• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

معجزه (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



از عناوین و موضوعات مطرح شده در آیات قرآن، «معجزه» است.



معجزه اسم فاعل از اعجاز و از ريشه «ع- ج- ز» به معناى ناتوان ساختن يا ناتوان يافتن كسى يا چيزى به كار رفته است. اعجاز و معجزه از اصطلاحات كلامى و به معناى امرى خارق العاده، همراه با تحدّی و مبارزطلبى و سالم از معارضه است كه خداوند آن را به دست پيامبرش پديد آورد تا نشان راستى رسالت وى باشد.
[۴] كشف الفوائد، ص ۲۷۱.
[۵] المواقف، ص ۳۳۹.
اصطلاح معجزه به اين معنا در قرآن كريم به كار نرفته، اما الفاظ ديگرى آمده كه به معجزه حمل شده است، مانند «بيّنه» و «آيه». گفتنى است معجزه گرچه تصرف ماوراء طبيعت در عالم طبيعت و ماده است، اما مبطل ضرورتهاى عقلى و خارج از نظام قانونمند عليت نيست. آنچه از امور خارق العاده از انبيا قبل از نبوت‌شان انجام شود «ارهاص» و آنچه از غير انبيا صادر شود «كرامت» است كه هر كدام مستقل مورد بحث قرا گرفته است.
[۹] به مقالات ارهاص (قرآن) و کرامات (قرآن) رجوع شود.
و از واژه‌هاى سلطان و آية و بيّنه و آياتى كه بيانگر آوردن امور خارق العاده از انبياى الهى است استفاده شده است.


معجزه از ریشه «عجز» به ‌معنای ناتوان از انجام کاری می‌باشد و در اصطلاح، امر خارق عادتی است که در مقام اثبات نبوت رخ می‌دهد و همراه با تحدی و معارضه طلبی است، امام‌ خمینی نیز، معجزه را امری می‌داند که با اراده خداوند از شخص مدعی نبوت ظاهر شده‌ است تا نشانه‌ای بر صدق ادعای او باشد.
[۱۰] خمینی، روح‌الله، کشف الاسرار، ص۴۵، تهران، بی‌تا.
ایشان افزون بر مفهوم‌شناسی معجزه و اثبات‌پذیری آن، دلالت معجزه بر خداوند و صدق پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) را نیز تحلیل و بررسی کرده‌ است.
[۱۲] خمینی، روح‌الله، کشف الاسرار، ص۴۵-۴۷، تهران، بی‌تا.

امام با گواه گرفتن سخن برخی حکما چون ابن‌سینا، شیخ اشراق و ملاصدرا معجزه را مبتنی بر سه امر می‌داند: اول خاصیتی که در نفس پدید می‌آید که اجسام نزد آن خاضع می‌گردند و نفس می‌تواند صورت و حقیقت آنها را تغییر دهد. دوم قوه نظری نفس که به واسطه آن، نفس صفا و نزاهتی پیدا می‌کند که می‌تواند فیض و علوم عقلی را از مبادی عالیه دریافت کند. سوم، قوه‌ متخیله‌ شخص قدرت می‌یابد و می‌تواند به عالم غیب و عالم مثال در بیداری متصل شود و از آن اطلاع یابد.
[۱۵] خمینی، روح‌الله، کشف الاسرار، ص۵۱-۵۳، تهران، بی‌تا.
به اعتقاد امام‌ خمینی، اگرچه حقیقت معجزه بر این سه امر است، اما حقیقت و ماهیت اصلی معجزه، از قدرت مطلق الهی بهره می‌برد و قدرت خداوند را آشکار می‌سازد و با اذن الهی تحقق می‌یابد تا بدین‌وسیله، ارتباط با وحی و رسالت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) از ناحیه خداوند اثبات شود.
ایشان معجزه را دلیل صدق مدعی مقام نبوت می‌داند که بشر را به‌ طرف هدایت دعوت می‌کند که بدون اذن الهی محقق نمی‌شود برخلاف جادو و سحر که مردم را گمراه می‌کند.
ازجمله شرایط معجزه در نگاه امام‌ خمینی آن است همراه با تحدی و مبارزه‌طلبی باشد. تحدی که از معارضه سالم بماند و کسی نتواند مثل آن بیاورد همچنین از جمله شرایط معجزه قابل تعلیم‌وتعلم نیست و لزوماً با ادعای نبوت منطبق و همراه است و آن را تکذیب نمی‌کند و پیش از ادعای نبوت واقع نمی‌شود به باور امام خمینی دلالت معجزه در مواردی برای بسط ربوبیت حق‌تعالی و اظهار آن در مظهر انسان کامل می‌باشد.
[۱۶] خمینی، روح‌الله، دانشنامه امام خمینی، ج۹، ص۴۱۷، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۰۰.



