• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سیف‌السلطنه افشار

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



علیاکبر سردار، معروف به سیف‌السلطنه فرزند حسین وزیر نظام بود. در ماجرای کودتای ۲۸ مرداد یکی از اعضای فعال شرکت در کودتا، سیف‌السلطنه افشار بود.
[۱] الموتی، مصطفی، بازیگران سیاسی از مشروطیت تا سال۱۳۵۷، لندن، نشر پکا، چاپ اول، ۱۳۷۴ه.ش ۱۹۹۵م، ج۲، ص۲۹۵ -۲۹۶.




درباره تاریخ ولادت وی اطلاع دقیقی در دسترس نیست. علیاکبر افشار دوران تحصیل مقدماتی خود را در خراسان گذراند و سپس برای ادامه تحصیل به روسیه رفت و به تحصیل در یکی از مدارس نظامی این کشور در شهر پطروگارد پرداخت. وی پس از فارغ‌التحصیلی به ایران بازگشت و به خدمت در قزاقخانه پرداخت. علیاکبر افشار توانست در مدت کوتاهی به مقام سرتیپ دوم و سپس میرپنج در نظام کشور برسد و پس از آن احمدشاه قاجار به وی درجه سرداری داد و وی را ملقب به سیف‌السلطنه نمود. سیف‌السلطنه در زمان حضور رضاخان در وزارت جنگ در ارتش متحدالشکل وی حضور داشت و توانست عضو شورای عالی نظام بشود. بعد از کودتا رضاخان پهلوی، تمام دستجات ارتشی (ژاندارم، قزاق و وزارت جنگ) را یکنواخت کرد و درجات را نیز یکی کرد. سیف‌السلطنه به همین جهت به درجه سرتیپی رسید، در صورتی‌که بنابر سوابق وی باید به درجه بالاتری می‌رسید؛ به همین جهت کدورتی بین وی و رضاخان به وجود آمد و سیف‌السلطنه افشار پس از مدتی در سال ۱۳۱۸ه.ش از نظام کناره‌گیری نمود.
[۲] دانشگاه‌هاروارد، گفتگو با مشاهیر ایرانی (مهدی آذر، امیرخسرو افشار، صادق امیرعزیزی، علی ایزدی)، بی جا، بی تا، خاطرات امیرخسرو افشار، بخش اول، ص۲-۳.



در سال ۱۳۳۲ه.ش در ایران کودتایی رخ داد که در آن بسیاری از نظامیان حضور داشتند و توانستند دولت مصدق را از کار برکنار نمایند و به جای وی فضل‌الله زاهدی توانست به حکومت و نخست‌وزیری برسد. در ماجرای کودتای ۲۸ مرداد یکی از اعضای فعال شرکت در کودتا، سیف‌السلطنه افشار بود
[۳] الموتی، مصطفی، بازیگران سیاسی از مشروطیت تا سال۱۳۵۷، لندن، نشر پکا، چاپ اول، ۱۳۷۴ه.ش ۱۹۹۵م، ج۲، ص۲۹۵ -۲۹۶.
و برخی جلسات اعضای شرکت‌کننده در کودتا در منزل وی تشکیل می‌شد.
[۴] زاهدی، اردشیر، خاطرات اردشیر زاهدی، تهران، نشر کتابسرا، چاپ اول، ۱۳۸۵، ص۱۲۸.
پس از شکل‌گیری کودتای ۲۸ مردادماه و سقوط دولت مصدق، و نخست‌وزیری فضل‌الله زاهدی در سال ۱۳۳۲ه.ش سیف‌السلطنه به خاطر رفاقت با سرلشکر زاهدی و همچنین حضور فعال در کودتایی که به سقوط مصدق انجامید، توانست به حکومت گیلان دست یابد. بعد از مدت کوتاهی نیز حکومت را عهده‌دار گردید. از دیگر فعالیت‌های سیاسی سیف‌السلطنه افشار در زمان رژیم پهلوی، حضور در مجلس سنا بود. وی در دوره دوم و سوم و چهارم و پنجم، به عنوان سناتور انتصابی از طرف ناحیه تهران، به مجلس سنا راه یافت.
[۵] اسامی نمایندگان مجلس شورای ملی از آغاز مشروطیت تا دوره ۲۴قانونگذاری و نمایندگان مجلس سنا در هفت دوره تقنینیه از ۲۵۰۸ تا ۲۵۳۶ شاهنشاهی، بی جا، خرداد ۲۵۳۶شاهنشاهی، ص۴۱۲.
وی تا پایان عمر خود سناتور بود و در سال ۱۳۴۸ه.ش در شهر تهران از دنیا رفت. سیف‌السلطنه در خراسان دارای املاک بسیاری بود و از ثروتمندان و املاک‌داران بزرگ این منطقه به شمار می‌رفت.


۱. الموتی، مصطفی، بازیگران سیاسی از مشروطیت تا سال۱۳۵۷، لندن، نشر پکا، چاپ اول، ۱۳۷۴ه.ش ۱۹۹۵م، ج۲، ص۲۹۵ -۲۹۶.
۲. دانشگاه‌هاروارد، گفتگو با مشاهیر ایرانی (مهدی آذر، امیرخسرو افشار، صادق امیرعزیزی، علی ایزدی)، بی جا، بی تا، خاطرات امیرخسرو افشار، بخش اول، ص۲-۳.
۳. الموتی، مصطفی، بازیگران سیاسی از مشروطیت تا سال۱۳۵۷، لندن، نشر پکا، چاپ اول، ۱۳۷۴ه.ش ۱۹۹۵م، ج۲، ص۲۹۵ -۲۹۶.
۴. زاهدی، اردشیر، خاطرات اردشیر زاهدی، تهران، نشر کتابسرا، چاپ اول، ۱۳۸۵، ص۱۲۸.
۵. اسامی نمایندگان مجلس شورای ملی از آغاز مشروطیت تا دوره ۲۴قانونگذاری و نمایندگان مجلس سنا در هفت دوره تقنینیه از ۲۵۰۸ تا ۲۵۳۶ شاهنشاهی، بی جا، خرداد ۲۵۳۶شاهنشاهی، ص۴۱۲.



سایت پژوهه، برگرفته از مقاله «سیف‌السلطنه افشار»، تاریخ بازیابی۹۵/۸/۴.    






جعبه ابزار