• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قاعده عدم جواز جمع عِوَض و مُعَوَّض

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مقالات مرتبط: عوض.


قاعدۀ عدم جواز جمع عِوَض و مُعَوَّض از قواعد فقهی به معنای عدم صحت جمع بین عوض و معوّض برای یکی از دو طرف عقد است.
به قاعدۀ یاد شده در ابواب مختلف فقه استناد کرده‌اند.



در معاملات و عقود معاوضی سیره عقلا بر این است که عوض و معوّض، مانند کالا و بهای آن در بیع و عین مورد اجاره و اجاره بها در اجاره، میان دو طرف عقد، مبادله می‌شود. بر این اساس، جمع میان عوض و معوّض، هر دو برای یکی از دو طرف عقد (مثلا فروشنده یا موجر) صحیح نخواهد بود.



۱) هرگاه خریدار بخواهد ارش کالای معیوب را از فروشنده بگیرد، کالای معیوب و سالم، هر دو قیمت‌گذاری می‌شوند و نسبت تفاوت میان آن دو به دست می‌آید. به عنوان نمونه، اگر کالای سالم هزار تومان و معیوب پانصد تومان ارزش داشته باشد، نسبت، نصف است.
در این صورت نصف بهای پرداختی به خریدار برگردانده می‌شود. بنابراین، اگر قیمت خرید کالا پانصد تومان بوده، خریدار ۲۵۰ تومان از فروشنده می‌گیرد نه پانصد تومان. دلیل آن، لزوم جمع بین عوض و معوّض در بعضی فروض مسئله است، مانند فرضی که در مثال بالا آمده که اگر خریدار پانصد تومان بگیرد، هم کالا را گرفته و هم بهایی را که پرداخت کرده است و این، مصداق جمع میان عوض و معوّض است که بر اساس قاعدۀ یاد شده صحیح نیست.
۲) چنانچه انسانی آزاد بر برده‌ای جنایتی وارد کند، به گونه‌ای که ارش جنایت بیشتر از قیمت برده یا برابر با آن باشد، پرداخت ارش به مالک برده، موجب جمع میان عوض (ارش) و معوّض (برده) برای یکی (مالک برده) می‌شود، از این‌رو، مالک یا باید از دیه صرف‌نظر کند و یا قیمت برده خویش را از جانی بگیرد و برده را به وی بدهد.



بر اعتبار و حجّیت قاعده به دیگر قواعد فقهی، همچون حرمت اکل مال به باطل و نیز اجماع استناد کرده‌اند.
برخی، عبارت لایُجمَعُ بین العِوَضِ و المُعَوَّضِ لِواحدٍ تحت عنوان حدیثی از پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) آورده‌اند، لیکن در منابع روایی، اعم از خاصّه و عامّه چنین حدیثی به نقل از پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) یافت نشده است.
[۶] حسینی عاملی، سیدجواد، مفتاح الکرامة، ج۱۰، ص۱۰۸۶.



۱. شهید اول، القواعد و الفوائد، ج۲، ص۲۹۶-۲۹۷.    
۲. نجفی، محمدحسن، جواهر الکلام، ج۲۳، ص۲۸۸-۲۸۹.    
۳. فیض کاشانی، محمدمحسن، مفاتیح الشرائع، ج۲، ص۱۴۶.    
۴. فاضل هندی، محمد بن حسن، کشف اللثام، ج۱۱، ص۸۰.    
۵. شهید اول، القواعد و الفوائد، ج۲، ص۲۹۶-۲۹۷.    
۶. حسینی عاملی، سیدجواد، مفتاح الکرامة، ج۱۰، ص۱۰۸۶.
۷. نجفی، محمدحسن، جواهر الکلام، ج۲۳، ص۲۸۸-۲۸۹.    



فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت (علیهم‌السلام)، ج۶، ص۲۷۵.    


رده‌های این صفحه : قواعد فقهی | معاملات




جعبه ابزار