• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

علی واعظ خیابانی تبریزی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در این نوشتار، زندگی نامه تفضیلی ملا علی واعظ خیابانی تبریزی آورده شده است. این متن، ذیل عنوان علی واعظ خیابانی تبریزی در کتاب گلشن ابرار آمده است.
[۱] گلشن ابرار، ج۶.
(۱۲۸۲ـ۱۳۶۷ق)



عالم فرهیخته، آیة الله حاج ملا علی فرزند عبدالعظیم واعظ تبریزی خیابانی (همنامی او با علی بن عبدالعظیم تبریزی (متوفای ۱۳۴۰هـ. ق) مشهور به علی مجتهد تبریزی، مؤلف ذخیرة المحشر فی الباب الحادی عشر، موجب گردیده که عدهای آنها را یک شخص تلقی کنند. در حالی که مرحوم خیابانی زندگی نامه او را در علمای معاصرین، آورده است.)
[۲] علمای معاصرین، خیابانی، ص۲۸۸.
از تراجم نگاران و کتابشناسان خبیر قرن چهاردهم هجری است. نام او برای پژوهش گران و شرح حال نگاران آشناست. او سال‌ها در راه تبلیغ احکام الهی، تالیف آثار گرانبها و وعظ و ارشاد خلق خدا قدم برداشت و صادقانه در این راه خدمت نمود.
این نوشته کوتاه نگاهی دارد بر زندگانی سراسر تلاش و کوشش وی با امید به این که موجبات شادی روح بلند این عالم فرزانه را فراهم آورده باشد.


خطیب وارسته، آیة الله حاج ملا علی واعظ خیابانی تبریزی در تاریخ ۲۸ شوال ۱۲۸۲ق، در یکی از محلات قدیمی تبریز به نام «حکم آباد» دیده به جهان گشود. دوران کودکی را در آغوش پدر و مادر سپری نمود و آنگاه دروس مقدماتی و ادبی همچون صرف و نحو را نزد ادیب فرزانه مرحوم ملا نور محمد مشهور به مقدس اهرابی آموخت و سپس به مدرسه طالبیه انتقال یافت و معانی، بیان، بدیع، منطق را پیش حاج میرزا احمد فخرالعلماء شرابیانی و آقا میرزا عبدالغفور اشلقی و دیگر استادان فن به شاگردی نشست و بهره‌ها برد. او همچنین کتاب خلاصة الحساب را از عالم فاضل حاج محمد صادق ساعتی و سی فصل را از استاد ماهر میرزا عبدالعلی منجم تبریزی و شرح لمعه، ریاض، مکاسب و رسائل را در محضر آیة الله حاج ملا احمد تاهباز و دیگر استادان تبریز فراگرفت و از علم سرشار آنها خوشه‌ها چید و از دوره سطح فارغ گردید.
[۳] وقایع الایام فی احوال شهر الصیام، ص۶۳۵.
[۴] علمای معاصرین، خیابانی، ص۴۰۶.

وی سپس مدت‌های متمادی در دروس دو استاد ممتاز حوزه علمیه تبریز که تازه از نجف اشرف برگشته بودند حاضر می‌شود و پایه‌های علمی خویش را مستحکم می‌نماید. خود در این مورد می‌گوید:
«حقیر زیاده از بیست (ایشان در جای دیگر مدت استفادهاش از استاد را بیش از یازده سال ذکر کرده است.)
[۵] علمای معاصرین، خیابانی، ص۴۰۶.
سال در خدمت آیة الله حاج میرزا اسدالله مجتهد بزازی تبریزی (از عالمان طراز اول و از خطیبان برجسته شهر بوده و از آیةالله فاضل ایراونی اجازه اجتهاد دارد. وی در جریان مشروطیت در سال ۱۳۲۵ق. به تهران رفت و در سال ۱۳۲۶ق. در آنجا وفات نمود. شاگردش آیةالله خیابانی در علمای معاصرین علم و فضل او را ستوده است.)
[۶] علمای معاصرین، خیابانی، ص۳۹۳-۳۹۴.
تلمذ و استفاده کردم با اینکه سطوح فقه و اصول را از قبیل شرح لمعه و ریاض و مکاسب و رسائل را نزد اساتید تبریز کاملا خوانده بودم، پس از مراجعت حضرت معظم له و مرحوم حجة الاسلام حاج سید احمد آقا خسروشاهی ـ قدس سرهماـ از نجف اشرف مجددا خواندم».
[۷] علمای معاصرین، ص۳۹۳.



واعظ خیابانی، در اثر جامعیت علمی و ارتباط نزدیک با دانشمندان علوم اسلامی از بزرگان حوزه‌های علمیه نجف اشرف، قم، کاظمین و تبریز اجازات جامع روایی و امور حسبیه دریافت داشته که متن هر کدام از آنها علم و فضل و دانش او را نشان می‌دهد. اسامی مشایخ وی به ترتیب تاریخ صدور اجازه چنین است:
۱. شیخ عباس قمی، (۲۴ رمضان المبارک ۱۳۴۲ق).
[۸] وقایع الایام فی تتمة محرم الحرام، ص۳۴۰-۳۴۱.

