• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 617 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۶۱۷ هجری قمری، هفدمین سال از قرن ۷ قمری و مصادف با سال ۵۹۸ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: تأسیس دولت ایوبی در میافارقین و سنجار، درگذشت حاکم دولت خوارزم و جانشینی پسرش، درگذشت حاکم ایوبیان حماة و جانشینی پسرش، حمله مغولان به سرزمین خراسان و فتح سمرقند، چیرگی مغولان بر مرکز ولایت خوارزم، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور دیگر مانند: ابوالقاسم بن سعید و ... .



- درگذشت علاءالدین محمد بن تکش و جانشینی پسرش جلال الدین منکبرنی.
- درگذشت ملک منصور ناصرالدین محمد بن الملک المظفر تقی الدین عمر شاهنشاه ابن نجم الدین ایوب و جانشینی پسرش، ملک صالح ناصر صلاح الدین قلیچ ارسلان.
- پایان حکومت اتابکان در این دو شهر و برپایی دولت ایوبی به ریاست ملک مظفر شهاب الدین غازی بن ملک عادل احمد بن نجم الدین ایوب.
- ایجاد دانشگاه در مونپلیه فرانسه.


- مغولان به طرف سمرقند، پایتخت کشور ماوراءالنهر، رهسپار شدند. سمرقند پس از مقاومتی اندک فرو ریخت و تسلیم و دچار همان سرنوشت بخارا شد. با سقوط این بخش مهم از کشور خوارزم، چیرگی بر بقیه آن، بر جنگجویان مغول آسان گشت.
- چنگیزخان سپاهی را برای تعقیب علاءالدین محمد خوارزمشاه تهیه دید. او از شهری به شهری فرار کرد تا به دهکده ای بر ساحل دریای مازندران رسید. چون سپاه مغول به او رسید، بر قایقی جهید و در زیر بارانی از تیرهای مغولان در قعر دریا گم شد و به جزیره کوچکی درآمد و چیزی نگذشت که در گوشه عزلت درگذشت.
- مغولان شهر گرگانج را محاصره و پس از مقاومتی ناپایدار بر آن دست یافتند. مغولان به شهر درآمدند و قتل و غارت و تخریب را به نهایت رساندند و شهر به صورت ویرانه ای درآمد. با سقوط گرگانج، چیرگی مغولان بر همه سرزمین خوارزم کامل شد.
- سپس مغولان رهسپار خراسان شدند و بر نسا، مرو، نیشابور، هرات و همه خراسان چیره شدند.
- ملک کامل دعوت به صلح را تکرار کرد؛ ولی صلیبیان نپذیرفتند و به طرف منصوره حرکت کردند تا آن را پس از دمیاط تصرف کنند. در اشموم مقابل شهر توقف کردند و با خدنگ، مصریان را هدف گرفتند.


ابوالقاسم بن سعید.
زهری اشبیلی.
علاءالدین خوارزمشاه.


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۲۹۳.





جعبه ابزار