• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

علی بن عثام عامری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ابوالحسن علی بن عثام کلابی۲۲۸ق)، از محدثان، دانشمندان و فقیهان اهل‌سنت قرن سوم هجری قمری بود.



ابوالحسن علی بن عثام بن علی عامری کوفی کلابی، از دانشمندان و فقیهان کوفه بود. از احمد بن حنبل، حفص بن غیاث، حماد بن زید و عبدالله بن مبارک روایت کرده و ابوحاتم محمد بن ادریس در شهر ری از وی حدیث شنیده است. افرادی چون احمد بن سعید دارمی، سلمة بن شبیب و سهل بن عاصم از وی روایت کرده‌اند. علی بن عثام در سال ۲۰۵ق مصادف با تشکیل دولت طاهریان وارد نیشابور شد.


زمانی که عبدالله بن طاهر حاکم شد، از او خواست تا در مجالس دربار شرکت کند، ولی وی خودداری کرد و اسحاق بن راهویه را شفیع خود قرار داد. آن‌گاه در سال ۲۲۵ق جهت انجام مناسک حج از نیشابور به طرف مکه روانه گردید و از آنجا به طرسوس رفت و ساکن شد. رجالیون او را با اوصافی چون ثقه، ادیب، فقیه، حافظ، زاهد و یگانه عصر خود ستوده‌اند. برای وی دشوار بود که برای هر کس حدیث نقل کند. خود او می‌گوید: برخی که حدیث می‌آموزند، به غلط می‌افتند و برخی دیگر حدیث را تصحیف می‌کنند و دسته دیگر برای اینکه به رخ دیگران بکشند و به جدل گرایند، حدیث فرا می‌گیرند و من نمی‌توانم برای آنان حدیث نقل کنم. بله، اگر کسی اهتمام در امر دین داشته باشد، دیگر من به خودم اجازه نمی‌دهم که برای او حدیث نکنم.
از دیگر ویژگی‌های او این بود که تنها به حمام می‌رفت و به حمامی مقداری درهم می‌داد تا حمام را برای او خالی کند. ابن عثام در سال ۲۲۸ق در شهر طرسوس درگذشت.


آثار او کتاب النسیب و کتاب الملح می‌باشد. همچنین بین او و ابن کناسه (ابویحیی محمد بن عبدالله بن کناسه اسدی کوفی متوفای ۲۰۹ق) مسائلی رد و بدل شده است.


۱. ابن حبان، محمد بن حبان، الثقات، ج۸، ص۴۶۴.    
۲. ذهبی، محمد بن احمد، سیر اعلام النبلاء، ج۱۰، ص۵۷۰.    
۳. ابن ابی حاتم رازی، عبدالرحمن بن محمد، الجرح و التعدیل، ج۶، ص۱۹۹.    
۴. مزی، یوسف بن عبدالرحمن، تهذیب الکمال، ج۲۱، ص۵۷-۶۶.    
۵. ابن عماد حنبلی، عبدالحی، شذرات الذهب، ج۳، ص۱۳۲.    
۶. ابن ندیم، محمد بن اسحاق، الفهرست، ص۱۳۹.    
۷. ذهبی، محمد بن احمد، العبر، ج۱، ص۳۱۶.    
۸. خزرجی، احمد بن عبدالله، خلاصة تذهیب تهذیب الکمال، ص۲۷۶.    
۹. ذهبی، محمد بن احمد، تاریخ الاسلام، ج۱۶، ص۲۸۵.    
۱۰. ابن ماکولا، علی بن هبةالله، الاکمال، ج۷، ص۲۸.    



• پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی، دائرة المعارف مؤلفان اسلامی، ج۱، ص۵۵۱-۵۵۲، برگرفته از مقاله «علی کلابی».






جعبه ابزار