• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 647 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۶۴۷ هجری قمری، چهل و هفتمین سال از قرن ۷ قمری و مصادف با سال ۶۲۸ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: جنگ صلیبی هفتم و نبرد منصوره، برتخت نشستن تورانشاه به جای پدرش ملک صالح نجم الدین ایوبی، درگذشت حاکم بنی حفص در تونس و بیعت با پسرش، تسلط دولت بنی زیان بر مناطقی از مغرب میانه، چیرگی اسپانیایی‌ها بر چند شهر دیگر اندلس، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور دیگر مانند: ابن حمّویه فخرالدین و ... .



- شجره الدر اعلان می‌کند شویش، ملک صالح نجم الدین ایوب، درگذشته است و پسرش تورانشاه را از حصن کیفا فرا می‌خواند تا به جای پدر به تخت نشیند.
- درگذشت ابوزکریا یحیی اول و بیعت با پسرش، ابوعبداللّه محمد (اول)، و ملقب شدنش به امیرالمؤمنین مستنصر باللّه.
- یغمراسن رهبر بنی زیان پس از درگذشت ابوزکریا یحیی حفصی آنچه از شهرهای مغرب میانه (الجزایر) را که حفصیان اشغال کرده بودند، باز پس گرفتند.
- تأسیس دانشگاه طلیطله برای مطالعات شرق شناسی.


- صلیبیان به فرماندهی رابرت امیر آرتوا و برادر پادشاه لویی نهم از بخشی از رود نیل گذشته و وارد منصوره شدند. سپاه مصر به فرماندهی بیبرس بندقداری، رئیس ممالیک صالحی (منسوب به ملک صالح نجم الدین)، بر صلیبیان یورش بردند بسیاری را کشته و شمار زیادی را به اسارت درآوردند و آنان پا به فرار گذاشتند.
- نبرد منصوره، گورستان سپاه صلیبی شد. در این جنگ فرمانده صلیبی، رابرت امیر آرتوا، کشته شد و پس از او پادشاه لویی، فرماندهی سپاه را بر عهده گرفت و پادشاه لویی با مقاومت شدید روبه رو شد و تصمیم به بازگشت به دمیاط گرفت. سپاه مصر راه ارتباطی میان پایگاه صلیبیان و دمیاط را قطع و پادشاه لویی را از دو طرف با سپاه خود محاصره کرد و بر کشتی های آنان یورش برد و بسیاری از آنها را تصرف کرد و افرادش را به اسارت درآورد.
- پادشاه لویی درخواست صلح کرد. بااین شرط از دمیاط دست بردارد و بیت المقدس را بگیرد. ولی ملک تورانشاه آن را ردّ کرد. صلیبیان شروع به بازگشت و فرار از روی پلی کردند که روی رودخانه اشموم زده بودند و مصریان آنان را دنبال و غافلگیر کردند و به قتل و اسارت آنان پرداختند و ازجمله اسیران، پادشاه لویی بود. او را در زنجیر به منصوره بردند و در خانه ابراهیم بن لقمان زندانی کردند و نگهبانی او را به خواجه صبیح سپردند.
- فردیناند سوم پادشاه قشتاله بر قادس، شریش، شنتمریه و شاطبه چیرگی یافت.


ابن حمّویه فخرالدین.
• ابوزکریا حفصی.
ایدمر محیوی.
• ملک صالح نجم الدین.
منصور رسولی.


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۳۴۹.





جعبه ابزار