• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 565 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۵۶۵ هجری قمری، شصت و پنجمین سال از قرن ۶ قمری و مصادف با سال ۵۴۸ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: درگذشت حاکم موصل و جانشینی پسرش، وقوع زلزله‌های پی درپی در شام، هم‌پیمان شدن صلیبیان و بیزانس‌ها برای حمله به مصر، هم‌پیمان شدن پادشاه بیت المقدس با امپراتور روم برای حمله به مصر، تهاجم نورالدین به متصرفات صلیبیان در شام، حملات صلاح‌الدین بر صلیبیان و واقعه دمیاط، درگیری موحدون در اندلس با ابن مردنیش، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابن دایه و ... .



- درگذشت قطب‌الدین مودود بن عمادالدین زنگی، حاکم موصل و جانشینی پسرش، سیف‌الدین غازی. نورالدین محمود، سیف‌الدین را نائب خود در موصل قرار می‌دهد.
- وقوع زلزله‌های پی درپی در شام که تا جزیره و عراق امتداد یافت و بر اثر آن قلعه بعلبک و دیوارهای اطراف آن و باروی شهر حلب و مساجد آن ویران شد.


- وزارت صلاح‌الدین در مصر سبب پیوند مصر با شام شد و مصر وابسته به نورالدین، و تحت قلمرو او شد.
- ناوگان بیزانسی، از قسطنطنیه روانه مصر شد و آموری نیز به همراه اسباتاریه (فرقه نظامی میهمان نوازان) از راه خشکی رو به سوی مصر نهاد. دو گروه بیزانسی و صلیبی در دمیاط به هم رسیدند.
- صلاح الدین به استحکام شهرهای بلبیس، قاهره و اسکندریه می پردازد و نورالدین، سپاهیانی به یاری او می‌فرستد. مردم دمیاط ظروف سفالی را به مواد آتش زا انباشته کردند و بر سطح آب رها کردند و با این کار خسارت بسیاری به ناوگان بیزانسی وارد کردند و آنان را بعد از ناتوانی از تصرف شهر، مجبور به فاصله گرفتن از رود نیل و شهر کرد.
- تهاجم نورالدین به متصرفات صلیبیان در شام. شکست نیروهای صلیبی و عقب‌نشینی آنان به عسقلان و بازگشت ناوگان بیزانسی به قسطنطنیه.
- صلاح الدین حملات خود را بر توابع عسقلان آغاز کرد و بر بندر «ایله» واقع در دریای سرخ چیره می‌شود.
- محمد بن سعید بن مردنیش، مشرق اندلس را به تصرف خود درآورد و از اطاعت عبدالمؤمن، امیر موحدون و سپس از فرزندش یوسف سرباز می‌زند و با اسپانیایی ها هم پیمان می‌شود. یوسف بن عبدالمؤمن، سپاهی تدارک می‌بیند و سرزمین تحت قلمرو ابن مردنیش را فتح می‌کند. پس از درگذشت ابن مردنیش، فرزندان وی به اطاعت یوسف بن عبدالمومن در می‌آیند و قلمروهای تحت تصرف خود را به او تحویل می‌دهند. یوسف بن عبدالمؤمن می‌کوشد طلیطله را باز پس گیرد؛ چون نتوانست به مراکش بازگشت.


• ابن دایه.
ابن ظفر.
ابن هانی اصغر.
ابوحامد غرناطی.
علی بیهقی.
• مودود بن زنگی.
هیتی.


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۱۹۸.





جعبه ابزار