۲. شیخ جعفر نقدی، (ربیع الثانی ۱۳۴۶ق).
[۹] وقایع الایام فی احوال شهر الصیام، ص۶۶۱-۶۶۲.

۳. شیخ محمد حسین کاشف الغطاء ، (۲۳ شعبان المعظم ۱۳۴۷ق).
[۱۰] وقایع الایام فی احوال شهر الصیام، ص۶۵۸-۶۵۹.

۴. میرزا احمد مجتهد تبریزی قراجه داغی، (۲۷ شعبان المعظم ۱۳۴۷ق).
[۱۱] وقایع الایام فی تتمة محرم الحرام، ص۳۳۷.

۵. میرزا علی آقا حسینی شیرازی، (۷ شوال المکرم ۱۳۴۷ق).
[۱۲] وقایع الایام فی احوال شهر الصیام، ص۶۵۵.

۶. سید ابوالحسن اصفهانی، (۲۰ محرم الحرام ۱۳۵۸ق).
[۱۳] علمای معاصرین، خیابانی، ص۴۰۹.

۷. سید محمد حجت کوه کمری ، (۸ ربیع الاول ۱۳۵۸ق).
[۱۴] علمای معاصرین، خیابانی، ص۴۰۸-۴۰۹.

۸. سید حسین بروجردی، (۲۰ ربیع الثانی ۱۳۶۶ق).
[۱۵] علمای معاصرین، خیابانی، ص۴۰۸.

۹. میرزا محمد علی اردوبادی.
[۱۶] وقایع الایام فی احوال شهر الصیام، ص۶۶۲-۶۶۴.

۱۰. حسین قمی.
[۱۷] علمای معاصرین، خیابانی، ص۴۰۸.

۱۱. میرزا فتاح شهیدی.
[۱۸] وقایع الایام فی تتمة محرم الحرام، ص۳۳۸.

۱۲. شیخ محمد باقر بیرجندی.
[۱۹] المسلسلات فی الاجازات، ج۲، ص۹.

۱۳. میرزا محمد تهرانی عسگری.
[۲۰] المسلسلات فی الاجازات، ج۲، ص۵۲.

۱۴. شیخ علی کاشف الغطاء.
[۲۱] وقایع الایام فی الااحوال شهر الصیام، ص۶۳۳.

۱۵. سید حسن صدر.
[۲۲] وقایع الایام فی الااحوال شهر الصیام، ص۶۳۳.

۱۶. شیخ محمدجواد بلاغی.
[۲۳] وقایع الایام فی الااحوال شهر الصیام، ص۶۳۳.

ایشان همچنین به برخی از دانشمندان اسلامی از جمله به آیة الله حاج شیخ جعفر اشراقی تبریزی نوبری (۲۳ ذی الحجه ۱۳۵۶ق) و آیة الله شیخ نصرالله شبستری (۱۲۹۲ـ۱۳۸۲ش.) اجازه نقل حدیث داده است.
[۲۴] وقایع الایام فی تتمة محرم الحرام، ص۳۵۹-۳۶۷.



او در زمان خویش از واعظان زبردست و از مشهورترین سخنرانان ایران به شمار می‌رفت. به منبر و خطابه علاقه مفرطی داشت به طوری که بعد از اتمام سطوح به خطابه روی آورد و بیشترین آثار علمی خویش را در این زمینه به نگارش درآورد.
شیخ آقا بزرگ تهرانی او را در وعظ و خطابه از مشاهیر وعاظ ایران و از افاضل رجال با کفایت منبر یاد کرده و فعالیت‌های علمی و تبلیغی وی را می‌ستاید
[۲۵] الذریعه، آقابزرگ تهرانی، ج۴، ص۱۴۶۸ـ۱۴۶۹.
و کتاب دایرة المعارف تشیع هم در این خصوص می‌نویسد:
«ملا علی خیابانی در وسعت اطلاعات به ویژه در زمینه تاریخ و تراجم کم نظیر بود و خود در مقدمه کتاب «علمای معاصرین» تصریح کرده است که از عنفوان جوانی به تاریخ و تراجم علاقه شدیدی داشته است. همچنین ذوق و شوق تالیف و خطابه در وجودش موج می‌زد بدین سبب پس از فراغت از دوره سطح از همان ایام تحصیلات عالی به تالیف و تحقیق و نوشتن همچنین خطابه و وعظ و سخنرانی پرداخت. او از مشهورترین واعظان و خطیبان ایران به ویژه آذربایجان بوده به همین خاطر «واعظ خیابانی» خوانده می‌شد
[۲۶] دائرة المعارف تشیع، ج۷، ص۳۴۷.
».


