• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قراطیس (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مقالات مرتبط: قرطاس (مفردات‌قرآن).


قراطیس: (قَراطیسَ تُبْدُونَها)
«قراطیس» جمع‌ «قرطاس» است و اصل آن به طوری که بعضی گفته‌اند: از یونانی گرفته شده و معنای آن - چنان که راغب در کتاب مفردات می‌گوید - «هر چیزی است که روی آن می‌نویسند.» بنابراین کاغذ معمولی و پوست حیوانات و درختان و مانند آن که در قدیم الایام نامه‌ها و کتاب‌ها را روی آن می‌نوشتند، نیز شامل می‌شود و منحصر به کاغذ معمولی نیست.



(وَ مَا قَدَرُواْ اللّهَ حَقَّ قَدْرِهِ إِذْ قَالُواْ مَا أَنزَلَ اللّهُ عَلَى بَشَرٍ مِّن شَيْءٍ قُلْ مَنْ أَنزَلَ الْكِتَابَ الَّذِي جَاء بِهِ مُوسَى نُورًا وَ هُدًى لِّلنَّاسِ تَجْعَلُونَهُ قَرَاطِيسَ تُبْدُونَهَا وَ تُخْفُونَ كَثِيرًا وَ عُلِّمْتُم مَّا لَمْ تَعْلَمُواْ أَنتُمْ وَ لاَ آبَاؤُكُمْ قُلِ اللّهُ ثُمَّ ذَرْهُمْ فِي خَوْضِهِمْ يَلْعَبُونَ) (خدا را آن‌گونه كه بايد بشناسند، نشناختند كه گفتند: «خدا هيچ چيز بر هيچ انسانى نازل نكرده است.» بگو: «چه كسى كتابى را كه‌ موسی آورد، نازل كرد؟! كتابى كه براى مردم، نور و هدایت بود امّا شما آن را به صورت اوراق پراكنده‌اى قرار مى‌دهيد؛ قسمتى را آشكار و قسمت زيادى را پنهان مى‌داريد؛ در حالى كه مطالبى به شما تعليم داده شده كه نه شما و نه پدرانتان از آن آگاه نبوديد.» بگو: خدا؛ سپس آن‌ها را در سخنان باطلشان رها كن، تا سرگرم بازى شوند.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: قراطيس جمع قرطاس و به معناى كاغذ است و مقصود از اينكه فرمود: (تَجْعَلُونَهُ قَراطِيسَ) آن را كاغذها قرار مى‌دهيد و يا يجعلونه قراطيس یعنی آن را كاغذها قرار مى‌دهند يا اين است كه آن كتاب را در كاغذها مى‌نويسند و خلاصه استنساخ مى‌كنند و يا اينكه آن را روى هم رفته كاغذها و نوشته‌هاى آن‌ها قرار مى‌دهيد. پس چنان كه الفاظى را كه کتابت به آن دلالت دارد كتاب مى‌نامند نامه‌ها و كاغذها را هم كتاب مى‌نامند. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )


۱. انعام/سوره۶، آیه۹۱.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۶۶۶.    
۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۴، ص۹۵.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۵، ص۴۲۳.    
۵. انعام/سوره۶، آیه۹۱.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۱۳۹.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۷، ص۳۷۷.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۷، ص۲۷۰.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۸، ص۱۸۰-۱۸۱.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۴، ص۵۱۵.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «قراطیس»، ص۴۳۶.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره انعام | لغات قرآن




جعبه ابزار