• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سداد العباد و رشاد العباد (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کتاب سداد العباد و رشاد العباد نوشته شیخ حسین بن محمد بن احمد بن ابراهیم معروف به شیخ حسین آل عصفور (م ۱۲۱۶ ق) به زبان عربی و در موضوع فقه فتوایی است.



۱. مؤلف از برجسته‌ترین دانشمندان اخباری عصر خود بوده و برخی از بزرگان وی را مجدد دین در ابتدای قرن سیزدهم دانسته‌اند.
[۱] مستدرکات اعیان الشیعه، ج۲ ،ص۹۴.
وی برادرزاده ی شیخ یوسف بحرانی صاحب حدائق است که به دلیل نیمه تمام ماندن کتاب حدائق کار تکمیل آن را بر عهده می‌گیرد و نام عیون الحقائق الفاخرة فی تتمیم الحدائق الناضرة را بر آن می‌گذارد. وی از علمای کثیر التالیف بوده و کتب زیادی در زمینه‌های مختلف از جمله فقه ، کلام ، تفسیر ، تاریخ اهل بیت علیهم‌السّلام و ادبیات به رشته ی تحریر درآورده است.
۲. مؤلف در مقدمه ی کتاب سداد العباد می‌نویسد: «انه قد التمس منی من هو واجب الاجابة لسؤاله و کلامه ان اؤلف کتابا جامعا لفنون المسائل الفقهیة الفروعیة من مفتتحه الی تمامه... لینتفع به المنتهی و المتوسط و المبتدی لمطلوبه و مرامه... و قد سمیته بسداد العباد و رشاد العباد و رتبته ترتیب الفقهاء لکتبهم الفقهیة من الطهارة الی الحدود و الدیات.» چنان که از این مقدمه آشکار می‌شود مؤلف تمامی ابواب فقه را در این کتاب مطرح نموده و علامه تهرانی صاحب الذریعه نیز نسخه‌ای کامل از کتاب را در کتابخانه‌ای در نجف مشاهده کرده است . ولی متاسفانه کتب این کتابخانه در سال ۱۳۷۱ قمری فروخته شده و آنچه از کتاب سداد العباد به دست ما رسیده مشتمل است بر کتاب‌های طهارت ، صلاة ، زکات ، خمس ، صوم ، حج ، جهاد ، امر به معروف و نهی از منکر ، مکاسب و بیع . سبک نگارش کتاب نیمه استدلالی و همان طور که از مؤلف نقل شد به نحوی است که منتهی و متوسط و مبتدی می‌توانند از آن بهره مند شوند. شیخ خلف بن عبد علی بن الحسین نوه ی مؤلف (م ۱۳۰۳) شرحی بر کتاب سداد العباد نوشته است.


کتاب سداد العباد تا کنون چهار بار به چاپ رسیده است:
۱. قسمت‌های عبادات و حج به دستور علامه میرزا محمد تقی بحرانی در سال ۱۳۳۹ ق در بمبئی چاپ شد.
۲. به همت سید جواد سید فضل وداعی جلد اول کتاب شامل عبادات در سال ۱۳۸۱ قمری و جلد دوم شامل کتاب حج در سال ۱۴۰۸ در نجف اشرف به چاپ رسید. جلد سوم این مجموعه چند سال بعد توسط دار مکتبة اهل البیت در بیروت منتشر شد.
۳. قسمت عبادات کتاب در سال ۱۴۱۳ ق در بیروت توسط مکتبة فخراوی و مکتبة الارشاد با اغلاط فراوان به چاپ رسید.
۴. چاپ مورد استفاده در برنامه شامل تمامی ابواب موجود کتاب که در سال ۱۴۲۱ ق در شهر مقدس قم توسط انتشارات محلاتی به انجام رسید. این چاپ نسبت به سایر چاپ‌ها دارای مزایایی است از جمله دقت در تصحیح متن، گنجاندن کل کتاب در یک جلد و افزودن متنی توضیحی در مورد نیات حج توسط محقق کتاب شیخ محسن آل عصفور.

۱. مستدرکات اعیان الشیعه، ج۲ ،ص۹۴.
۲. اعیان الشیعه، آقا بزرگ تهرانی، ج۶،ص۱۴۱    .
۳. الذریعه، آقا بزرگ تهرانی، ج۱۵ ص۳۷۹.    
۴. الذریعه، آقا بزرگ تهرانی، ج۱۲ ص۱۵۳.    
۵. الذریعه، آقا بزرگ تهرانی، ج۱۳ ص۳۱۰.    



نرم افزار جامع فقه اهل البيت۲، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب فقهی شیعه




جعبه ابزار