در مورد صفات و ویژگیهای اخلاقی ـ انسانی ایشان در کتاب‌های تراجم مطلب به خصوصی قید نشده است، ولی از عبارات مشایخ اجازه و تقریظ‌های که علماء بزرگ بر کتاب‌های ایشان نگاشته‌اند محبت وی به اهل بیت، اشتیاق زیاد او به تالیف، مطالعه، علم و فضل معظم له مورد تایید قرار گرفته است. برای نمونه شیخ آقا بزرگ تهرانی در خصوص وی می‌نگارد:
«او عشق و علاقه فراوان به مطالعه، قرائت و تالیف دارد و در اثر همین علاقه تعداد کثیری از آثار مفید و ارزنده از خود به یادگار گذارده است که همین کتاب‌ها به کثرت تتبع و وسعت معلومات و اطلاعات او دلالت دارد
[۲۷] الذریعه، آقابزرگ تهرانی، ج۴، ص۱۴۶۸ـ۱۴۶۹.
».


به طور کلی سفرهای آیة الله حاج ملا علی واعظ خیابانی را می‌توان به دو دسته تقسیم کرد.
الف) سفرهای مذهبی ـ زیارتی.
ایشان بارها جهت زیارت خانه خدا و قبور مقدس ائمه هدی ـ علیهم‌السّلام ـ و زیارت قبله اول مسلمین عزم سفر بسته و با کمی امکانات و سختی راه‌ها خود را به مزار مطهر آنها رسانده و نسبت به ساحت والای آنها عرض ادب کرده است. خود وی در خصوص این سفرها می‌نویسد:
«بحمد الله الملک الوهاب، ۲ مرتبه به حج بیت الله الحرام و ۶ دفعه به زیارت ارض اقدس رضوی و ۳ مرتبه به تقبیل اعتاب مقدسه ائمه عراق ـ علیهم الصلوة و السلام ـ و زیارت بیت المقدس و قدس خلیل الله موفق شدم
[۲۸] علمای معاصرین، خیابانی، ص۴۰۸.
».
ب) سفرهای علمی ـ سیاحتی.
وی همچنین برای دیدار با دانشمندان اسلامی و تحقیق در آثار و تالیفات علمای شهرهای دور و نزدیک به شهرهای مختلف ایران سفر نموده که می‌توان به دو سفر زیر اشاره نمود:
سفر اول وی در روز چهار شنبه سوم ربیع الثانی سال ۱۳۵۲ق برابر ۱۳۱۲ش بود که وارد خوی شد و بعد از ۱۵ روز توقف در آن شهر، شنبه جمادی الاولی همان سال به موطن اصلی خود ـ تبریز ـ مراجعت نموده است.
سفر دوم ایشان در سال ۱۳۵۳ق بوده، هدف از این سفر زیارت مرقد شریف حضرت امام رضا علیه‌السّلام بوده است. به همین منظور روز دهم جمادی الثانی سال ۱۳۵۳ق وارد زنجان گردیده و ۸ روز در آنجا اقامت گزیده است. در بیست و دوم جمادی الثانی به تهران و در آخر همان ماه به شهر مقدس قم وارد شده است. او پانزدهم رجب دوباره به تهران برگشته و بعد از آن مدتی عازم مشهد مقدس گردیده و تا دهم شعبان در آن شهر اقامت گزیده است. اما زمان برگشت وی از مشهد معلوم نیست.
آیة الله خیابانی در این دو سفر تمام خصوصیات و ویژگیهای علماء و کتاب‌های خطی مهمی را که ملاحظه کرده بود با دقت فراوان در یک دفترچه ۲۰۰ برگی به نگارش در آورده و آن را «ذخایرالاسفار» نامیده است.
شایان یادآوری است که نسخه‌هایی که وی در این سفرها ملاحظه کرده، یا از بین رفته‌اند و یا در صورت وجود تاکنون شناسایی نشده‌اند. همچنین اسامی علمایی که ذکر کرده و شرح حال مختصری از آنها به دست داده، اغلب در کتاب‌های تراجم یافت نمی‌شود.
[۲۹] میراث اسلامی ایران، ذخایر الاسفار، ص۶۲۴-۶۲۵.



کتابخانه شخصی آیة الله حاج ملا علی واعظ خیابانی، متشکل از کتاب‌های خطی و چاپی بوده که آیة الله شیخ آقا بزرگ تهرانی در بیشتر جلدهای الذریعه از کتاب‌های نفیس ایشان یاد می‌نماید. ایشان اسامی کتاب‌های خطی موجود در کتابخانه اش را در آخر کتاب «وقایع الایام فی احوال شهرالصیام» آورده و آنها خیلی استادانه و ماهرانه توضیح داده است. لازم به یادآوری است که بیشتر کتاب‌های دست نویس مؤلف پس از وفاتشان به کتابخانه آیة الله العظمی سید شهاب الدین مرعشی نجفی در شهر مقدس قم منتقل شده و در آن کتابخانه نگه داری می‌شود.


