• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مناظره درباره سبطین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مناظره درباره سبطین، مناظره‌ای میان ابوالجارود یکی از شاگردان امام باقر (علیهالسّلام) با بنی‌امیه و پیروانش در مورد اینکه امام حسن و امام حسین (علیهما‌السّلام) فرزندان پیامبرند، اتفاق افتاده است.



امام باقر (علیهالسّلام) یکی از شاگردانش به نام «ابوالجارود» را واسطه قرار داد تا مناظره زیر را با منکران پسر بودن حسن (علیهالسّلام) و حسین (علیهالسّلام) نسبت به پیامبر (صلّی‌الله‌علیه‌وآله) انجام دهد.


ابوالجارود: بنی‌امیّه و پیروانش اعتقاد دارند که امام حسن (علیهالسّلام) و امام حسین (علیهالسّلام) فرزندان امیر مؤمنان (علیهالسّلام) و حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) هستند و نسبتی با رسول خدا (صلّی‌الله‌علیه‌وآله) ندارند!


امام باقر (علیهالسّلام): در ردّ آنها چگونه با آنها مناظره کردی؟
ابوالجاورد: به آنها گفتم خداوند در قرآن می‌فرماید:
«وَ مِنْ ذُرِّیَّتِهِ داوُدَ وَ سُلَیْمانَ...وَ زَکَرِیَّا وَ یَحْیی وَ عِیسی...».؛ یعنی و از دودمان ابراهیم (علیهالسّلام)، داود و سلیمان...و زکریا و یحیی و عیسی و... است.
عیسی (علیهالسّلام) که پدر نداشت، خداوند از طریق مادرش مریم (سلام‌الله‌علیها) او را از فرزندان ابراهیم (علیهالسّلام) دانسته است.


و نیز بر آنها احتجاج کردم به آیه مباهله که خداوند می‌فرماید:
«قُلْ تَعالَوْا نَدْعُ اَبْناءَنا وَ اَبْناءَکُمْ وَ نِساءَنا وَ نِساءَکُمْ...».؛ یعنی بگو (به منکران نبوت پیامبر (صلّی‌الله‌علیه‌وآله) از مسیحیان نجران) ما فرزندان خود را، شما هم فرزندان خود را، و ما زنان خود را و شما نیز زنان خود را دعوت به مباهله کنیم.
که پیامبر (صلّی‌الله‌علیه‌وآله) طبق فرمان این آیه، امام حسن (علیهالسّلام) و امام حسین (علیهالسّلام) را به عنوان پسران خود برای مباهله با گروه مسیحی آورد.


امام باقر (علیهالسّلام): آنها چه گفتند؟
ابوالجارود: آنها گفتند: گاهی فرزند دختر، فرزند به حساب می‌آید ولی نه فرزند صلبی (که از نسل او حساب شوند).
امام باقر (علیهالسّلام): ‌ای ابوالجارود! سوگند به خدا آیه‌ای از قرآن را می‌آورم که از آن فهمیده می‌شود که امام حسن (علیهالسّلام) و امام حسین (علیهالسّلام) فرزندان رسول خدا (صلّی‌الله‌علیه‌وآله) از صلب او بودند و جز کافر، کسی قدرت بر انکار آن ندارد.
ابوالجارود: آن آیه کدام است؟
امام باقر (علیهالسّلام): «حُرِّمَتْ عَلَیْکُمْ اُمَّهاتُکُمْ وَ بَناتُکُمْ وَ اَخَواتُکُمْ...وَ حَلائِلُ اَبْنائِکُمُ الَّذِینَ مِنْ اَصْلابِکُمْ...» ؛. یعنی: حرام شده بر شما مادرانتان و دختران، و خواهران و...و هم چنین همسرهای پسرانتان که از صُلب (نسل) شما هستند.


ای ابوالجارود! از منکران بپرس، آیا ازدواج رسول خدا (صلّی‌الله‌علیه‌وآله) با همسران امام حسن (علیهالسّلام) و امام حسین (علیهالسّلام) جایز است؟ اگر در پاسخ گفتند: آری، دروغ می‌گویند، و اگر گفتند: جایز نیست، ثابت می‌شود که سوگند به خدا امام حسن (علیهالسّلام) و امام حسین (علیهالسّلام) پسران صُلبی پیامبرند؛ و همسران آنها بر آن حضرت (صلّی‌الله‌علیه‌وآله) حرام نبودند مگر به خاطر پیوند صُلبی امام حسن (علیهالسّلام) و امام حسین (علیهالسّلام) که با پیامبر (صلّی‌الله‌علیه‌وآله) دارند.


۱. انعام/سوره۶، آیه۸۴.    
۲. انعام/سوره۶، آیه۸۵.    
۳. آل عمران/سوره۳، آیه۶۱.    
۴. نساء/سوره۴، آیه۲۳.    



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «مناظره درباره سبطین»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۸/۱۸.    






جعبه ابزار