• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

محمدمهدی بن محمد شرف‌الدین شوشتری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



محمدمهدی بن العلامه شیخ محمد شرف‌الدین بن العالم الجلیل الشیخ جعفر شرف‌الدین (متولد حدود ۱۲۵۰ و متوفی ۱۳۳۵ ق) از علماء بزرگ و دانشمندان جلیل‌القدر معاصر شوشتر است.



محمدمهدی شوشتری مولف عالم و بزرگواری بود. او پیشوای با فضیلت و دارای مکارم اخلاقی بود. نام وی محمدمهدی، مشهور به شرف‌الدین فرزند شیخ محمد شرف‌الدین است. وی در ماه صفر ۱۲۵۰ ق متولد شده و مقدمات و علوم ادبی را از صرف و نحو، منطق، معانی بیان، حساب و هندسه، فقه و اصول، علم کلام و تفسیر را از فضلاء عصر فراگرفته و در فن خطابه و وعظ مهارتی پیدا نموده و تالیفات بسیاری در عربی و فارسی نظماً و نثراً داشته که از آنهاست (شرح الخصایص الحسینیه) شیخ جعفر شوشتری معروف و منظومه‌ای در تضمین الفیه در مواعظ و اخلاق و مدح ‌الائمه و منظومة الارث و منظومةالرضا (علیه‌السّلام) و نظم حدیث الکساء و قصیده‌ایی در غدیر دارد که پنجاه بیت می‌شود و نیز مراثی و مدایح دیگر.


محمدمهدی شوشتری از خاندانی علمی و روحانی به نام خاندان شرف‌الدین می‌باشد. خاندانی که همواره یا در میان آن افرادی ممتاز و برجسته به پا خاسته و رهبری مذهبی مردم را به‌عهده داشته‌اند. همین امر احترام و توجه قاطبه اهالی خوزستان به ویژه شوشتر را در پی آورده است.


محمدمهدی شوشتری مقدمات و علوم ادبی را از صرف و نحو، منطق، معانی و بیان و سپس حساب هندسه، هئیت، فقه و اصول، علم کلام و تفسیر را نزد فضلا و بزرگان مردم زادگاه خود شوشتر فرا گرفت پس از آن درسال ۱۳۰۴ شمسی برای ادامه تحصیل به نجف اشرف مهاجرت نموده و از حوزه درس اساتید بزرگ آن سامان بهره‌مند شد.


مهم‌ترین اساتید محمدمهدی شوشتری در دوران تحصیل در نجف و اماکن دیگر عبارتند از: آیت‌الله حاج میرزا حسین نایینی، آیت‌الله آقا ضیاءالدین عراقی، آیت‌الله آقا سید ابوالحسن اصفهانی، آیت‌الله سید میرزا ابراهیم خراسانی، آقا سید هبةالدین شهرستانی، آیت‌الله حاج شیخ آقابزرگ تهرانی، ‌آیت‌الله آقا میرزا محمد سامرایی، آیت‌الله میرزا محمود شیرازی، ‌آقا سید امام شوشتری، شیخ شعبان گیلانی، ‌آیت‌الله آقا سید‌هادی میلانی، آقا شیخ محمدعلی غروی اردوبادی، مرحوم حاج شیخ عباس قمی، ‌سیدمهدی کاظمی اصفهانی، سیدابراهیم راوی شافعی، سیدخلیل راوی شافعی و سیدمحمد راوی شافعی.


محمدمهدی شوشتری درمیان مردم محبوبیتی به سزا داشت و با خوش‌رویی و محبتی خاص مراجعین را می‌پذیرفت. آورده‌اند که مواعظ وی که مهم‌ترین فعالیتش بود، مانند مواعظ جد والا و تبارش علامه حاج ملاجعفر شرف‌الدین تاثیری بس شگرف و در قلوب مردم می‌نهاده است.


محمدمهدی شوشتری به‌طور کلی اوقات خود را صرف امور مذهبی و هدایت مردم از تدریس اقامه نماز جماعت، تالیف و نگارش و موعظه و سخنرانی مذهبی می‌کرد.


محمد وفایی شوشتری علاقه وافری به تحقیقات تاریخی و آثار باستانی داشت و در مطالب تاریخی صاحب‌نظر و بیان کننده نکات جالبی است و بر همین اصل و مدتی را صرف مطالعه آثار مشکوفه سومرو بابل در موزه بغداد نموده و از کتابخانه مشهور بغداد مطالعات ارزشمندی داشته است.


۱. تاریخ شوشتری ویژگی اثر: این کتاب چاپ نشده است ولی درباره احوال دانشمندان شوشتری می‌باشد.
۲. ترجمه جلد اول تفسیر فخر رازی؛
۳. ترجمه کتاب «فضائل» شاذان؛
۴. رساله شرفیات ویژگی اثر: این کتاب سوالاتی است که شوشتری از علامه آقا سید هبت‌الدین شهرستانی نموده و ایشان جواب داده‌اند؛
۵. عقاید اسلامیه ویژگی اثر: این کتاب ترجمه کتاب نکت الاعتقاد تالیف شیخ مفید است؛
۶. مطالعات و مشاهدات.


جد گرامی ایشان مرحوم شیخ جعفر بن محمدباقر بن حسن علی بن محمدرضا بن عبداللَّه شرف‌الدین شوشتری عالمی جلیل و خطیبی ادیب بود.


وی در نهم ماه صفر ۱۳۳۵ قمری وفات نموده و در مقبره‌ای که جنب مسجد جد اعلایش شرف‌الدین است، مدفون شده است.


• شرف‌الدین شوشتری، شرح حال علامه ادیب فقید وفایی شوشتری، تهران: انتشارات کتابخانه صدر، بی‌تا، ص۱.
• شریف رازی، محمد، گنجینه دانشمندان، جلد ۵.




جعبه ابزار