• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مغافیر (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





مغافير: «تحريم/ شأن‌نزول»
«مغافير» صمغى بوده كه از يكى از درختان «حجاز» به نام «عرفط» (بر وزن هرمز) تراوش مى‌كرد و بوى نامناسبى داشت و پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله) مقيّد بود كه هرگز بوى نامناسبى از دهان يا لباسش احساس نشود، بلكه به عكس، اصرار داشت هميشه خوشبو و معطر باشد.



علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: اين سوره با داستانى كه بين رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله) و بعضى از همسرانش اتفاق افتاد آغاز شده، و آن اين بود كه به خاطر حادثه‌اى كه شرحش مى‌آيد پاره‌اى از حلال‌ها را بر خود حرام كرد، و بدين سبب در اين آيات آن جناب را مورد عتاب قرار مى‌دهد كه چرا به خاطر رضايت بعضى از همسرانت، حلال خدا را بر خود حرام كردى، و در حقيقت و به طورى كه از سياق بر مى‌آيد عتاب متوجه همان همسر است، و مى‌خواهد رسول گرامى خود را عليه آن همسر يارى كند.
بعد از نقل اين داستان مؤمنین را خطاب مى‌كند به اينكه جان خود را از عذاب آتشى كه آتش‌گيرانه‌اش انسان و سنگ است نگه بدارند، و بدانند كه به جز اعمال خود آنان به ايشان جزايى نمى‌دهند، جز ايشان خود اعمالشان است، و معلوم است كه هيچ كس نمى‌تواند از عمل خود بگريزد پس هيچ كس از اين جزا خلاصى ندارد، مگر پيغمبر و آن‌هايى كه به وى ايمان آوردند، آن گاه بار ديگر رسول خدا (صلى‌الله‌عليه‌وآله) را به جهاد با کفار و منافقين خطاب مى‌كند. در آخر، سوره را به آوردن مثلى ختم مى‌كند، مثلى از زنان كفار، و مثلى از زنان مؤمنين، و در اين‌كه سياق سوره ظهور در مدنيت آن دارد حرفى نيست. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )


۱. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۴، ص۲۸۴.    
۲. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۹، ص۵۵۲.    
۳. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۹، ص۳۲۹.    
۴. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۵، ص۱۲۸.    
۵. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۱۰، ص۴۷۱.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه‌، بر گرفته از مقاله «مغافیر»، ص۵۴۰.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره تحریم | لغات قرآن




جعبه ابزار