آیة الله واعظ خیابانی عالمی پرتلاش بوده و تمام زندگی خود را با نوشتن و تالیف سپری نموده است. او از تمامی لحظات عمر خویش برای نوشتن و ضبط آثار و اخبار ائمه معصومین علیه‌السّلام و احیای میراث غنی تشیع سود جسته و بنا به تصریح خودش از سال ۱۳۰۵ق (۲۰ سالگی) تا سال ۱۳۵۵ق بیش از ۵۰ اثر در موضوعات مختلفی همچون ادبیات، تاریخ، جغرافیا، عقاید، اخبار، مواعظ، رجال، و... ، به رشته نگارش در آورده است.
[۳۰] وقایع الایام فی تتمة محرم الحرام، ص۳۴۲.

اولین شهید محراب، آیة الله حاج میرزا محمد علی قاضی طباطبایی در خصوص آثار علمی وی می‌نویسد:
«در میان مشایخ محدثین عصر ما نیز مرحوم علامه محدث، ثقه جلیل، آقای حاج مولی علی واعظ تبریزی خیابانی صاحب مجلدات وقایع الایام ـ رحمه الله تعالی ـ رویه بسیار خوبی در تالیفاتش دارد هر چه از ضعیف و قوی و صحیح و سقیم نقل کرده، مصدر و سند نقل خود را نشان داده است
[۳۱] تحقیق در اولین اربعین سید الشهداء علیه‌السّلام ، ص۷۳۰.
».
متاسفانه بیشتر کتاب‌های وی که مشحون از اطلاعات کتابشناسی، تاریخی، جغرافیایی و علمی است به صورت دست نوشت باقی مانده و تعداد کمی از آنها به چاپ رسیده است. آنچه در پی می‌آید فهرست بخشی از آثار چاپی و خطی وی است که از لابه لای کتاب هابیرون کشیده شده است.

۸.۱ - وقایع الایام

در ۴ جلد، (جلد پنجم این کتاب نفیس، به چاپ نرسیده و نسخه خطی آن که دست نویس مؤلف میباشد در کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی به شماره ۴۴۹۳ نگهداری میشود.) بدین تفصیل
جلد اول: وقایع الایام در احوال رجب و شعبان.
کتابی است جامع و مفید در وقایع و اعمال ماه رجب و شعبان که در ۵۸۶ صفحه تدوین یافته است. این کتاب در سال ۱۳۲۵ق در مطبعه کربلائی اسد آقا و به اهتمام فرزند ایشان محمد اسماعیل در تبریز به چاپ رسید.
جلد دوم: وقایع الایام در احوال محرم الحرام.
این کتاب به علت حوادث عظیم، فتنه‌های بسیار، ناامنی‌های موجود در جامعه آن روز و سفر نویسنده به بیت الله الحرام هفت سال بعد از تالیف جلد اول به رشته تحریر در آمده است. مؤلف در این خصوص می‌نویسد:
«در سال سی و یک از فضل و عنایت ملک علام شرف زیارت بیت الله الحرام... میسر گردید و عهد کردم که اگر به سلامت از آن سفر برگردم به اتمام این کار اهتمام بنمایم... و چون در اواسط محرم سی و دو به وطن مالوف برگشتم در اول جمادی الاولی به عزم درست و نیت راسخ بدون تردید به این امر ابتداء گردید».
این نوشتار برای بار اول در سال ۱۳۴۰ق با تقریظ مرجع تقلید وقت، آیة الله حاج میرزا صادق آقا مجتهد تبریزی در ۶۷۷ صفحه و بدون حواشی در تبریز به چاپ رسید و چاپ دوم آن با افزایش حواشی و تقریظ ادیب فرید، آقا سید عبدالحمید تبریزی غیاثی، در سال ۱۳۵۱ق در مطبعه علمیه آقا اسماعیل در تبریز به زیور چاپ آراسته گردید.
[۳۲] وقایع الایام در احوال محرم الحرام، صفحات مختلف.

جلد سوم وقایع الایام فی احوال شهر الصیام.
کتابی است بسیار سودمند در احوال ماه مبارک رمضان و مزین به تقریظ آیة الله حاج میرزا محمد علی اردوبادی. نویسنده در این کتاب توضیحات جامع و پرفایده‌ای در تفسیر برخی از آیات قرآن کریم و روایات مشکله ارائه نموده و سپس در حاشیه کتاب اطلاعات مفیدی در شرح حال اصحاب، تابعین، محدثین، حکماء، ادباء و نحویین گزارش کرده است. این کتاب ماخوذ از ۲۱۰ منبع بوده و پس از تالیف، از اول تا آخر مورد تصحیح و مقابله مؤلف و آقا میرزا حسن راثی خیابانی گرفت و سپس در سال ۱۳۵۱ق در ۶۶۷ صفحه به سعی و اهتمام آقای مشهدی اسماعیل در مطبعه علمیه تبریز به چاپ رسید.
[۳۳] وقایع الایام فی احوال شهر الصیام، صفحات مختلف.

