• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مناسک الحج (لصاحب الحدائق)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کتاب مناسک الحج نوشته یوسف بن احمد بن ابراهیم مشهور به صاحب حدائق و محدث بحرانی از علمای شیعه در قرن دوازدهم و متوفای سال ۱۱۸۶ هجری قمری به زبان عربی و در موضوع فقه استدلالی می باشد.



این کتاب رساله‌ای مختصر در احکام حج می‌باشد و شامل واجبات ، مستحبات و ادعیه سفر حج است. مصنف در برخی موارد به ادله مساله نیز اشاره دارد و نظرات برخی فقهاء ، مشهور و گاهی روایات مساله را نیز مطرح می‌نماید. حال یا به این دلیل که شخصی که مؤلف رساله را به درخواست ایشان نوشته، اهل علم و فضل بوده و مطابق آشنایی وی با مسائل علمی این رساله نگاشته شده و یا اینکه عادت نگارش مصنف این گونه است. به هر حال مؤلف در آغاز، روزهای مستحب و مکروه برای آغاز سفر را بیان می‌کند، سپس استحباب وصیت کردن قبل از سفر، خداحافظی با عیال، چهار رکعت نماز مستحبی و دعای پس از آن، صدقه دادن، تحنک در عمامه ، احکام احرام ، محرمات احرام و دیگر مباحث حج را مطرح می‌نماید.


این کتاب اثری ارزشمند برای آگاهی از مبانی فقهی محدث بحرانی در احکام حج می‌باشد.


مؤلف در آغاز کتاب می‌فرماید: علت نگارش این کتاب درخواست یکی از دوستان عزیز وی که عازم سفر حج بوده از وی برای نگارش کتابی که شامل احکام حج و راهنمای وی در سفر باشد. مؤلف در آغاز کتاب می‌فرماید: «قد التمس منی بعض الاخلاء الاجلاء الخلان النبلاء، تحریر مختصر یشتمل علی ضروریات مسائل الحج حیث کان سلمه الله عازما علی الحج الی بیت الله الحرام و قاصدا للتشرف بتلک المشاهد العظام، فتعللت عن اجابته مرارا لما انا فیه من ضیق المجال و توزع البال و ترادف الاشتغال، فما رایت الحاجة و تکراره فی الخطابات، قابلت التماسه سلمه الله تعالی بالاسعاف و اردفته بالجواب رجاء لنیل الثواب».برخی از دوستان گرامی و عزیز از من درخواست نموده بود تا رساله‌ای مختصر در احکام حج و واجبات آن به رشته تحریر درآورم، چرا که وی عازم سفر حج به بیت الله الحرام بود و قصد تشرف به آن مشاهد گرامی را داشت. من نیز بارها از درخواست وی عذرخواهی می‌کردم. چرا که اشتغالات فراوانی داشتم و فرصت و مجالی برای انجام آن درخواست نداشتم تا آنکه بر اثر اصرارهای فراوان ایشان پذیرفتم تا بلکه من نیز در ثواب آن شریک گردم.


این کتاب در دو مقدمه و یک باب است. مقدمه اول در آداب سفر
[۱] مناسك الحج، محدث بحرانی، ص۱.
و مقدمه دوم در احرام و احکام آن و احکام وارد شدن در شهر مکه و باب اول نیز در محرمات احرام است.


یوسف بن احمد بن ابراهیم؛
صاحب حدائق.


۱. مناسك الحج، محدث بحرانی، ص۱.



نرم افزار جامع فقه اهل البيت۲، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب فقهی شیعه




جعبه ابزار