• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

طهارت (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



از عناوین و موضوعات مطرح شده در آیات قرآن، «طهارت» است.



طهارت بر دو قسم است: جسمانى و نفسانى. در اين‌ عنوان از طهارت فقهى و شرعى كه به وسيله وضو، غسل، تیمّم و يا از طريق شستن و از بين بردن نجاست حاصل مى‌گردد، بحث مى‌شود و طهارت نفسانى و اخلاقى در عنوان تزكيه، بررسى شده است.
[۳] به مقاله تزکیه (قرآن) رجوع شود.



امام‌ خمینی با استناد به آیه (لَا یَمَسُّهُ اِلَّا الْمُطَهَّرُونَ) شرط راهیابی به معانی و حقایق عمیق قرآن را طهارت قلب معرفی می‌کند و اسرار کتاب الهی را جز برای اهل طهارت و پیراستگان از حجب ظلمانی و پلیدهای جسمانی، قابل‌درک نمی‌داند.
ایشان معتقد است کسی که بخواهد از معارف قرآن استفاده کند و از مواعظ آن بهره ببرد باید قلب خود را از گناه و معاصی پاک کند و از اشتغال به غیر خالی نماید؛ زیرا شخص غیر طاهر محرم اسرار قرآن و معارف الهی نیست.
امام‌ خمینی درباره طهارت کتاب تدوینی و تکوینی معتقد است همان‌طور که برای کتاب تدوینی با توجه به بطون سبعه و پاکی از گناهان معنوی بر رذایل اخلاقی شرط است برای کتاب تکوینی الهی نیز برای فهم و تاویل آن منزه بودن از آلودگی عالم طبع شرط است.
ایشان برای باطن طهارت مراتبی را برمی‌شمارد که در دیگر کتب عرفانی کمتر بیان‌ شده است از جمله: طهارت اهل ایمان، طهارت اهل باطن، طهارت اصحاب حقیقت، طهارت ارباب قلوب، طهارت اصحاب سرّ، طهارت اصحاب محبت و مجذوبین، طهارت اصحاب ولایت و طهارت ارباب صحو بعد از محو. به اعتقاد امام‌ خمینی کمّل از اولیای الهی جمیع انواع طهارات را در خود جمع کرده‌اند.


آثار طهارت (قرآن)، آسانی احکام طهارت (قرآن)، احکام طهارت (قرآن)، اسباب طهارت (قرآن)، توصیه به طهارت (قرآن)، طهارت از جنابت (قرآن)، طهارت از حیض (قرآن)، طهارت از نجاست (قرآن)، طهارت با آب (قرآن)، طهارت باران (قرآن)، طهارت بیمار (قرآن)، طهارت در نماز (قرآن)، طهارت شراب بهشتی (قرآن)، طهارت کعبه (قرآن)، طهارت لباس (قرآن)، طهارت مجاهدان بدر (قرآن)، طهارت محل تیمم (قرآن)، طهارت مریم (قرآن)، طهارت مسافر (قرآن)، طهارت مؤمنان (قرآن)، طهارت همسران بهشتی (قرآن)، منشأ طهارت (قرآن).


۱. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص ۵۲۵، «طهر».    
۲. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۱۲، ص ۲۳۶.    
۳. به مقاله تزکیه (قرآن) رجوع شود.
۴. واقعه/سوره۵۶، آیه۷۹.    
۵. خمینی، روح‌الله، آداب الصلاة، ص۲۰۲، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۸.    
۶. خمینی، روح‌الله، آداب الصلاة، ص۲۰۱-۲۰۲، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۸.    
۷. خمینی، روح‌الله، شرح دعاء السحر، ص۵۹، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۶.    
۸. خمینی، روح‌الله، سرّ الصلاة، ص۳۴-۳۵، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۸.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱۹، ص۲۴۰، برگرفته از مقاله «طهارت».    
دانشنامه امام خمینی    ، تهران، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی    ، ۱۴۰۰ شمسی.






جعبه ابزار