جلد چهارم: وقایع الایام فی تتمة محرم الحرام.
این کتاب معروف به «تتمه محرم» بوده و مزین به تقریظ دو فقیه بی بدیل، آیة الله حاج میرزا فتاح شهیدی و آیة الله حاج شیخ جعفر نقدی است. آیة الله حاج میرزا محمد علی مدرس خیابانی تبریزی در اول کتاب در معرفی تتمه محرم می‌نویسد:
«... همانا اثری است پربها و رخشنده و گوهری است متلالی و درخشنده که علاوه بر احیاء آثار اهل بیت عصمت و خانواده طهارت صلوات الله علیهم اجمعین حاوی مطالب متنوعه علمیه و تاریخیه و ادبیه و تحقیقات مقاصد مهمه و توضیحات کلمات معضله و ترجمه حال جمعی از علماء و ادباء خاصه و عامه و شطری از از اکابر رواة اخبار دینیه بوده و محل استفاده صغیر و کبیر...» .
تتمه محرم ماخوذ از ۱۳۳ منبع بوده و در سال ۱۳۶۲ق در ۴۰۲ صفحه با سرمایه ی دوست مؤلف، آقای مشهدی محمد علی توتونچی به چاپ رسیده است.
[۳۴] وقایع الایام فی تتمة محرم الحرام، صفحات مختلف.


۸.۲ - علمای معاصرین

دو نسخه از این کتاب در کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی (۱۲/۶۴ـ۶۵، ش ۴۴۸۱ و ۴۴۸۲) موجود میباشد.
کتابی است مورد احترام و اعتماد پژوهشگران و محققان علوم اسلامی که در ۸۱ سالگی مؤلف آن را به رشته تحریر درآورده است. این کتاب حاوی شرح حال ۳۰۰ تن از مشاهیر و بزرگان علم و فقاهت شیعه بوده که در دو مقصد تدوین یافته است.
مقصد اول در احوال اشخاصی است که از ابتداء بلوغ مؤلف (سال ۱۲۹۹ق) تا سال تالیف کتاب (سال ۱۳۶۳ق) به رحمت ایزدی پیوسته‌اند.
مقصد دوم در شرح حال افرادی است که در سال تدوین کتاب در قید حیات بودند.
کتاب فوق در سال ۱۳۲۵ش/۱۳۶۵ق به همت و نفقه تاجر نیکوکار حاج محمد باقر آقا خویی کلکته چی و خط طاهر خوشنویس، در مطبعه اسلامیه در تهران به چاپ رسید. کتاب یاد شده در سال ۱۳۸۳ش با تحریف نام اصلی با عنوان «علمای معاصر» از سوی انتشارات نوید اسلام در قم به چاپ رسیده است.
۳. فهرست وقایع الایام (این کتاب همان است که در فهرست نسخه های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی ۱۲/۱۱۳، ش ۴۵۳۶، با عنوان «وقایع الایام» معرفی شده است.)
کتابی است در ۳۰۰ صفحه در احوال جمیع ایام با ذکر مدارک و منابع.
[۳۵] علمای معاصرین، خیابانی، ص۴۰۷.

۴. تلخیص جلد اول وقایع الایام
۵. تلخیص جلد دوم وقایع الایام
۶. ذخایر الاسفار: این کتاب حاصل دو سفر مؤلف بوده که در دو مقصد تدوین یافته است:
مقصد اول حاوی مطالب مهمی است از مشاهدات مؤلف به دو شهر خوی و ارومیه که بعد از چاپ جلد سوم «وقایع الایام» در سال ۱۳۵۲ق برابر با ۱۳۱۲ش به شهرهای یاد شده صورت گرفته است.
مقصد دوم گزارش سفر دیگر مؤلف به فاصله یک سال از سفر قبلی (۱۳۵۳ق) است، که با هدف زیارت بارگاه ملکوتی حضرت ثامن الائمه حضرت رضا علیه‌السّلام بوده است. مؤلف در این دو سفر با علمای زیادی ملاقات نموده و کتب خطی مهمی را ملاحظه کرده و هر یک را با مشخصات دقیق ضبط نموده است. این کتاب به کوشش و تصحیح علی صدرایی خوییدر دفتر سوم میراث اسلامی ایران در سال ۱۳۷۵ش از سوی کتابخانه آیة الله مرعشی نجفی، در قم به چاپ رسیده است.
۷. انتخاب الاسفار: منتخب از چند کتاب خطی نادر است که مؤلف بر آنها دست یافته و برای خویش گلچین نموده است.
[۳۶] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۰، ش۴۴۹۱.


۸.۳ - منتخب المقاصد و منتخب الفواید

۸ جلد، بدین تفصیل: مؤلف پس از اینکه جلد اول کتاب وقایع الایام خود را به پایان برد برآن شد که مطالب متفرقه جدید را که ضمن خواندن کتاب‌های مختلف به دست می‌آورد و مناسب با منبر و تالیفاتش می‌باشد، در جنگی گردآوری کند و برای خودش نگاه دارد.
این جنگ محتوی مطالب اعتقادی، تاریخی، اخلاقی، تفسیری و حدیثی و همچنین قصائدی انتخاب شده در فضائل، مناقب و مصائب حضرات ائمه معصومین علیه‌السّلام و پند و اندرز بوده است.
[۳۷] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۱، ش۴۴۷۲.

