• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مطرف بن مغیره ثقفی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مطرف بن مغیره ثقفی
نسب‌شناسی
نام مطرّف بن مغیرة بن شعبه ثقفی
ولادت/وفات
تاریخ وفات سال ۷۷ قمری
شهر وفات در اطراف اصفهان
کشور وفات ایران
علت وفات کشته شده در در جنگ با نیروهای حجاج بن یوسف
اطلاعات مذهبی
دین اسلام
فعالیت‌ها
مهمترین منصب حاکم مدائن و از سران خوارج

مطرف بن مغیره ثقفی، در ابتدا گماشته حجاج بن یوسف در مدائن بود اما پس از مدتی به خوارج گروید و سر به شورش نهاد. او سرانجام به سال ۷۷ قمری در جنگ با نیروهای حجاج در اطراف اصفهان کشته شد.



مطرّف بن مغیرة بن شعبه ثقفی، فردی انقلابی و از والیان پرهیزکار بود. حجاج بن یوسف او را بر حکومت مدائن گماشت. وقتی که شبیب خارجی روانه جنگ با او شد، مطرّف به او پیغام داد که شخصی را از پیروانش به نزد وی بفرستد تا نسبت به مرام و مسلک آنها اطلاع پیدا کند. شبیب این تقاضا را پذیرفت و یکی از علمای پیرو خود را نزد مطرّف فرستاد. پس از گفت وگوهایی که انجام شد، مطرّف به خوارج گروید و این گرایش را به اطرافیانش ابلاغ کرد، اما آنان او را نسبت به خشم حجاج هشدار دادند که چنان‌چه حجاج از این موضوع آگاه شود، تو را سخت مجازات می‌کند.
به هرحال، مطرّف با برخی از افراد مورد اطمینانش خلوت کرد و به ایشان گفت: من عبدالملک بن مروان و حجاج بن یوسف را برکنار کردم، پس هر یک از شما که با من هم‌عقیده است، پیروی‌ام کند تا با ستم‌گران به ستیز برخیزیم و هنگامی که خداوند کارمان را سامان بخشید امر حکومت را به شورای مسلمانان واگذار می‌کنیم تا هرکس را که دوست داشتند به خلافت برگزینند بر این اساس، یارانش با او بیعت کردند.
مطرّف در سال ۷۷ ق همراه آنان سر به شورش نهاد و به حق و عدالت در کار حکومتی دعوت می‌کرد. خبر این جریان به حجاج رسید و او نیروهایی را فرستاد که در اطراف اصفهان با او درگیر شدند. یاران مطرّف شکست خوردند و خود وی نیز پیش از آن‌که کارش بالا بگیرد، کشته شد.


۱. زرکلی، خیرالدین، الاعلام، ج۷، ص۲۵۱.    
۲. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۶، ص۲۸۴.    
۳. ابن اثیر، علی بن ابی‌الکرم، الکامل فی التاریخ، ج۵، ص۹۹.    
۴. ابن خلدون، عبدالرحمن، تاریخ ابن خلدون، ج۴، ص۱۵۶.    



عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۱، ص۲۴۲.





جعبه ابزار