• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

من الدراسات القرآنیه (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



من الدراسات القرآنیه تالیف دکتر عبد العال سالم مکرم کتاب پیرامون بعضی از موضوعات علوم قرآنی، همچون قراآت ، غریب القرآن و ادوات تفسیر ، نوشته شده است .



مطالب کتاب (همانگونه که مؤلف در مقدمه ذکر می‌کند) بصورت مقاله تهیه و در بعضی از مجلات در بیروت- کویت- عربستان سعودی و مغرب چاپ آنگاه نویسنده محترم آنها را در یک مجموعه جمع و بصورت کتاب چاپ نموده است. مطالب کتاب از نظر محتوائی چندان قوی و عالمانه نوشته نشده است همانگونه که ارائه و ترتیب موضوعات کتاب سیر منطقی را دارا نمی‌باشد و یک موضوع را (مثل غریب القرآن) در چند قسمت پراکنده بحث نموده است.


با توجه به اینکه کتاب مجموعه‌ای است از مقالات که توسط نویسنده تهیه و در بعضی از مجلات منتشر شده است، فصل بندی در آن وجود ندارد و عناوین موضوعات کتاب همان عناوین مقالات می‌باشد که به شرح زیر می‌باشد ۱- قراءآت و حروف هفتگانه ۲- بعضی از دیدگاههای مستشرقین پیرامون قرآن ۳- بررسی لغزشهای مستشرقین در سخنان آنان پیرامون قرآن
[۱] من الدراسات القرآنیه، عبد العال سالم مکرم، ص۱۸.
۴- تفسیر کشاف ( زمخشری ): روش و مصدر آن ۵- غریب القرآن ۶- بررسی وجود کلمات غیر عربی در قرآن ۷- شواهد شعری (از شعر عرب) پیرامون شرح واژه‌های غریب القرآن ۸- ادوات تفسیر ۹ - تفسیر قرآن با قرآن ۱۰- دیدگاه‌ها پیرامون الفاظ غریب در قرآن ۱۱- تفسیر الفاظ غریب قرآن در احادیث نبوی ۱۲- قراءآت ۱۳- نقش قرآن کریم در تطور و تکامل زبان و لغت عرب ۱۴- بررسی کتاب « الحجة فی القراءات السبع » ۱۵- نگرشی بر معجمهای قرآنی.


۱- پس از پایان هر بحث فهرست منابع و ماخذ آن ذکر شده است ۲- در بحث چهارم تفسیر کشاف زمخشری را مورد بررسی قرار داده و ذکر می‌نماید که زمخشری منابع مورد استفاده کتاب خود را ذکر ننموده و در پایان ثابت می‌نماید که ایشان برخی از مطالب خود را از کتاب تفسیر رمانی اخذ نموده است (بدون اینکه ماخذ آن را ذکر نماید). ۳- در بحث وجود کلمات غیر عربی در قرآن : می‌گوید: از آنجا که لغت قرآن، لغت اعجاز است و از نظر بلاغت در حد اعجاز قرار دارد لذا نمی‌توان پذیرفت که در آن کلمات غیر عربی (اعجمی) وجود دارد. وی در ادامه اقوال پیرامون موضوع (لغت غیر عربی) را ذکر و نقد و بررسی می‌نماید. ۴- در بحث ادوات تفسیر : از شرائط تفسیر سخن گفته و می‌گوید یکی از شرائط تفسیر آگاهی داشتن از لغت عرب به خصوص شعر عربی است.


کتاب یک جلد و متن آن عربی و دارای ۲۴۰ صفحه است که مشخصات آن به قرار زیر می‌باشد: ۱- کاغذ: اعلا ۲- چاپ: کامپیوتری ۳- جلد: شومیز ۴- نوبت چاپ: اول ۵- تاریخ انتشار: سال ۱۴۳۱ هجری قمری ۶- ناشر: انتشارات عالم الکتاب ۷- دارای فهرست موضوعات کتاب در آخر آن ۸- نام کتاب: من الدراسات القرآنیه ۹- نام مؤلف: عبد العال سالم مکرم


۱. من الدراسات القرآنیه، عبد العال سالم مکرم، ص۱۸.



نرم افزار مشکاة الانوار، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.

/span

رده‌های این صفحه : کتاب شناسی




جعبه ابزار