جلد اول: منتخب المقاصد و منتخب الفواید.
[۳۸] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ۶۱ـ۶۲، ش۴۴۷۳.

جلد دوم: منتخب المقاصد و منتخب الفواید.
این کتاب در روز چهارشنبه هشتم جمادی الاولی ۱۳۳۶ق به پایان رسیده است.
[۳۹] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۲، ش۴۴۷۴.

جلد سوم: منتخب المقاصد و منتخب الفواید، این کتاب در شب بیست و هشتم جمادی الاخر ۱۳۴۱ق به پایان رسیده است.
[۴۰] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۲، ش۴۴۷۵.

جلد چهارم: منتخب المقاصد و منتخب الفواید، این کتاب در روز ۲۵ جمادی الاول ۱۳۴۵ق به پایان رسیده است.
[۴۱] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۳، ش۴۴۷۶.

جلد پنجم: منتخب المقاصد و منتخب الفواید، این کتاب در پانزدهم ذی الحجه ۱۳۴۹ق به پایان رسیده است.
[۴۲] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۳، ش۴۴۷۷.

جلد ششم: منتخب المقاصد و منتخب الفواید. این کتاب انتخاب شده از دواوین شعراء بوده و در ۱۶ ذی الحجه ۱۳۴۹ق به پایان رسیده است.
[۴۳] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۳، ش۴۴۷۸.

جلد هفتم: منتخب المقاصد و منتخب الفواید.
[۴۴] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۴، ش۴۴۷۹.

جلد هشتم: منتخب المقاصد و منتخب الفواید.
[۴۵] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۴، ش۴۴۸۰.


۸.۴ - بقیه تألیفات

۹. تحفة الاحباء فی شرح قصیدة سید الشعراء، (العینیه): این اثر که اولین تالیف مؤلف بوده به خواهش یکی از اعیان دولت در زمان تحصیل در ایام تعطیل نوشته است. آغاز تحریر این کتاب روز شنبه ۲ ذی الحجه ۱۳۰۵ق و انجام روز دوشنبه ۲۵ همان ماه بوده است.
[۴۶] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۸، ص۱۰۹، ش۲۹۱۵.
[۴۷] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۴، ش۴۴۸۶.

۱۰. کفایة الانام فی وقایع الایام: کتابی است در تاریخ و حوادث روزانه سال قمری که از اول ماه محرم شروع شده است. گویا این کتاب پیش نویس کتاب «وقایع الایام» بوده که بعدا بطور منظم و با اضافات تدوین شده است.
[۴۸] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۸، ص۱۷۷، ش۳۰۰۲.

۱۱. مجالس المحدثین
۵۱ مجلس کوتاه است در داستان بعضی از پیامبران و فضائل امامان و پایان هر مجلس ذکر مصائب حضرت سید الشهداء علیه‌السّلام است.
[۴۹] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۴، ش۴۴۹۷.

۱۲. عدة السفر و زبدة الحضر: مجالس کوتاه مختصری است شامل یادداشتهایی برای واعظان و اهل منبر که در سفر و حضر از آن استفاده کنند.
[۵۰] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۴، ش۴۴۹۷.

۱۳. طرائف الصحائف: طرائف، نوادر، لطائف و فواید نفیسه کتاب‌هایی است که مؤلف آنها را خوانده و در این جنگ آورده است. وی گاهی بعضی از مطالب را توضیح داده و برای آغاز انتخاب بیشتر کتاب‌ها خطبه‌ای جداگانه انشاء نموده است.
[۵۱] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۱، ش۴۴۹۱.

۱۴. کلمه جامعه: کتابی است در ۴۷۰ صفحه که حاوی عقائد، مسائل، قصاید و احوال حضرت صدیقه طاهره سلام‌الله‌علیهم و ائمه معصومین علیه‌السّلام می‌باشد.
[۵۲] علمای معاصرین، خیابانی، ص۴۰۷.

۱۵. منتخب کفایة الموحدین و قصص العلماء
۱۶. هدیة المؤمنین فی اصول الدین
[۵۳] علمای معاصرین، خیابانی، ص۴۰۷.

۱۷. مقاصد علیه :کتابی است به زبان فارسی و حاوی یادداشت‌های منبری مؤلف در موضوعات اخلاق و آداب اسلامی.
[۵۴] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۲۴، ص۲۴۰، ش۹۴۴۱.

۱۸. تحفة الاحباب
[۵۵] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۲، ش۴۴۹۴.

۱۹. غرایب الدعوات: کتابی است در ادعیه و طلسمات و عوذات متفرقه.
[۵۶] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۷، ش۴۴۸۷.

۲۰. مجالس المحدثین فی اصول الدین (در فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی نام کتاب «مجالس المحدثین فی عقائد المؤمنین» آمده است.)
این کتاب حاوی اصول دین و اعتقادات امامیه بوده که برای اهل منبر و واعظان در مجالسی ترتیب داده و در پایان هر مجلس به مصائب حضرت امام حسین علیه‌السّلام اشاره کرده است.
[۵۷] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۰، ش۴۴۹۱ و ۴۵۰۱.

