• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مقام معلم‌ (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«مقام معلم»، مجموعه‌ای از سخن رانی‌ها و نوشته‌های آیتالله حسن زاده آملی ، پیرامون مقام والای معلم است. در این اثر ، سعی شده است مطالبی که به طور پراکنده از ایشان در باره اهمیت احترام به استاد گفته یا نوشته شده، عرضه شود.



کتاب، مشتمل بر سه بخش است که به ترتیب یک سخن رانی، نکته‌هایی از کتاب هزار و یک کلمه و زندگی نامه علامه رفیعی قزوینی است.
[۱] مقام معلم‌، حسن زاده آملی، ص۵-۷۲.





۲.۱ - بخش اول

بخش اول کتاب، مشروح سخن رانی آیة الله حسن زاده به مناسبت بزرگداشت هفته معلم در جمع فرهنگیان است. در اردیبهشت سال ۱۳۷۳ ش، همایشی به مناسبت بزرگداشت مقام علامه رفیعی قزوینی و مقام معلم برگزار می‌شود؛ علامه رفیعی در واقع بر آیة الله حسن زاده حق استادی داشته‌اند، لذا با وجود کسالت مزاج ، بر خود لازم می‌دانند در این گردهم آیی حضور یابند. وی در باره مقام علمی علامه رفیعی می‌گوید: «در جلسه درس آن جناب شرکت کرده‌ام، دو درس می‌فرمود: یکی معقول که کتاب اسفار بود و دیگری درس خارج فقه ، چون شروع به تقریر درس فرمود، گویی دریای متلاطم و بحر زخاری به حرف آمد. در اثنای تقریر چه کدها و مفاتیح علمی که امهات و اصول معارف اصیل انسانی و قرآنی‌اند از بیانات و اشارات او استفاده می‌کردیم و هم چنین از دقت و باریک بینی و نازک یابی ایشان در مسائل فقهی.»
علامه قزوینی بر امام خمینی رحمة‌الله‌علیه نیز حق استادی داشته است: «حضرت آیة الله رفیعی کسی بوده است که پیش از ما مرحوم امام خمینی در محضر انورش زانو زده است و معارف اندوخته است؛ یک روز در درس مصباح الانس به مناسبتی سخن از آن جناب به میان آورد و فرمود: آقای خمینی خیلی باهوش بوده است.» نویسنده، در ادامه سخن رانی، تعلیم و تعلم را از دیدگاه آیات و روایات مورد بررسی قرار داده است.

۲.۲ - بخش دوم

در بخش دوم، چند نکته از کتاب هزار و یک نکته نویسنده مرتبط با موضوع کتاب، ارائه شده است. در ابتدای این بخش می‌خوانیم: «سمت مقدس تعلیم و تربیت، سیرت حسنه سفرای الهی است که برای تشکیل مدینه فاضله و اعتلای نفوس به فهم معارف ملکوتی و ارتقای عقول به معارج قدس ربوبی، مبعوث شده‌اند. آن چنان که در حالات خاص خودشان در مقام دعا از خداوند سبحان ، ارسال معلم ربانی را برای تزکیه و تعلیم انسان‌ها مسئلت می‌نمودند.»

۲.۳ - بخش سوم

در بخش سوم کتاب، شرح زندگی آیة الله رفیعی قزوینی، اساتید، آثار و تالیفات وی ذکر شده است. در بخشی از این بخش می‌خوانیم: آیة الله علامه حضرت حاج میرزا سید ابو الحسن رفیعی قزوینی رفع الله تعالی درجاته، نابغه‌ای است که در علوم عقلیه و نقلیه از مفاخر امامیه و از اعاظم شیعه است و در این عصر از بزرگ‌ترین استادان حکمت متعالیه در حوزه‌های علمی اسلامی به شمار می‌رفته است. آن جناب در حدت ذکا و قوت حافظه و حسن و لطف تقریر و جودت و فصاحت گفتار و حلاوت و سلاست بیان، زبان زد خواص بوده است و به ویژه در تعبیر و تفسیر آرا و افکار ملا صدرا و حل معضلات اسفار تبحر و تمهری شگفت داشت.


فهرست مطالب کتاب در ابتدا و در پاورقی آدرس آیات ، روایات و مطالب کتاب ذکر شده است.


۱. مقام معلم‌، حسن زاده آملی، ص۵-۷۲.



نرم افزار مجموعه آثار علامه حسن‌زاده آملی، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.




جعبه ابزار