• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

لعان (مفردات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مقالات مرتبط: لعان.


لِعان (به کسرلام) و مُلاعِنه (به ضم میم و کسر عین) از واژگان قرآن کریم به معنای آن است که مردی به زنش نسبت زنا بدهد و شاهد نداشته باشد، باید چهار دفعه بگوید: خدا را شاهد می‌گیرم که در این نسبت راستگو هستم، در دفعه پنجم می‌گوید: اگر دروغگو باشد لعنت خدا بر اوست، پس از آن زن چهار مرتبه می‌گوید: خدا را شاهد می‌گیرم که او دروغ می‌گوید، مرتبه پنجم می‌گوید: غضب خدا بر او اگر مرد راست می‌گوید. در اینصورت به یکدیگر حرام ابدی می‌شوند.



لِعان و مُلاعِنه آنست که مردی به زنش نسبت زنا بدهد و شاهد نداشته باشد، باید چهار دفعه بگوید: خدا را شاهد می‌گیرم که در این نسبت راستگو هستم، در دفعه پنجم می‌گوید: اگر دروغگو باشد لعنت خدا بر اوست، پس از آن زن چهار مرتبه می‌گوید: خدا را شاهد می‌گیرم که او دروغ می‌گوید، مرتبه پنجم می‌گوید: غضب خدا بر او اگر مرد راست می‌گوید. در اینصورت به یکدیگر حرام ابدی می‌شوند.


این مطلب در آیات ۶ تا ۹ سوره نور ذکر شده است:
(وَالَّذِينَ يَرْمُونَ أَزْوَاجَهُمْ وَلَمْ يَكُن لَّهُمْ شُهَدَاء إِلَّا أَنفُسُهُمْ فَشَهَادَةُ أَحَدِهِمْ أَرْبَعُ شَهَادَاتٍ بِاللَّهِ إِنَّهُ لَمِنَ الصَّادِقِينَ • وَالْخَامِسَةُ أَنَّ لَعْنَتَ اللَّهِ عَلَيْهِ إِن كَانَ مِنَ الْكَاذِبِينَ وَيَدْرَأُ • عَنْهَا الْعَذَابَ أَنْ تَشْهَدَ أَرْبَعَ شَهَادَاتٍ بِاللَّهِ إِنَّهُ لَمِنَ الْكَاذِبِينَ • وَالْخَامِسَةَ أَنَّ غَضَبَ اللَّهِ عَلَيْهَا إِن كَانَ مِنَ الصَّادِقِينَ) (و كسانى كه زنان خود را به زنا متهم مى‌كنند، و گواهانى جز خودشان ندارند، هريك از آنها بايد چهار مرتبه به نام خدا شهادت دهد كه از راستگويان است؛ و در پنجمين بار بگويد كه لعنت خدا بر او باد اگر از دروغگويان باشد؛ آن زن نيز مى‌تواند کیفر زنا را از خود دور كند، به اين طريق كه چهار بار خدا را به شهادت طلبد كه آن مرد در اين نسبتى كه به او داده از دروغگويان است، و بار پنجم بگويد كه غضب خدا بر او باد اگر آن مرد از راستگويان باشد و در اين صورت مجازات از هر دو برداشته مى‌شود)
لعان میان عویمر بن ساعده و زنش که به وی نسبت زنا داده بود، به وسیله رسول خدا (صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم) برای اولین بار واقع گردید. بنا بر آنچه از تفسیر قمی نقل شده است.
به نقل مجمع: آن میان هلال بن امیّه و زنش واقع شد.

۲.۱ - نفی ولد

ایضا در نفی ولد لعان جاری است و آن این است که کسی بگوید: این بچّه از من نیست و زن آن را از زنا زائیده است.


۱. قرشی بنابی، علی اکبر، قاموس قرآن، ج۶، ص۱۹۵.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۷۴۱.    
۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۶، ص۳۰۹.    
۴. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۷، ص۲۰۲.    
۵. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۷، ص۱۰۴.    
۶. نور/سوره۲۴، آیه۶-۹.    
۷. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۳۵۰.    
۸. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر قمی، ج۲، ص۹۸.    
۹. طباطبایی، سیدمحمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۵، ص۸۲.    
۱۰. طباطبایی، سیدمحمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه سیدمحمدباقر موسوی، ج۱۵، ص۱۲۲.    
۱۱. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۷، ص۲۰۱.    
۱۲. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۷، ص۱۰۲.    
۱۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۶، ص۳۰۹.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، برگرفته از مقاله "لعان"، ج۶، ص۱۹۵.    






جعبه ابزار