سال 582 هجری قمری
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
سال ۵۸۲ هجری قمری، هشتاد و دومین سال از قرن ۶ قمری و مصادف با
سال ۵۶۵ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: واگذاری حکومت
دمشق و
حلب به پسران
صلاحالدین ایوبی، تقسیم اراضی تحت سلطه
سلاجقه روم، درگذشت پادشاه
بیت المقدس و اختلاف فرماندهان صلیبی بر سر وارث تخت سلطنت، برپایی آشوبی میان
حنفیان و
شافعیان در
اصفهان،
جنگ صفّوریه با
صلیبیان، چیرگی
غوریان بر لاهور در
هند، درگذشت برخی از شخصیتهای مشهور دیگر مانند:
ابن بری و ... .
- صلاحالدین پسرش افضل نورالدین علی را به جای برادرش طغتکین بر دمشق میگمارد. طغتکین را در سال ۵۷۰ق پس از فتح دمشق بر آنجا گماشته بود.
- صلاحالدین، پسرش ملک ظاهر غازی را بر حکومت حلب و توابع آن میگمارد.
- قلیچ ارسلان دوم، مملکت خود را میان فرزندان، برادران و برادرزادگان تقسیم میکند و شهر قونیه را برای خود نگه میدارد و به سلطان ملقب میشود.
- درگذشت بالدوین پنجم، پادشاه بیت المقدس، و اختلاف فرماندهان صلیبی بر سر وارث تخت سلطنت. بطریق (اسقف) قدس، تاج سلطنت را بر سر سیبیلا (Sybelle) مینهد و او را به ازدواج گی دولوزینیان (Guy de Lusignan) در میآورد. ریموند سوم، حاکم طرابلس و بوهمند، حاکم انطاکیه این انتخاب و تاجگذاری را به رسمیت نمیشناسند.
- فردریک بارباروسا، امپراتور آلمان، شاهدخت کنستانس (Constance) دختر روژه دوم، پادشاه سیسیل که وارث مملکت سیسیل پس از مرگ پدرش بود، به کابین پسرش هانری ششم در می آورد و بدین ترتیب جزیره را به دولت آلمان پیوند داد.
- برپایی آشوبی میان حنفیان و شافعیان در اصفهان که به کشتار و غارت منجر شد و برپایی آشوبی دیگر میان شیعیان و سنیان که به تخریب شهر و متفرق شدن مردمش منجر شد.
- صلاحالدین بر عکا یورش برد. سواران معبد (الداویه Templiers) به مقابله برخاستند و در ماه مه سال ۱۱۸۷م و در نزدیکی صفوره (مکانی نزدیک طبریه) جنگی میان آنان در گرفت که بسیاری از صلیبیان به هلاکت رسیدند و جز اندکی جان سالم به در نبردند که به اسارت گرفته شدند. فرمانروایان صلیبی احساس خطر کردند. ریموند، امیر طرابلس به اطاعت گی دو لوزینیان درآمد و حاضر شد با سپاه او به جنگ مسلمانان برود.
- رینالد شاتیونی فرمانروای الکرک و الشوبک، آتش بس منعقده میان بالدوین چهارم و صلاحالدین ایوبی (از سال ۵۸۰ق / ۱۱۸۵م تا سال ۱۱۸۹م به مدت چهار سال) را نقض کرد و به کاروانی که در آغاز سال ۱۱۸۷م از قاهره روانه دمشق بود، حمله برد و اموال آنان را به سرقت برد و مردان قافله را در قلعه الکرک زندانی کرد. ارناط در این تجاوز از بدویان در مقابل دادن سهمی از اموال مسروقه کمک گرفت. صلاح الدین از ارناط می خواهد اسیران را آزاد کند. او این درخواست را رد میکند. صلاح الدین به آرایش نیروهای خود در مصر، شام و جزیره میپردازد.
- شهاب الدین غوری پس از چیرگی بر ملتان در سال ۵۶۹ق بر لاهور، پایتخت غزنویان، در هند چیره میشود و دولت غوریان را در آنجا تأسیس میکند. شهابالدین غوری، خسروشاه بن بهرام بن مسعود بن محمود غزنوی، آخرین پادشاه غزنویان را دستگیر میکند و او را به همراه پسرش نزد برادر خود، غیاثالدین، به غزنه میفرستد. غیاث الدین آن دو را در قلعه ای زندانی میکند و در همان قلعه جان میسپارند.
• ابن بری.
• ابن مقدم.
عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۲۳۳.