• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سبکتکین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سبکتکین (متوفای ۳۶۳ق)، ملقب به نورالدوله از غلامان ترک معزالدوله دیلمی در قرن چهارم قمری که بر بغداد تسلط یافت و در عصر الطائع لله فرماندهی کل سپاه عباسی را بر عهده گرفت. او سرانجام به سال ۳۶۳ قمری درگذشت.



سبکتکین از غلامان ترک معزالدوله دیلمی بود و نزد او موقعیت والایی داشت. معزالدوله او را به نیابت از خود، به حکومت بغداد گماشت. سبکتکین، در عهد عزالدوله بختیار پسر معزالدوله نیز در بغداد بود.


در سال ۳۶۳ ق و در حالی که عزالدوله برای تأمین آذوقه لشکریان خود به واسط رفت، جنگی میان ترکان و دیلمیان در گرفت. در این جنگ سبکتکین از ترک های سنی برابر دیلمیان شیعی مذهب مورد حمایت عزالدوله، حمایت کرد و آنان به خانه‌های شیعیان یورش برده، خون‌های بسیار ریختند و منازل و مناطق بسیاری را در آتش سوزاندند.


سبکتکین، مستقلاً بر بغداد تسلط یافت و از خلیفه المطیع لله خواست به سبب ابتلا به فلج، از خلافت کناره گیرد. المطیع لله، از خلافت کناره گرفت و پسرش عبدالکریم را، به جایش برگزید، با وی بیعت و به الطائع لله ملقب شد. وی پرچم لشکر را به سبکتکین داد و او را به فرماندهی کل سپاه برگزید و بدو خلعت داد و او را به نورالدوله ملقب ساخت.


سبکتکین همراه الطائع لله و پدرش المطیع لله برای جنگ با عزالدوله، به واسط رفت اما در دیر عاقول، المطیع لله و سبکتکین درگذشتند و سردار البتکین، فرماندهی سپاه را به عهده گرفت. جنازه آن دو به بغداد حمل شد.


۱. ابن اثیر، علی بن ابی‌الکرم، الکامل فی التاریخ، ج۸، ص۶۳۱ و پس از آن.    
۲. مقدسی، محمد بن عبد الملک، تکمله تاریخ الطبری، ص۲۱۴.    
۳. ابن تغری بردی، یوسف، النجوم الزاهره فی ملوک مصر و القاهره، ج۴، ص۱۰۸.    
۴. ابن‌کثیر، اسماعیل بن عمر، البدایه و النهایه، ج۱۱، ص۲۸۲.    



عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۲، ص۲۹۱.





جعبه ابزار