• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قلمرو رفق

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



رفق، در واقع یک شیوه است برای رسیدن به مقصد، پس اگر به واسطة آن، اصل مقصد و هدف از بین می‌رود، جدا باید از آن دوری کرد.



رفق و مدارا با مردم مطلوب و دارای فواید فراوان است، اما به شرطی که پای حق شما در میان باشد؛ ولی آن جا که حق خدا و حقوق مردم در میان است، اگر مدارا کنی و حقوق آنان پایمال شود، جای مدارا نیست؛ در آن جا باید استوار و باصلابت بود و از حق خدا و مردم قاطعانه دفاع کرد.
ممکن است افرادی به دلایلی از عطوفت و ملایمت انسان سوءاستفاده کنند، و بر گناه و جسارت خود بیفزایند با این افراد باید برخورد کرد و در برابر آنان قدرتمندانه ایستادگی کرد.


امام علی علیه‌السّلام فرمود: لایقیم امر الله سبحانه الا من لایصانع ولایضارع ولایتبع المطامع.
فرمان خدای سبحان را برپا ندارد مگر آن که سازش کار نباشد و به روش اهل باطل عمل نکند و پیرو طمع‌ها نگردد.


مؤمن باید در اصول اعتقادی خود سازش ناپذیر باشد.
سازش ناپذیری در اصول به معنای داشتن قاطعیت، صلابت، انعطاف ناپذیری در اصول و مبانی دین و مذهب ، ارزش‌ها و احکام الهی و حقوق مردم است.
به ویژه یکی از صفات ممتاز برای پیام گزار دینی، ایستادگی در برابر انحراف و کژی‌ها و قاطعیت در اجرای اوامر الهی است؛ چنان که رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم فرمود:
به خدا سوگند، اگر آفتاب را در دست راست من و ماه را در دست چپ من قرار دهند (یعنی فرمانروایی همة جهان را به من دهند) که از تبلیغ آیین و از هدفم دست بردارم، هرگز چنین نخواهم کرد، و هدف خود را تعقیب می‌کنم، تا بر مشکلات پیروز شوم و به مقصد نهایی برسم و یا در راه هدف جان بسپارم.
[۲] سبحانی، فروغ ابدیت، ج۱، ص۲۶۷.

مهم‌ترین مواردی که لازم است مؤمن پرهیزکار دربارة آنها محکم و استوار باشد عبارتند از:
۱. دربارة اصول و مبانی مذهب، هرگز راضی به کم‌ترین تحریف و انحراف در باورهای دینی، ارزش‌ها و احکام الهی نشود و با کسانی که ایمان و عقاید اسلامی را مورد تعرض قرار می‌دهند، تسامح و تساهل روا مدارد.
۲. در برابر انواع منکرات و گناهان، چه گناهان فردی و یا اجتماعی، بی تفاوت نبوده و به وظیفة امر به معروف و نهی از منکر عمل نماید.
اما مواردی که سزاوار است آسان بگیرد و با گذشت باشد:
۱. در مسائل و حقوق شخصی، با خانواده، همکاران و مردم با مهربانی و مدارا برخورد کند.
۲. در مسائل فرعی دینی، آن مواردی که دین آسان گرفته بر خود و دیگران آسان بگیرد؛ مانند: مسئلة طهارت و نجاست ، برخی از عبادات مثل نماز و روزه برای مسافر و بیمار و....


۱. نهج البلاغه، حکمت ۱۱۰.    
۲. سبحانی، فروغ ابدیت، ج۱، ص۲۶۷.



دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، سایت بلاغ، برگرفته از مقاله«قلمرو رفق».




جعبه ابزار