از حق و کشاندن او به سوی باطل است.



(وَاسْتَفْزِزْ مَنِ اسْتَطَعْتَ مِنْهُمْ بِصَوْتِكَ وَأَجْلِبْ عَلَيْهِم بِخَيْلِكَ وَرَجِلِكَ وَشَارِكْهُمْ فِي الأَمْوَالِ وَالأَوْلادِ وَعِدْهُمْ وَمَا يَعِدُهُمُ الشَّيْطَانُ إِلاَّ غُرُورًا ) (هر كدام از آنها را مى‌توانى با صدايت تحريك كن! و لشكر سواره و پياده‌ات را بر آنها گسيل دار؛ و در ثروت و فرزندانشان شركت جوى؛ و آنان را با وعده‌ها سرگرم ساز! ولى شیطان، جز فریب و دروغ، وعده‌اى به آنها نمى‌دهد).
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: استفزز به معنای هل دادن به آرامی و به سرعت است و معنای آیه شریفه این می‌شود که با آوازت از ذریه آدم هر که را که می‌توانی گمراه و به معصیت وادار بکن، که البته به حکم آیات سوره حجر کسانی خواهند بود که ابلیس را دوست داشته و پیرویش کنند، و گویا «استفزاز» با آواز کنایه از خوار کردن آنان با وسوسه‌های باطل و خالی از حقیقت است، و اینکه وضع شیطان و پیروانش وضع چوپان و رمه را دارد که با یک صدا به راه می‌افتند، و با صدایی دیگر می‌ایستند و معلوم است که این صداها آوازهایی بی‌معنی است. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. اسراء/سوره۱۷، آیه۶۴.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۶۳۵.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۲، ص۲۰۵.    
۴. اسراء/سوره۱۷، آیه۶۴.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۲۸۸.    
۶. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۳، ص۲۰۰.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۳، ص۱۴۶.    
۸. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۴، ص۱۷۰.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۶، ص۶۵۷.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «إسْتَفْزِزْ»، ص۴۲.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره اسراء | لغات قرآن




جعبه ابزار