• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مقام امام جعفر صادق (حله)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مقام امام جعفر صادق (علیه‌السّلام)، در محله «حی الجمهوری» شهر حله، در میانه نخلستانی مشرف به رود فرات و در کنار زیارتگاه عبدالله الفارس واقع شده است و پیشینه آن حداقل به سده ششم هجری می‌رسد.
پس از ویرانی این مقام، اهالی منطقه در فاصله ١٢٠ متری از سمت شمال آن، یک مقام نمادین دیگر بنا کردند. بنابراین آنچه که امروزه به نام مقام امام جعفر صادق در شهر حله وجود دارد در حقیقت همان بنای نمادین است.



این مقام، در محله معروف به «حی الجمهوری» در شهر حله، میان نخلستانی مشرف به رود فرات، نزدیک زیارتگاه عبدالله الفارس که عوام، آن را عبدالله فارسی نیز می‌گویند، قرار دارد.


گفتنی است ابن شهرآشوب، به وجود مسجد امام صادق (علیه‌السّلام) در حله، اشاره کرده است که نشان می‌دهد دست‌کم از سده ششم هجری، مقام آن امام (علیه‌السّلام) در این شهر، شناخته شده و مشهور بوده است.


از تاریخ بنای اولیه مقام و روند بازسازی آن، آگاهی دقیقی در دست نیست. اما گفته می‌شود در قرن سیزدهم هجری، تلاش‌هایی برای تخریب مقام، به بهانه توسعه شط فرات، صورت گرفت که البته به نتیجه نرسید. اما بعدها مقام امام صادق (علیه‌السّلام) از بین رفت و تنها پایه‌های آن، باقی ماند.
«حیدر آل وتوت» در کتاب «مزارات و مراقد العلماء فی الحلة الفیحاء» می‌نویسد که موفق به یافتن محل اصلی مقام، کنار رود فرات شده است که آب، هنوز در آنجا نفوذ نکرده است؛ در حالی‌که زمین‌های پیرامونش را شسته و گود ساخته است و در آنجا آثاری از پی‌ها و کفِ سخت مقام، دیده می‌شود.


با این حال، پس از ویرانی این مقام، مردم در فاصله ١٢٠ متری از سمت شمال آن، یک مقام نمادین دیگر بنا کردند که امروزه، شامل اتاقی کوچک و چهارگوش، به ابعاد نزدیک به ۷• ۷ متر و ارتفاع ۴ متر است. این بنا، دارای یک گنبد کوچک قدیمی و درِ آهنی سبزرنگ، به ارتفاع ٢ متر و عرض ١ متر است.
[۲] الجد، حیدر ، مقام امام صادق (علیه‌السّلام) در شهر حلّه، ص۱۷۳-۱۷۵.



۱. ابن شهرآشوب، محمد بن علی‌، مناقب آل ابی‌طالب، ج۳، ص۴۰۰.    
۲. الجد، حیدر ، مقام امام صادق (علیه‌السّلام) در شهر حلّه، ص۱۷۳-۱۷۵.



زیارت‌گاه‌های عراق، محمدمهدی فقیه بحرالعلوم، مقاله «مقام امام جعفر صادق»، ج۲، ص۵۰.    






جعبه ابزار