• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مُتَقَلَّب (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





مُتَقَلَّب: (وَ اللَّهُ یَعْلَمُ مُتَقَلَّبَکُمْ)
«مُتَقَلَّب» به معنای جایگاه رفت و آمد است. بنابراین‌ «مُتَقَلَّب» اسم مفعول است که در اینجا به معنای اسم مکان آمده، ولی جمعی آن را «مصدر میمی» می‌دانند، که به معنای انتقال از حالی به حالی می‌باشد. اما معنای اول، با توجّه به قرینه مقابله با «مَثْوی‌» که مسلماً اسم مکان است، مناسب‌تر است.



(فَاعْلَمْ أَنَّهُ لا إِلَهَ إِلّا اللَّهُ وَ اسْتَغْفِرْ لِذَنبِكَ وَ لِلْمُؤْمِنينَ وَ الْمُؤْمِناتِ وَ اللَّهُ يَعْلَمُ مُتَقَلَّبَكُمْ وَ مَثْواكُمْ) (پس بدان كه معبودى جز «خداوند يگانه» نيست؛ و براى گناه خود و مردان و زنان باايمان آمرزش بخواه و خداوند گذرگاه و قرارگاه شما را مى‌داند.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: ظاهرا كلمه متقلب مصدر ميمى به معناى انتقال از حالى به حالى باشد، و همچنين كلمه مثوى به معناى مصدرى يعنى استقرار و سكونت باشد و مراد اين باشد كه خداى تعالى همه احوال شما را مى‌داند، هم حال دگرگونگى شما را، و هم ثباتتان را، هم حركتتان را، هم سكونتان را، پس چه بهتر كه بر دين توحید ثابت باشيد و از او طلب مغفرت كنيد و بترسيد از اينكه مهر بر دل‌هايتان زده، مهارتان را به دست هواهايتان بسپارد. بعضى از مفسرین‌ گفته‌اند: مراد از متقلب و مثوى تصرف در زندگى و دنیا و استقرار در آخرت است. بعضى‌ ديگر گفته‌اند: تقلب به معناى تصرف در بيدارى، و مثوى به معناى محل خواب است. بعضى‌ ديگر گفته‌اند: تقلب، تصرف در معايش و كار و كسب، و مثوى استقرار در منازل است. ولى آنچه ما اختيار كرديم ظاهرتر و عمومى‌تر است. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )


۱. محمد/سوره۴۷، آیه۱۹.    
۲. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ج۱، ص۶۸۱.    
۳. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۲، صص۱۴۷.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۱، ص۴۷۲.    
۵. محمد/سوره۴۷، آیه۱۹.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۵۰۸.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۸، ص۳۵۹.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۸، ص۲۳۸.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۳، ص۶۸.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۹، ص۱۵۵.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «مُتَقَلَّب»، ص۵۰۱.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره محمد | لغات قرآن




جعبه ابزار