• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مَثُلاتُ (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





مَثُلاتُ: (مِن قَبْلِهِمُ الْمَثُلاتُ)
«مَثُلاتُ» جمع‌ «مثله» (به فتح ميم و ضم ثاء) به معناى بلاها و كيفرهايى است كه بر امت‌هاى پيشين وارد شد، آن چنان كه ضرب المثل گرديد.



(وَ يَسْتَعْجِلُونَكَ بِالسَّيِّئَةِ قَبْلَ الْحَسَنَةِ وَ قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِهِمُ الْمَثُلاَتُ وَ إِنَّ رَبَّكَ لَذُو مَغْفِرَةٍ لِّلنَّاسِ عَلَى ظُلْمِهِمْ وَ إِنَّ رَبَّكَ لَشَدِيدُ الْعِقَابِ) (آن‌ها پيش از تقاضاى حسنه و رحمت، از تو تقاضاى شتاب در سيّئه و عذاب مى‌كنند؛ با اين‌كه پيش از آن‌ها بلاهاى عبرت‌انگيز نازل شده است. و پروردگار تو نسبت به مردم- با اين‌كه ظلم مى‌كنند- داراى آمرزش است؛ و در عين حال، پروردگارت سخت كيفر است!)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: كلمه مثلات به معناى عقوبت‌ها است، كه مفردش مثله - به فتح ميم و ضم ثاء- است، و اگر در مفرد، مثله - به ضم ميم و سكون ثاء- بخوانيم جمع آن را بايد مثلات - به ضم ميم و ثاء- بخوانيم، هم چنان كه جمع غرفه، غرفات مى‌شود. و بعضى جمع آن را مثلات- به سكون ثاء- و مثلات- به فتح ثاء- خوانده‌اند.
راغب هم در مفردات گفته مثله به معناى گرفتارى و ناملايمى است كه به انسان روى آورد و آدمى را ضرب المثل ديگران سازد، و ديگران از چنان گرفتارى خود را بر حذر بدارند، و معنايش همان معناى نكال است، و جمع آن مثلات- به ضمه و ميم و يا فتحه آن، و ضمه ثاء- مى‌آيد، و بعضى آيه قرآن را، هم مثلات- به ضمه ثاء- خوانده‌اند و هم مثلات- به سكون آن- مانند عضد كه هم به ضمه ضاد خوانده مى‌شود و هم به سكون آن‌. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )


۱. رعد/سوره۱۳، آیه۶.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، دار القلم، ص۷۵۹.    
۳. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت حسینی، ج۵، ص۴۶۹.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۰، ص۱۳۲.    
۵. رعد/سوره۱۳، آیه۶.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۲۵۰.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۱، ص۴۰۹.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۱، ص۳۰۰.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۳، ص۱۹.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۶، ص۱۴.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه‌، بر گرفته از مقاله «مَثُلاتُ»، ص۵۰۴.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره رعد | لغات قرآن




جعبه ابزار