• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مَعْرُوش (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





مَعْرُوش:(جَنَّاتٍ مَّعْرُوشاتٍ)
مفسران در تفسير كلمه‌ «مَعْرُوش» و«غَيْرَ مَعْرُوش» از مادّه‌ «عَرْش» سه احتمال داده‌اند:
۱- درختانى كه روى پاى خود نمى‌ايستند و نياز به داربست دارند، و درختانى كه بدون نياز به داربست روى پاى خود مى‌ايستند؛ زيرا «عرش» در لغت به معناى برافراشتن و هر موجود برافراشته است و به همين جهت به‌سقف و يا تخت پايه بلند، عرش گفته مى‌شود.
۲- منظور از «مَعْرُوش» درخت اهلى است كه به وسيله ديوار و امثال آن در باغ‌ها حفاظت مى‌شود و «غَيْرَ مَعْرُوش» درختان بيابانى و جنگلى و كوهستانى است.
۳- «مَعْرُوش» درختى است كه بر سر پا ايستاده و اما «غَيْرَ مَعْرُوش» درختى است كه بر روى زمين مى‌خوابد و پهن مى‌شود.
ولى معناى اول مناسب‌تر به نظر مى‌رسد.



(وَ هُوَ الَّذِي أَنشَأَ جَنَّاتٍ مَّعْرُوشَاتٍ وَ غَيْرَ مَعْرُوشَاتٍ وَ النَّخْلَ وَ الزَّرْعَ مُخْتَلِفًا أُكُلُهُ وَ الزَّيْتُونَ وَ الرُّمَّانَ مُتَشَابِهًا وَ غَيْرَ مُتَشَابِهٍ كُلُواْ مِن ثَمَرِهِ إِذَا أَثْمَرَ وَ آتُواْ حَقَّهُ يَوْمَ حَصَادِهِ وَ لاَ تُسْرِفُواْ إِنَّهُ لاَ يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ) (او است كسى كه باغ‌هاى معروش (باغ‌هايى كه درختانش روى داربست‌ها قرار دارد)، و باغ‌هاى غير معروش (باغ‌هايى كه نياز به داربست ندارد) را آفريد و همچنين نخل و انواع زراعت را، كه از نظر ميوه و طعم با هم متفاوتند و نيز درخت زيتون و انار را، كه از جهتى با هم شبيه و از جهتى تفاوت دارند، برگ و ساختمان ظاهريشان شبيه يكديگر است، ولى طعم و ميوه آن‌ها متفاوت مى‌باشد. از ميوه آن، به هنگامى كه به ثمر مى‌نشيند، بخوريد و حق آن را به هنگام برداشت محصول، بپردازيد و اسراف نكنيد، كه خداوند مسرفان را دوست ندارد.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: شجره معروشه آن درختى را گويند كه شاخه‌هايش به وسيله داربست بالا رفته و يكى بر بالاى ديگرى قرار گرفته باشد، مانند درخت انگور و عرش در اصل لغت به معناى رفع و بلندى است. بنابراين،(جَنَّاتٍ مَعْرُوشاتٍ) عبارت خواهد بود از تاكستان‌ها و باغ‌هاى انگور و مانند آن‌ها و جنات غير معروشات باغ‌هايى است كه درخت‌هاى آن بر تنه خود استوار باشد نه بر داربست. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. انعام/سوره۶، آیه۱۴۱.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۵۵۸.    
۳. طریحی نجفی، فخر الدین، مجمع البحرین ت-الحسینی، ج۴، ص۱۴۳.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۶، ص۱۴.    
۵. انعام/سوره۶، آیه۱۴۱.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۱۴۶.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۷، ص۴۹۹.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۷، ص۳۶۳.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۸، ص۲۹۹.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۴، ص۵۷۸.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «مَعْروش»، ص۵۳۸.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره انعام | لغات قرآن




جعبه ابزار