۲۱. مجالس مختصره در مقاصد مهمه (در فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی نام کتاب «مقاصد مهمه» آمده است.)
حاوی ۲۵۷ مجلس کوتاه است در اصول دین و امور اعتقادی آمیخته با مطالب تاریخی که هر مقصد شامل مجلسی است برای وعاظ.
[۵۸] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۳، ش۴۴۹۵ و ۴۴۹۶ و ۴۵۰۰.

۲۲. مجمع الشتات: متفرقاتی است به نظم و نثر به زبان فارسی و عربی در تاریخ و بیوگرافی علماء و پاره‌ای از نامه‌هایی که بین مؤلف و دیگران رد و بدل شده است.
[۵۹] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۶، ش۴۴۸۴.

۲۳. مجموعة شعریة
۲۴. مجالس وافیه در مقاصد مهمه: اصول دین پنجگانه و اعتقادات شیعه امامیه را به صورت مجالسی برای گویندگان تنظیم کرده و در پایان هر مجلس به مصائب حضرت امام حسین علیه‌السّلام اشاره کرده است.
[۶۰] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۱، ش۴۴۹۲.

۲۵. منتخب المطالب
۲۶. منتخب المسائل من الرسائل: وی در این کتاب مسائل فقهی را از رساله‌های عملیه با عبارت‌های آنها انتخاب کرده است.
[۶۱] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۶، ش۴۵۰۰.

۲۷. نخبة المطالب: روایات و مطالب متنوعی است در موضوعات اعتقادی و اخلاقی که مؤلف برای مؤلفات و منبرهای خود از کتاب‌های متفرقه انتخاب نموده است.
[۶۲] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۷، ش۴۵۰۱.

۲۸. نفایس الادب بلغة العجم و العرب: منتخباتی است به نثر و نظم فارسی و عربی در مورد فضیلت علم و آداب و شرایط آن و سخنوری و عقل. وی کتاب خویش را در چهار مقصد تدوین نموده و در هر موضوعی اول آیات قرآن و احادیث را نقل کرده و سپس گفته‌های از حکماء و ادباء را به نظم و نثر آورده است.
[۶۳] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۸، ش۴۴۸۸.

۲۹. نوادر الاخبار:کتابی است در اخبار و احادیث مربوط به موضوعات مختلف که به کار واعظان می‌آید.
[۶۴] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۵، ش۴۴۹۸.

۳۰. نوادر الثمانین: کتابی است محصول مطالعه چهل کتاب خطی و چهل کتاب چاپی که برای استفاده خویش در منبر و یا در تالیفاتش در جنگی انتخاب شده است.
[۶۵] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۸، ش۴۴۸۹.

۳۱. نوادر الکتب الخطیة و الطبعیة: مؤلف کتاب‌های خطی و چاپی را که به ترتیب می‌خوانده، آنچه به نظرش مهم می‌آمده در این مجموعه گنجانیده است.
[۶۶] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۶، ش۴۴۸۵.

۳۲. منتخب کفایة الموحدین و گنجینة الاسرار و روضة الابرار
۳۳. قطرات اللجة
منتخباتی است از مجموعه «لجة الاخبار» ملا محمد هاشم بن اسماعیل تبریزی. این کتاب در شب ۲۹ ربیع الثانی ۱۳۱۳ق به پایان رسیده است.
[۶۷] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۹، ش۴۴۹۰.

۳۴. منتخب از لجة و قصص العلماء
۳۵. منتخب القصائد: اشعاری است انتخاب شده از شاعران گوناگون فارسی زبان در فضائل و مصائب حضرات معصومین علیه‌السّلام ، این انتخاب برای اهل منبر انجام گرفته و در آغاز کتاب چند قصیده عربی آمده است.
[۶۸] فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۵، ش۴۴۹۹.



سرانجام این عالم فرهیخته بعد از ۸۴ سال و ۳ ماه و ۱۷ روز زندگی با برکت در روز یکشنبه چهاردهم ماه صفر ۱۳۶۷ق برابر با ششم دی ماه ۱۳۲۶ش (آیةالله حاج میرزا عباسقلی واعظ چرندابی تاریخ رحلت وی را ۱۴ صفر ۱۳۶۸ق مصادف با ۶/۱۰/۱۳۲۶ش دانسته که ۱۳۶۸ق اشتباه چاپی است و درست همان ۱۳۶۷ق است. (زندگانی محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم ، ص، یب)) داعی حق را لبیک گفت و جان به جان آفرین تسلیم نمود.


