• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شری (مفردات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




شِرْی (به کسر شین و سکون راء) یکی از واژگان قرآن کریم به معنای خریدن و فروختن است. این کلمه از اضداد بوده و در خریدن و فروختن هر دو به کار می‌رود.



شِرْی به معنای خریدن و فروختن است. در مجمع البیان ذیل آیه‌ (وَ مِنَ النَّاسِ مَنْ‌ یَشْرِی‌...) فرموده: شراء از اضداد است و در خریدن و فروختن هر دو به کار می‌رود. همچنین است قول الصحاح و قاموس المحیط و اقرب الموارد. مصدر آن شراء و شری است.
ایضا اشتراء به معنی خریدن و فروختن است، چنانکه در قاموس المحیط و اقرب‌ الموارد گوید: (وَ شَرَوْهُ‌ بِثَمَنٍ بَخْسٍ‌) یعنی او را به قیمت ناقصی فروختند، ایضا (وَ مِنَ النَّاسِ مَنْ‌ یَشْرِی‌ نَفْسَهُ ابْتِغاءَ مَرْضاتِ اللَّهِ‌) که به معنی فروختن است. و آن در لیلة المبیت درباره علی (علیه‌السّلام) نازل شده است.
اشتراء در آیات‌ (بِئْسَمَا اشْتَرَوْا بِهِ اَنْفُسَهُمْ‌) (وَ اشْتَرَوْا بِهِ ثَمَناً قَلِیلًا) و سایر آیات به معنی فروختن است.
در جاهائی‌که به معنی فروختن است کلمه مقارن باء مبیع است، مثل‌ (وَ لا تَشْتَرُوا بِآیاتِی ثَمَناً قَلِیلًا) و آنجا که به معنی خریدن باشد، مقرون به باء به معنی قیمت و ثمن است، نحو (اشْتَرَوُا الضَّلالَةَ بِالْهُدی‌)


۱. قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، ج۴، ص۳۰.    
۲. راغب اصفهانی، المفردات فی غریب القرآن، ج۱، ص۴۵۳.    
۳. جوهری، الصحاح‌ تاج اللغة و صحاح العربیه، ج۴، ص۲۳۹۱.    
۴. یوسف/سوره۱۲، آیه۲۰.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۲۰۷.    
۶. عیاشی، محمد بن مسعود، تفسیر عیاشی، ج۱، ص۱۰۱.    
۷. بقره/سوره۲، آیه۹۰.    
۸. آل عمران/سوره۳، آیه۱۸۷.    
۹. بقره/سوره۲، آیه۴۱.    
۱۰. بقره/سوره۲، آیه۱۶.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، برگرفته از مقاله «شری»، ج۴، ص۳۰.    






جعبه ابزار