• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سید صادق سجادی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سید صادق سجادی در کرمانشاه، در خاندانی اهل علم و ادب به دنیا آمد. وی مدرک دکتری در رشته تاریخ و تمدن ملل اسلامی را از دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران دریافت کرد و دارای فعالیت‌های فرهنگی زیادی می‌باشد.



سید صادق سجادی در بهمن ماه ش. در کرمانشاه، در خاندانی اهل علم و ادب زاده شد. پدر ایشان دکتر سید جعفر سجادی، که در آن زمان در جامه روحانیت و از فضلای ایشان بود، و سالیانی پیش از آن به خواست و دعوت مرحوم آیت‌الله آقا سید ابوالحسن اصفهانی، همراه چند تن از فضلا؛ مانند مرحوم اشرفی اصفهانی، برای تاسیس و ترویج حوزه علمیه کرمانشاه، در آن شهر اقامت گزیده بود، چندی بعد به تهران آمد و همانجا ماند.


سید صادق سجادی از خردسالی، هم زمان با تحصیلات رسمی در دوره‌های ابتدایی و متوسطه در تهران، به آموختن مقدمات علوم متداول حوزوی پرداخت. وارد دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران شد و در کنار تحصیلات دانشگاهی و استفاده از درس استادان برجسته آن عهد، به آموختن ادبیات عرب، فقه و اصول، و فلسفه در سطوح عالی نزد پدرش که در آن زمان از استادان نامدار دانشگاه تهران بود، اشتغال یافت. پس از فراغت از دوره لیسانس، بلافاصله در دوره فوق لیسانس پذیرفته شد. اما با شروع انقلاب فرهنگی تحصیلات عالیه سید صادق سجادی نیمه تمام ماند؛ اما وی از فراغت به دست آمده استفاده کرد و به تحقیق و تفحص در آنچه دغدغه‌اش پرداخت. بعد به ادامه تحصیل پرداخت و پس از دو سال با اخذ درجه فوق لیسانس فارغ التحصیل شد. مدتی بعد در امتحانات ورودی دوره دکتری همان دانشکده در رشته تاریخ و تمدن ملل اسلامی پذیرفته شد و سه سال بعد با دفاع از رساله خود زیر عنوان تحقیق در تاریخ برمکیان و رساله اخبار برامکه، درجه دکتری گرفت.


سجادی در خلال سال‌های تحصیل، تدریس و تحقیق را به موازات هم پیش برده و در دانشگاه‌های تهران، الزهراء، آزاد سلامی، و دانشگاه زنجان نیز تدریس کرده و در تمام این دوران در مرکز دایرة المعارف بزرگ اسلامی در سمت دستیار مرحوم دکتر زریاب خویی در بخش تاریخ، آنگاه در سمت مدیر بخش علوم، و سپس به عنوان مدیر بخش تاریخ به کار مشغول بوده است. گرچه سابقه تالیف و ترجمه سید صادق سجادی به قبل از این دوران باز می‌گردد و نخستین کتاب او تحت عنوان طبقه بندی علوم در تمدن اسلامی منتشر شد، لیکن بعد از آن سجادی در حوزه‌های تاریخ ادبیات فارسی و ادبیات عرب بیشتر کار کرده است. همچنین او بیش از پنج سال نیز در فرهنگستان زبان و ادب فارسی در سمت‌های عضو ارشد دانشنامه ادبیات فارسی، دانشنامه شبه قاره هند و مدیر دانشنامه اخیر فعالیت داشته است.


از استاد سید صادق سجادی می‌توان به پدرش سید جعفر سجادی که در آن زمان از استادان نامدار دانشگاه تهران بود اشاره کرد.


از وقایع به وقوع پیوسته برای سید صادق سجادی می‌توان به سفر به هندوستان در همان سال‌های انقلاب فرهنگی ایران برای تحقیق در نسخه‌های فارسی شبه قاره هند و بررسی آثار مربوط به تاریخ ادبیات فارسی و فرهنگ ایرانی به مدت ماه در کتابخانه‌های نظام حیدرآباد، دانشگاه عثمانیه و دانشگاه علیگره به بررسی آثار مربوط به تاریخ ادبیات فارسی و فرهنگی ایرانی در شبه قاره می‌پردازد، اشاره کرد.
از مسئولیت‌های سجادی می‌توان به مدیریت بخش علوم و سپس مدیریت بخش تاریخ و معاون پژوهشی و فرهنگی مرکز دایرة المعارف بزرگ اسلامی تاکنون و همکاری با فرهنگستان زبان و ادب فارسی در سمت‌های عضو ارشد دانشنامه ادبیات فارسی، دانشنامه شبه قاره هند و مدیر دانشنامه اخیر به مدت سال و همچنین پیوستن به مرکز دایرة المعارف بزرگ اسلامی در اوایل دهه به عنوان دستیار مرحوم دکتر زریاب خویی در بخش تاریخ اشاره کرد.


اتحاد اسلام، اصلاحات پزشکی در جهان عرب، برزوی طبیب و منشا کلیله و دمنه، پیامبر و پیامبری، تاریخ برمکیان و رساله اخبار برامکه، تصحیح جغرافیای حافظ ابرو، تاریخ دولت‌های اسلامی و خاندان‌های حاکم بر سرزمین اسلامی، تاریخ نگاری در اسلام و....


نرم افزار تاریخ اسلامی ایران، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.




جعبه ابزار