۱. گلشن ابرار، ج۶.
۲. علمای معاصرین، خیابانی، ص۲۸۸.
۳. وقایع الایام فی احوال شهر الصیام، ص۶۳۵.
۴. علمای معاصرین، خیابانی، ص۴۰۶.
۵. علمای معاصرین، خیابانی، ص۴۰۶.
۶. علمای معاصرین، خیابانی، ص۳۹۳-۳۹۴.
۷. علمای معاصرین، ص۳۹۳.
۸. وقایع الایام فی تتمة محرم الحرام، ص۳۴۰-۳۴۱.
۹. وقایع الایام فی احوال شهر الصیام، ص۶۶۱-۶۶۲.
۱۰. وقایع الایام فی احوال شهر الصیام، ص۶۵۸-۶۵۹.
۱۱. وقایع الایام فی تتمة محرم الحرام، ص۳۳۷.
۱۲. وقایع الایام فی احوال شهر الصیام، ص۶۵۵.
۱۳. علمای معاصرین، خیابانی، ص۴۰۹.
۱۴. علمای معاصرین، خیابانی، ص۴۰۸-۴۰۹.
۱۵. علمای معاصرین، خیابانی، ص۴۰۸.
۱۶. وقایع الایام فی احوال شهر الصیام، ص۶۶۲-۶۶۴.
۱۷. علمای معاصرین، خیابانی، ص۴۰۸.
۱۸. وقایع الایام فی تتمة محرم الحرام، ص۳۳۸.
۱۹. المسلسلات فی الاجازات، ج۲، ص۹.
۲۰. المسلسلات فی الاجازات، ج۲، ص۵۲.
۲۱. وقایع الایام فی الااحوال شهر الصیام، ص۶۳۳.
۲۲. وقایع الایام فی الااحوال شهر الصیام، ص۶۳۳.
۲۳. وقایع الایام فی الااحوال شهر الصیام، ص۶۳۳.
۲۴. وقایع الایام فی تتمة محرم الحرام، ص۳۵۹-۳۶۷.
۲۵. الذریعه، آقابزرگ تهرانی، ج۴، ص۱۴۶۸ـ۱۴۶۹.
۲۶. دائرة المعارف تشیع، ج۷، ص۳۴۷.
۲۷. الذریعه، آقابزرگ تهرانی، ج۴، ص۱۴۶۸ـ۱۴۶۹.
۲۸. علمای معاصرین، خیابانی، ص۴۰۸.
۲۹. میراث اسلامی ایران، ذخایر الاسفار، ص۶۲۴-۶۲۵.
۳۰. وقایع الایام فی تتمة محرم الحرام، ص۳۴۲.
۳۱. تحقیق در اولین اربعین سید الشهداء علیه‌السّلام ، ص۷۳۰.
۳۲. وقایع الایام در احوال محرم الحرام، صفحات مختلف.
۳۳. وقایع الایام فی احوال شهر الصیام، صفحات مختلف.
۳۴. وقایع الایام فی تتمة محرم الحرام، صفحات مختلف.
۳۵. علمای معاصرین، خیابانی، ص۴۰۷.
۳۶. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۰، ش۴۴۹۱.
۳۷. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۱، ش۴۴۷۲.
۳۸. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ۶۱ـ۶۲، ش۴۴۷۳.
۳۹. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۲، ش۴۴۷۴.
۴۰. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۲، ش۴۴۷۵.
۴۱. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۳، ش۴۴۷۶.
۴۲. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۳، ش۴۴۷۷.
۴۳. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۳، ش۴۴۷۸.
۴۴. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۴، ش۴۴۷۹.
۴۵. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۴، ش۴۴۸۰.
۴۶. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۸، ص۱۰۹، ش۲۹۱۵.
۴۷. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۴، ش۴۴۸۶.
۴۸. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۸، ص۱۷۷، ش۳۰۰۲.
۴۹. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۴، ش۴۴۹۷.
۵۰. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۴، ش۴۴۹۷.
۵۱. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۱، ش۴۴۹۱.
۵۲. علمای معاصرین، خیابانی، ص۴۰۷.
۵۳. علمای معاصرین، خیابانی، ص۴۰۷.
۵۴. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۲۴، ص۲۴۰، ش۹۴۴۱.
۵۵. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۲، ش۴۴۹۴.
۵۶. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۷، ش۴۴۸۷.
۵۷. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۰، ش۴۴۹۱ و ۴۵۰۱.
۵۸. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۳، ش۴۴۹۵ و ۴۴۹۶ و ۴۵۰۰.
۵۹. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۶، ش۴۴۸۴.
۶۰. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۱، ش۴۴۹۲.
۶۱. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۶، ش۴۵۰۰.
۶۲. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۷، ش۴۵۰۱.
۶۳. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۸، ش۴۴۸۸.
۶۴. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۵، ش۴۴۹۸.
۶۵. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۸، ش۴۴۸۹.
۶۶. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۶، ش۴۴۸۵.
۶۷. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۶۹، ش۴۴۹۰.
۶۸. فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه آیةالله مرعشی نجفی، ج۱۲، ص۷۵، ش۴۴۹۹.



سایت فرهیختگان تمدن شیعه، برگرفته از مقاله«علی واعظ خیابانی تبریزی».    




جعبه ابزار