آثار معجزه (قرآن)، اثرناپذیری معجزه (قرآن)، ارائه معجزه (قرآن)، استهزای معجزه (قرآن)، اعراض از معجزه (قرآن)، امتحان با معجزه (قرآن)، انتظار معجزه (قرآن)، انذار با معجزه (قرآن)، اهمیت معجزه (قرآن)، ایمان به معجزه (قرآن)، پذیرش معجزه (قرآن)، پیروزی معجزه (قرآن)، تعدد معجزه (قرآن)، تفکر در معجزه (قرآن)، تکذیب معجزه (قرآن)، حقیقت معجزه (قرآن)، خبر از معجزه (قرآن)، درخواست معجزه (قرآن)، دشمنی با معجزه (قرآن)، ذکر معجزه (قرآن)، زمان معجزه (قرآن)، سحر و معجزه (قرآن)، شرایط معجزه (قرآن)، شک در معجزات (قرآن)، فلسفه معجزه (قرآن)، قانونمندی معجزه (قرآن)، مصادیق معجزه (قرآن)، معجزات انبیاء (قرآن)، معجزه و جادو (قرآن)، معجزه اقتراحی (قرآن)، معجزه جاودان (قرآن)، منشأ معجزه (قرآن)، نعمت معجزه (قرآن)، نقش معجزه (قرآن).


۱. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص ۵۴۷، «عجز».    
۲. ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج ۵، ص ۳۷۰، «عجز».    
۳. نصیرالدین طوسی، محمد بن محمد، تلخیص المحصل، ص ۳۵۰.    
۴. كشف الفوائد، ص ۲۷۱.
۵. المواقف، ص ۳۳۹.
۶. تهانوی، محمدعلی، کشاف اصطلاحات الفنون و العلوم، ج ۲، ص ۱۵۷۵، «المعجزه».    
۷. کشف المراد فی شرح تجرید الاعتقاد، ص ۵۹۵.    
۸. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۱، ص ۷۳.    
۹. به مقالات ارهاص (قرآن) و کرامات (قرآن) رجوع شود.
۱۰. خمینی، روح‌الله، کشف الاسرار، ص۴۵، تهران، بی‌تا.
۱۱. خمینی، روح‌الله، مصباح الهدایه، ص۵۳، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۶.    
۱۲. خمینی، روح‌الله، کشف الاسرار، ص۴۵-۴۷، تهران، بی‌تا.
۱۳. خمینی، روح‌الله، آداب الصلاة، ص۱۸۶، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۸.    
۱۴. خمینی، روح‌الله، تقریرات فلسفه امام خمینی، ج۳، ص۱۹۰، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۵.    
۱۵. خمینی، روح‌الله، کشف الاسرار، ص۵۱-۵۳، تهران، بی‌تا.
۱۶. خمینی، روح‌الله، دانشنامه امام خمینی، ج۹، ص۴۱۷، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۰۰.



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۲۸، ص۴۶۵، برگرفته از مقاله «معجزه».    
دانشنامه امام خمینی    ، تهران، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی    ، ۱۴۰۰ شمسی.






جعبه ابزار